“Het zou doodzonde zijn als ’t Winkeltje verdwijnt”

0
101
Hurdegaryp - it winkeltje

Kledingbeurs voor goede doel luidt de noodklok

HURDEGARYP – ’t Winkeltje is al 33 jaar een begrip in Hurdegaryp. Ondanks al het goede werk dat er verzet wordt, dreigt de kledingbeurs voor het goede doel nu te verdwijnen. De vrijwilligers van stichting ’t Winkeltje hebben te horen gekregen dat ze met ingang van 15 mei het inloopcentrum ‘De Hameie’ moeten verlaten. Er is een andere huurder gevonden die meer geld in het laatje brengt. Voorzitter Ymi Vellema noemt het onbegrijpelijk dat gemeente Tytsjerksteradiel juist in deze tijd de stekker uit het goedlopende initiatief trekt.

Iedereen maand organiseert ’t Winkeltje een kledingbeurs. Een deel van de opbrengst gaat naar de verkoper, het andere deel naar het goede doel. De kleding die niet verkocht wordt, gaat na overleg met de inbrengers, naar Oost-Europa. “De kleding wordt dus eigenlijk drie keer gebruikt”, vertelt Ymi. “Voor mensen levert het iets extra’s op, terwijl anderen er voor een zacht prijsje kleding kopen.”
Veel mensen weten ’t Winkeltje dan ook te vinden, elke keer wel zo’n 100 tot 150 mensen uit heel Friesland. “Het is altijd al druk geweest, maar we merken dat het nu met de crisis nóg drukker is. Deze kledingbeurs is gewoon al jaren een hele belangrijke voorziening.” Het valt de vrijwilligers dan ook rauw op het dak dat er voor hen geen plaats meer is in ‘De Hameie’. “Geld gaat blijkbaar boven maatschappelijk en verantwoord bezig zijn”, zegt Ymi.  Met ingang van 15 mei moet ’t Winkeltje weg uit het pand. Dat betekent dat 8 mei de laatste kledingbeurs is. “Hoe moeten we zo snel een andere plek vinden?”, vraagt Ymi zich af. “En waar moeten we heen met alle tweedehandskleding die we hier op voorraad hebben. Zeg het maar, wij weten het niet. De gemeente heeft ons niets anders aangeboden. We zijn wel druk aan het zoeken natuurlijk, maar we hebben nog niets gevonden.”
De kledingbeurs zat altijd in het oude dorpshuis ‘De Schalmei’. Het was de bedoeling dat ’t Winkeltje in het nieuwe dorpshuis ‘It Maskelyn’ zou komen, maar daar blijkt verrassend genoeg ineens geen plek voor te zijn.

“We hebben vrij veel opslagruimte nodig voor alle kleding en dat is daar gewoon niet”, aldus Ymi. “Ik kan het gewoon niet begrijpen. Ze wisten dat we er bij in zouden komen, maar er is gewoon geen rekening met ons gehouden. We hebben ook nog geen gesprek met ze gehad over een andere oplossing. Ze zijn er volgens mij niet zo happig op dat wij erbij komen. Voor ons is dit een hele lastige situatie, je staat echt voor het blok.”
Ondertussen wordt er druk gezocht naar een andere locatie voor de kledingbeurs. De oude Rabobank, een leegstaande bakkerij, verschillende ideeën zijn de revue gepasseerd. Tot nu toe nog zonder resultaat. “Dan moeten we maar ander vrijwilligerswerk gaan zoeken”, verzucht Ymi triest. “En het zou ook echt triest zijn als we onze stichting op moeten heffen. We bestaan nu 33 jaar en veel mensen rekenen op ons. Daar lijkt nu een einde aan te komen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here