Bevlogen wethouder Waalkens neemt afscheid van De Marne

0
37
Wethouder Waalkens

LEENS – Wethouder Harm Evert Waalkens (PvdA) neemt vanavond afscheid van de gemeente De Marne. Na een klus van ongeveer twee jaar gaat hij weer terug naar de boerderij in Finsterwolde. Hij kijkt daarbij terug op een periode waarin grote projecten aangepakt moesten worden. Thema’s als de haven, de vissers en de gemeentelijke financiën kwamen voorbij.
Waalkens kwam in het college na het overlijden van wethouder Luppo Smook. “Kort daarvoor waren er afspraken gemaakt over een hersteloperatie, maar wat de consequenties waren, was nog niet duidelijk. Met de provincie waren overhaast afspraken gemaakt, waarvan een aantal onbereikbaar waren. Je merkte dat men een beetje ongemakkelijk was met de situatie.” Al snel werd interim-directeur Jan Cooijmans aangesteld. Zes weken later vertrok de officiële directeur: het was de zoveelste in korte tijd. Waalkens: “We moesten de zaken beter op orde krijgen. Vaak is dat gelukt, maar helaas niet altijd.”
Aandachtspunt is nog steeds de financiële situatie van de gemeente. De komende weken gaat zij een reorganisatie tegemoet. “De budgeten staan onder druk. Voor komend jaar moeten we flink bezuinigingen. Dat gaan de burgers merken. Op de personele uitgaven zal met 55% worden bespaard, op de infrastructuur 25% en ook nog eens 20% op de voorzieningen. Concreet betekent het dat in Leens 12 FTE verdwijnen en het onderhoudsniveau van wegen en voorzieningen verlaagd wordt. Uiterlijk 1 mei worden de details van de plannen duidelijk.
Bezuinigd werd er in de afgelopen jaren al op de dorpen. De dorpsconciërges verdwenen, wat tot veel protest leidde.  “Bij vijf ontmoetingspunten hebben we het laken er onderuit getrokken,” zegt Waalkens. “We zien nu dat vier van deze punten nog steeds goed lopen. De vijfde, Leens, loopt niet, maar dat deed het daarvoor ook al niet.” Wat de gemeente ervoor terug kreeg was een vitaliteitscoördinator. “In Ulrum, Kloosterburen en Pieterburen gebeurt nu van alles. Er is altijd reuring, daar ben ik best trots op. Het was voor ons niet alleen een bezuiniging, maar ook een strategische koers. De mensen ergerden zich dood aan de bureaucratie.”
In de haven van Lauwersoog moest ook het nodige worden uitgesproken. “Daar stonden we geweldig met de koppen tegen elkaar aan. De visserij moest niks van het toerisme hebben. Wel lag er al 15 miljoen op de achterbank om voor beiden iets te doen. Op een gegeven moment heb ik gezegd: je bent met of je bent tegen me. Samen met Dongeradeel hebben we de knoop doorgehakt. De gemeenten hebben gezegd: pak maar door. Vervolgens is Harm Post erop gezet. Hij heeft een havenvisie geschreven.” Waalkens is blij met het resultaat. “Het bloed stroomde van de muur. Nu ligt er een plan waardoor straks het pellen van de garnalen ook niet meer in Marokko hoeft.” Of de vissers ook blij zijn? “Dat zullen ze nooit zo uitspreken.” Volgens Waalkens is het wel belangrijk dat er een aanjager voor de visserij is gekomen. Nu ook de kade verlengd wordt, verwacht hij dat alle partijen straks weer door één deur kunnen.
De taak voor het nieuwe college is om de bezuinigingen in goede banen te leiden. Zo moet er onder meer op het bibliotheekwerk bezuinigd worden. Straks is er nog een ton beschikbaar voor dit werk, terwijl het in het verleden tweeënhalf ton was. Waalkens hoopt dat dit opgepakt gaat worden met de scholen. Op deze manier verdwijnt een fysiek gebouw wel, maar de functie niet. “Als het om de infrastructuur in de gemeente gaat is nu alles een 8, dat wordt straks een 7 of misschien wel een 6,5. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de verkeersveiligheid niet in het geding mag komen.”
Waalkens gaat de gemeente missen. “De Marne houdt altijd een apart plekje in mijn hart. Wat ik het meest ga missen? Het collegiale bestuur hier. Zowel formeel als informeel konden we erg goed door één deur.” Een tip voor het nieuwe college heeft hij zeker wel. “Zorg dat je de uitgezette koers goed vasthoudt,” zegt hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here