Slag bij Noordhorn tijdens culturele avond

0
67

NOORDHORN – In de Dörpsstee in Noordhorn is er 23 april weer een culturele avond. Jan van den Broek, voormalig stadarchivaris van Groningen vertelt over het Westerkwartier in de 80-jarige oorlog in zijn voordracht “Voor en na de slag bij Noordhorn”.
De verrassende overwinning die de Spaanse veldheer Verdugo op 30 september 1581 bij Noordhorn op een sterk leger van de ‘opstandige Nederlanden’ behaalde, maakte dat Groningerland voor het grootste deel in handen van de koningsgezinden bleef. Overigens werd kort daarop de Bomsterschans in Niezijl wel behouden en daarmee de doorgang naar Friesland voor de Spanjaarden geblokkeerd. Daarna vertelt Ernst Taayke, beheerder van “het Noordelijk Archeologisch Depot” welke soorten objecten(vondsten) in het depot in Nuis zijn opgeslagen, hoe ze bewaard worden en wie deze gebruiken en waarvoor. Aanvang: 20.00 uur.