“Ik mag helemaal geen bonbons”

0
1358
Noordhorn Kleintje Cultuur Gea Mulder

NOORDHORN – Gea Mulder uit Noordhorn maakt de meest heerlijke bonbons, vrolijk versierd met bloemetjes, noten of gekleurde spikkels. Een opvallende hobby, want Gea zelf eet helemaal geen bonbons. “Ik heb diabetes, dus zoetigheid is niet aan mij besteed”, zo vertelt ze. In plaats daarvan geeft ze de kleine kunstwerkjes van chocolade weg als cadeau aan vrienden en familie en ook staat ze er mee op markten. “Ik ben zelfs gevraagd om een workshop te geven.” Spannend, maar Gea gaat graag een uitdaging aan.
Gea is een echte creatieveling. Haar huis staat vol met allerlei creaties. Drie mooi versierde paastakken staan in de huiskamer en ook heeft ze veel glaswerk. Want Gea is niet alleen maar bezig met de bonbons. Ook van lege wijnflessen en groentepotjes maakt ze leuke dingen. “Dit heb ik gemaakt van een wijnfles”, vertelt Gea. Ze pakt er een fles bij waar ze kant op heeft aangebracht. Om de flessenhals is een touwtje gebonden waar een hartje aan hangt. Andere flessen heeft ze in leuke kleuren gespoten en versierd. “Ik sta af en toe op een markt, met de flessen en bonbons. Ik vind het leuk dat je van iets heel simpels iets moois kunt maken. Mijn overburen gooien ook vaak flesjes weg, ik scharrel dan wel eens wat op. Het is zonde om alles weg te gooien.”
Zo’n twee jaar geleden maakte Gea voor het eerst bonbons. “Ik werkte in de thuiszorg toen. Een dame bij wie ik kwam werd 94 jaar en zij wilde graag dat ik op haar verjaardag kwam. Die mevrouw had echter alles al. Dus ik maar denken, wat moet ik haar nu geven? Ik besloot zelf bonbons te maken. En dat lukte heel goed! Ik kocht er een mooi schaaltje bij, zodat het er feestelijk uitzag. Ook heb ik er een pot zelfgemaakte rozenbotteljam bij gegeven. Nou, dat is best een bijzonder cadeautje toch?”
Laatst stond Gea op de creatieve markt in Noordhorn. “Daar sprak een vrouw me aan over mijn bonbons. Ze had ze zelf ook al eens geprobeerd te maken, maar ze kreeg ze nooit zo mooi glanzend, vertelde ze me. Toen vroeg ze of ik geen workshop wilde geven. Nou, daar stond ik eerst niet zo positief tegenover. Ik ben altijd in mijn eentje bezig. Hoe zou ik dat aan een groep moeten uitleggen? Ik kon er zelfs niet van slapen. Nou heb ik dat altijd wel als ik op een markt heb gestaan. Je praat dan met iedereen, het speelt zich allemaal nog eens af in je hoofd. Ik vroeg me ook van alles af. Als je maar één gasfornuis hebt, hoe kan iedereen dan zelf aan de slag? De volgende ochtend had ik het. Ik zou alle chocolade smelten in een grote pan en iedereen vervolgens een portie chocola geven in een cocotte. Dat ga ik zelf eerst nog even uittesten. Zelf vind ik het het leukste om de bonbons te versieren. Ik heb verschillende mallen, zodat ik verschillende vormen kan maken. Ook gaat er natuurlijk wat lekkers in de bonbon, zoals cranberry, kokos, noten of rozijntjes. Ik versier ze met zelfgemaakte bloemetjes, vogels, koffieboontjes of met letters. Je kunt bijvoorbeeld met eetbare stiften ook een naam op de verschillende bonbons schrijven, dat lijkt heel leuk. Zo ontdek ik steeds weer iets nieuws.”
Het moeilijkste van zelf bonbons maken noemt Gea toch de warmte. “Het smelten van de chocola komt heel nauw. Ik kreeg laatst iemand aan de deur toen ik bezig was. Ik had net de eerste laag chocolade in de mallen toen ik er even bij weg moest. Ik draaide het gas uit en ging er even later mee verder. Die exemplaren zijn toch niet zo mooi geworden, de chocola was wat wit uitgeslagen. De andere keren is het altijd goed gegaan, dus ik verwacht tijdens mijn eerste workshop ook zeker geen problemen!”
Dan de markten. “Dat is altijd heel gezellig. Maar ik doe niet die dure markten hoor. Als je al twaalf euro kwijt bent om er te staan doe ik het niet, dan houd je er bijna niets aan over. Ik ga naar een paar markten per jaar, zoals deze week in Hoogkerk. Ik was laatst ook bij de voorjaarsmarkt van het Zonnehuis. Ik heb toen gevraagd of ik daar ook kan staan de volgende keer, ze waren daar gelijk heel enthousiast. Een dame nam me mee de kelder in, ze hadden nog allerlei glaswerk staan waar ik mee aan de slag kan. Ik blijf dus lekker bezig. O, en sinds kort ben ik ook bezig met decopatch”, vertelt Gea terwijl ze een bordje laat zien met daarop cup cakes afgebeeld in vrolijke kleuren. “Ik vind het heel leuk om lekker bezig te zijn en steeds iets nieuws uit te vinden. Wie interesse heeft of extra informatie wil kan mij mailen via gea-mulder@planet.nl”.