“Ik mag helemaal geen bonbons”

108
259
Noordhorn Kleintje Cultuur Gea Mulder

NOORDHORN – Gea Mulder uit Noordhorn maakt de meest heerlijke bonbons, vrolijk versierd met bloemetjes, noten of gekleurde spikkels. Een opvallende hobby, want Gea zelf eet helemaal geen bonbons. “Ik heb diabetes, dus zoetigheid is niet aan mij besteed”, zo vertelt ze. In plaats daarvan geeft ze de kleine kunstwerkjes van chocolade weg als cadeau aan vrienden en familie en ook staat ze er mee op markten. “Ik ben zelfs gevraagd om een workshop te geven.” Spannend, maar Gea gaat graag een uitdaging aan.
Gea is een echte creatieveling. Haar huis staat vol met allerlei creaties. Drie mooi versierde paastakken staan in de huiskamer en ook heeft ze veel glaswerk. Want Gea is niet alleen maar bezig met de bonbons. Ook van lege wijnflessen en groentepotjes maakt ze leuke dingen. “Dit heb ik gemaakt van een wijnfles”, vertelt Gea. Ze pakt er een fles bij waar ze kant op heeft aangebracht. Om de flessenhals is een touwtje gebonden waar een hartje aan hangt. Andere flessen heeft ze in leuke kleuren gespoten en versierd. “Ik sta af en toe op een markt, met de flessen en bonbons. Ik vind het leuk dat je van iets heel simpels iets moois kunt maken. Mijn overburen gooien ook vaak flesjes weg, ik scharrel dan wel eens wat op. Het is zonde om alles weg te gooien.”
Zo’n twee jaar geleden maakte Gea voor het eerst bonbons. “Ik werkte in de thuiszorg toen. Een dame bij wie ik kwam werd 94 jaar en zij wilde graag dat ik op haar verjaardag kwam. Die mevrouw had echter alles al. Dus ik maar denken, wat moet ik haar nu geven? Ik besloot zelf bonbons te maken. En dat lukte heel goed! Ik kocht er een mooi schaaltje bij, zodat het er feestelijk uitzag. Ook heb ik er een pot zelfgemaakte rozenbotteljam bij gegeven. Nou, dat is best een bijzonder cadeautje toch?”
Laatst stond Gea op de creatieve markt in Noordhorn. “Daar sprak een vrouw me aan over mijn bonbons. Ze had ze zelf ook al eens geprobeerd te maken, maar ze kreeg ze nooit zo mooi glanzend, vertelde ze me. Toen vroeg ze of ik geen workshop wilde geven. Nou, daar stond ik eerst niet zo positief tegenover. Ik ben altijd in mijn eentje bezig. Hoe zou ik dat aan een groep moeten uitleggen? Ik kon er zelfs niet van slapen. Nou heb ik dat altijd wel als ik op een markt heb gestaan. Je praat dan met iedereen, het speelt zich allemaal nog eens af in je hoofd. Ik vroeg me ook van alles af. Als je maar één gasfornuis hebt, hoe kan iedereen dan zelf aan de slag? De volgende ochtend had ik het. Ik zou alle chocolade smelten in een grote pan en iedereen vervolgens een portie chocola geven in een cocotte. Dat ga ik zelf eerst nog even uittesten. Zelf vind ik het het leukste om de bonbons te versieren. Ik heb verschillende mallen, zodat ik verschillende vormen kan maken. Ook gaat er natuurlijk wat lekkers in de bonbon, zoals cranberry, kokos, noten of rozijntjes. Ik versier ze met zelfgemaakte bloemetjes, vogels, koffieboontjes of met letters. Je kunt bijvoorbeeld met eetbare stiften ook een naam op de verschillende bonbons schrijven, dat lijkt heel leuk. Zo ontdek ik steeds weer iets nieuws.”
Het moeilijkste van zelf bonbons maken noemt Gea toch de warmte. “Het smelten van de chocola komt heel nauw. Ik kreeg laatst iemand aan de deur toen ik bezig was. Ik had net de eerste laag chocolade in de mallen toen ik er even bij weg moest. Ik draaide het gas uit en ging er even later mee verder. Die exemplaren zijn toch niet zo mooi geworden, de chocola was wat wit uitgeslagen. De andere keren is het altijd goed gegaan, dus ik verwacht tijdens mijn eerste workshop ook zeker geen problemen!”
Dan de markten. “Dat is altijd heel gezellig. Maar ik doe niet die dure markten hoor. Als je al twaalf euro kwijt bent om er te staan doe ik het niet, dan houd je er bijna niets aan over. Ik ga naar een paar markten per jaar, zoals deze week in Hoogkerk. Ik was laatst ook bij de voorjaarsmarkt van het Zonnehuis. Ik heb toen gevraagd of ik daar ook kan staan de volgende keer, ze waren daar gelijk heel enthousiast. Een dame nam me mee de kelder in, ze hadden nog allerlei glaswerk staan waar ik mee aan de slag kan. Ik blijf dus lekker bezig. O, en sinds kort ben ik ook bezig met decopatch”, vertelt Gea terwijl ze een bordje laat zien met daarop cup cakes afgebeeld in vrolijke kleuren. “Ik vind het heel leuk om lekker bezig te zijn en steeds iets nieuws uit te vinden. Wie interesse heeft of extra informatie wil kan mij mailen via gea-mulder@planet.nl”.

108 REACTIES

 1. I simply want to mention I’m beginner to weblog and truly liked this web blog. Likely I’m going to bookmark your blog . You actually have beneficial well written articles. Bless you for sharing with us your blog.

 2. you are in point of fact a excellent webmaster. The web site loading pace is incredible. It kind of feels that you’re doing any unique trick. Also, The contents are masterwork. you’ve done a excellent job on this matter!

 3. Admiring the dedication you put into your website and detailed information you provide. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed information. Excellent read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 4. I think that is one of the such a lot vital information for me. And i am glad studying your article. But want to remark on some normal issues, The web site style is perfect, the articles is in reality great : D. Just right process, cheers

 5. I will right away grab your rss as I can not find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please let me know in order that I could subscribe. Thanks.

 6. Hi there, simply was aware of your weblog via Google, and found that it is really informative. I’m going to be careful for brussels. I’ll be grateful in the event you proceed this in future. Lots of folks will be benefited from your writing. Cheers!

 7. Howdy! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this page to him. Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

 8. Hello there, simply turned into aware of your weblog through Google, and located that it is truly informative. I’m gonna be careful for brussels. I’ll be grateful when you continue this in future. Numerous people will probably be benefited out of your writing. Cheers!

 9. I think this is one of the most significant information for me. And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The web site style is ideal, the articles is really great : D. Good job, cheers

 10. One thing I’d like to comment on is that weightloss routine fast can be performed by the correct diet and exercise. Your size not merely affects appearance, but also the actual quality of life. Self-esteem, major depression, health risks, in addition to physical capabilities are afflicted in extra weight. It is possible to make everything right whilst still having a gain. Should this happen, a problem may be the culprit. While a lot of food and never enough exercising are usually guilty, common health concerns and popular prescriptions could greatly help to increase size. I am grateful for your post here.

 11. Great website you have here but I was wanting to know if you knew of any forums that cover the same topics discussed in this article? I’d really love to be a part of online community where I can get comments from other experienced individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks a lot!

 12. I have seen a lot of useful things on your website about pcs. However, I’ve got the opinion that lap tops are still not nearly powerful adequately to be a good selection if you generally do things that require a lot of power, including video touch-ups. But for web surfing, statement processing, and quite a few other popular computer work they are fine, provided you don’t mind the small screen size. Appreciate sharing your ideas.

 13. I have read several just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you place to make this sort of great informative web site.

 14. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new from right here. I did however expertise several technical points using this website, since I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective intriguing content. Make sure you update this again very soon..

 15. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 16. Magnificent beat ! I would like to apprentice even as you amend your website, how can i subscribe for a weblog web site? The account helped me a appropriate deal. I were a little bit familiar of this your broadcast provided shiny transparent concept

 17. Thanks for each of your effort on this site. My mother delights in engaging in research and it’s really easy to see why. I learn all concerning the compelling tactic you deliver informative strategies on your blog and inspire participation from the others about this concern plus our favorite girl is certainly starting to learn a lot of things. Have fun with the remaining portion of the new year. You are always doing a good job.

 18. Hi, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 19. I’m impressed, I have to say. Really not often do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me let you know, you’ve hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the issue is something that not sufficient individuals are talking intelligently about. I’m very completely happy that I stumbled throughout this in my search for something referring to this.

 20. Howdy! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!

 21. Normally I do not learn article on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it! Your writing style has been surprised me. Thank you, quite great post.

 22. you’re really a good webmaster. The web site loading speed is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterwork. you’ve done a fantastic job on this topic!

 23. Thank you for your whole labor on this web site. Kim takes pleasure in going through investigation and it’s really easy to see why. Most of us notice all relating to the compelling form you convey priceless techniques through this blog and in addition increase response from some others on this subject then our own girl is truly becoming educated a lot. Have fun with the rest of the new year. You’re the one conducting a glorious job.

 24. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good web site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 25. After examine a couple of of the weblog posts in your website now, and I actually like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site list and will likely be checking again soon. Pls check out my website as properly and let me know what you think.

 26. naturally like your web-site however you have to check the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to inform the truth however I¡¦ll definitely come again again.

 27. I just could not go away your web site prior to suggesting that I really enjoyed the usual information an individual supply in your guests? Is gonna be back ceaselessly in order to check up on new posts

 28. you are truly a excellent webmaster. The site loading velocity is incredible. It sort of feels that you are doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you’ve done a great job on this matter!

 29. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good site with exciting content, that is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 30. Hi there. I found your blog by way of Google while looking for a comparable matter, your web site got here up. It appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 31. Hi there. I discovered your web site by way of Google at the same time as searching for a comparable subject, your web site came up. It appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 32. Its like you read my mind! You seem to grasp so much about this, like you wrote the e book in it or something. I think that you simply could do with some percent to drive the message house a little bit, however instead of that, that is excellent blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 33. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 34. Hey there. I discovered your website by means of Google at the same time as searching for a similar matter, your web site got here up. It appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 35. Hi there. I discovered your web site via Google while looking for a comparable matter, your site got here up. It seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 36. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I’m going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 37. Awesome write-up. I am a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a long time.

 38. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good blog with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 39. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good blog with exciting content, that is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 40. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good web site with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 41. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really annoying. A good site with exciting content, that is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 42. Thanks for sharing your ideas. The one thing is that learners have a selection between federal student loan along with a private student loan where it truly is easier to decide on student loan online debt consolidation than over the federal student loan.

 43. Hi there. I discovered your site by the use of Google even as searching for a comparable topic, your site came up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 44. After I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a remark is added I get four emails with the identical comment. Is there any approach you can remove me from that service? Thanks!

 45. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good website with interesting content, that is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 46. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good blog with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 47. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really annoying. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 48. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good website with interesting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 49. One other thing to point out is that an online business administration diploma is designed for scholars to be able to without problems proceed to bachelors degree courses. The 90 credit diploma meets the other bachelor college degree requirements then when you earn your current associate of arts in BA online, you will get access to the latest technologies within this field. Several reasons why students need to get their associate degree in business is because they may be interested in this area and want to receive the general instruction necessary just before jumping in to a bachelor college diploma program. Thanks alot : ) for the tips you provide inside your blog.

 50. Hey there. I found your site by way of Google even as searching for a related matter, your website got here up. It looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 51. I have observed that expenses for on-line degree professionals tend to be an awesome value. For instance a full Bachelors Degree in Communication with the University of Phoenix Online consists of 60 credits from $515/credit or $30,900. Also American Intercontinental University Online offers a Bachelors of Business Administration with a overall study course requirement of 180 units and a price of $30,560. Online learning has made taking your degree been so detailed more than before because you might earn your degree from the comfort in your home and when you finish from work. Thanks for all the other tips I’ve learned through your site.

 52. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good blog with interesting content, that is what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 53. Hey there. I found your site via Google at the same time as looking for a similar subject, your website came up. It appears to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 54. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good website with exciting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 55. Awesome post. I’m a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

 56. Hello there. I discovered your website by means of Google even as looking for a comparable subject, your website came up. It appears good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 57. Thanks a lot for the helpful posting. It is also my opinion that mesothelioma cancer has an extremely long latency period, which means that signs and symptoms of the disease might not emerge until 30 to 50 years after the 1st exposure to asbestos fiber. Pleural mesothelioma, which can be the most common form and has effects on the area around the lungs, may cause shortness of breath, breasts pains, plus a persistent cough, which may result in coughing up body.

 58. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good site with interesting content, that is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 59. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 60. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 61. Hello there. I found your blog by way of Google at the same time as looking for a comparable topic, your site came up. It appears to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 62. Hello there. I found your blog by way of Google whilst looking for a related matter, your website got here up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here