Froukje van der Wal

0
103
Bregtje in beeld goed

Hoe zou het zijn met de kinderen en opvanghuizen in Rativci? Een vraag die Bregtje Luijendijk zich de laatste jaren vaak heeft gesteld. In 2006 heeft Bregtje samen met een plaatselijke World Servants groep uit Grijpskerk twee weken gebouwd aan één van de vier gezinshuizen in Rativci, een dorp in het westen van Oekraïne. Na wat rondsurfen op het internet ontdekte ze dat het vierde en laatste gezinshuis van 26 april t/m 10 mei wordt afgebouwd. “Misschien is het niet de beste tijd om te gaan, aangezien ik werkeloos ben. Maar de wens is groot en de hulp is hard nodig.” De weeskinderen in Oekraïne hebben het moeilijk. Een leven zonder aandacht en liefde is geen leven, zeker niet voor kinderen. Steeds vaker vluchten kinderen van huis vanwege toenemend seksueel geweld, drank of drugsmisbruik door de ouders. Er is onvoldoende ruimte in de weeshuizen om alle weeskinderen op te vangen. Hierdoor wonen veel kinderen op straat. Daar worden de kinderen opgevangen in een gezinssituatie en krijgen aandacht, zorg en liefde van pleegouders. Er zijn inmiddels drie opvanghuizen mede dankzij World Servants gebouwd. Vorig jaar is een groep begonnen met de bouw van het vierde opvanghuis. Voor Bregtje is het natuurlijk wel spannend om naar Oekraïne af te reizen, juist omdat de situatie zo dreigend is. “Tijdens het voorbereidingsweekend is er een afweging gemaakt. Is het wel haalbaar nu, is het wel veilig genoeg? Wij zitten in het westen van het land, dat is geen oorlogsgebied. Bij de Krim en in het oosten mag je echt niet komen. Ook zitten we dichtbij de grens, mocht er wat zijn, dan kunnen we vluchten. De burgemeester heeft al aangegeven dat er goed om ons gedacht wordt. Ze zijn al zo blij dat we komen om een weeshuis te bouwen. ” Vrijdag 25 april vertrekt Bregtje met een viertal groepsgenoten met de auto richting Budapest. Iedere deelnemer draagt bij aan de projectkosten door het bijeenbrengen van een eigen deelnemersbijdrage. Naast verschillende acties zoek Bregtje naar donateurs. Kijk voor meer informatie op www.bregtjeopreisnaaroekraine.simpsite.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here