MiniKul – week 16 ‘14

0
52

‘Hoe kom jij eigenlijk aan de onderwerpen voor die stukjes van jou?’, wordt mij regelmatig gevraagd. En daar moet ik eerlijk gezegd het antwoord op schuldig blijven. Wat dieper doordenkend, niet mijn sterkste kant overigens, vraag ik mezelf nu ook af hoe ik aan de onderwerpen voor mijn minikulverhaaltjes kom. Ik probeer te analyseren. Zoals: Dit is, met alle respect, een gratis huis-aan-huis-krant die in principe ongevraagd bij u in de bus valt. Dat ie, deze krant bedoel ik, veel wordt gelezen is meegenomen. Daar doe je het als journalist ook voor, maar een ‘zendingsmissie’, laat staan een bepaalde vooringenomenheid of gerichte politieke koers – zo ik die al zou hebben – past hier niet. Vind ik. Niet dat ik iedereen kan plezieren, dan zou ik een kameleon moeten zijn en dat kan en wil ik niet, maar echt bewust kwetsen wat ‘partijgerichte’ zogeheten kwaliteitsjournalisten soms doen, ligt niet in mijn aard. Leven & laten leven.
Toch: enige zinnig kritiek mag ook in een gratis krant best, vind ik. Goed voorbeeld daarvan is het objectief-kritische commentaar van de doorgewinterde ex-dagblad-sportjournalisten Dick Heuvelman en Peter Homan in het Asser huis-aan-huisblad ‘Dit is Assen’. Dat ging over een nieuw in dit ambtenarenstadje te bouwen ONoverdekte wielerbaan, kosten (door de burgers op te brengen) dik twee miljoen euro. Heuvelman & Homan fileerden deze volgens hen volkomen foute – nog door de ‘oude’ gemeenteraad genomen – beslissing tot op het bot. Met de conclusie dat een ONoverdekte wielerbaan in een land als Nederland grotendeels weggegooid geld is. Omdat zo’n baan zeker zes maanden per jaar onbruikbaar is. ‘Want als het regent of sneeuwt is zo’n piste onberijdbaar. Baanwielrennen kan alleen op kurkdroge pistes,’ concluderen zij. En ook: ‘De wielerfanaten hebben de plaatselijke politiek wijsgemaakt dat de baan ook voor de breedtesport openstaat. Maar toerfietsers hebben niets te zoeken op zo’n baan met steile bochten, dat levert alleen maar ongelukken op. En je hebt voor zulke banen speciale fietsen nodig.’ Zeker negentig procent van politici heeft geen kennis van sportzaken, is hun harde eindoordeel. Waarna ze besluiten met:‘Het is maar dat de nieuwgekozen raadsleden het weten.’
Mooie slotzin, om over na te denken ook. Door alle nieuw gekozen raadsleden in elke gemeente. En ook door u en mij. Kijk, zo is deze Minikul weer volgelopen…..
Henk Hendriks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here