“Dorpen mogen absoluut niet het gevoel hebben dat ze niet meer meetellen”

0
68
Kor de Wagt 2012 2

Grootegast wil sneller inspelen op wensen dorpen

GROOTEGAST – Dorpen in de gemeente Grootegast krijgen een aantal vaste aanspreekpunten op het gemeentehuis. Dat staat in de eerste concepten van een plan dat wethouder Dorpenbeleid Kor de Wagt het komende jaar gaat ontwikkelen. De Wagt wil de gemeente voorbereiden op de komende herindeling en vindt dat de gemeente Westerkwartier moet bestaan uit ‘sterke dorpen’. Door een ambtenaar beslissingsmogelijkheden en budget te geven, verwacht hij dat praktische zaken sneller geregeld kunnen worden.
De Wagt wil zijn beleid nog dit jaar op poten zetten en zo snel mogelijk invoeren. “Per 1 januari 2018 is er sprake van een gemeentelijke herindeling, want die gaat gewoon door,” trapt hij af. “In die nieuwe gemeente zijn 55 dorpen. Nu is het zo dat het college van Grootegast ieder jaar bij elk dorp op bezoek gaat. Het is onmogelijk dat het college dat straks ook gaat doen. Wel moeten we de contacten in stand houden en waar nodig verstevigen.”
Volgens De Wagt is het van belang dat alle dorpen een goed gevoel hebben bij de gemeente. “Dorpen mogen absoluut niet het gevoel hebben dat ze niet meer meetellen. Dat gevoel is er nu al eens in Opende en Niekerk. Dat is jammer, want bijvoorbeeld de inwoners van Niekerk zetten zich hard voor hun dorp in. Ze zijn het leukste dorp van Groningen geworden en houden met een stichting het zwembad en de sporthal in stand.”
Volgens De Wagt kunnen dorpen met deze speciale ambtenaren veel sneller zaken voor elkaar krijgen. “Nu zitten we maar één keer per jaar met elkaar om tafel. Als voorbeeld noem ik het overleg in Opende. 80% van het gesprek gaat over dat er te hard gereden wordt en ook wordt er gesproken over stoepen die verbeterd moeten worden. Als we dit allemaal koppelen aan een ambtenaar, kan dit direct telefonisch worden doorgegeven en kan er actie ondernomen worden.”
De wethouder verwacht dat de dorpen wel willen samenwerken met de gemeente. “De dorpen staan hun mannetje en zijn best bereid zichzelf te redden. Wel willen ze contact houden met één figuur. Die moet daarbij een mandaat van het gemeentebestuur krijgen inclusief een budget. Op die manier kan die persoon heel snel dingen regelen. Belangrijkste is dat er wederzijds vertrouwen is. Uiteindelijk ben ik als wethouder politiek verantwoordelijk.” Volgens De Wagt is hierbij ook een duidelijke rol voor de gemeenteraad weggelegd. Deze moet vaststellen binnen welke kaders de ambtenaar werken mag.
De wethouder is van plan om voor het project te gaan lobbyen bij de andere drie gemeente in het Westerkwartier. “Het liefst wil ik dit regionaal oppakken. De komende tijd ga ik in overleg met hun om over dit initiatief na te denken.” Mogelijk wordt na de zomer al de eerste ambtenaar aangesteld in een pilotproject.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here