Zonnehuis wil verenigingen aantrekken

0
77
Zuidhorn Hilda netwerkcoach

Buiten moet naar binnen

ZUIDHORN – Het Zonnehuis Oostergast in Zuidhorn heeft wel iets weg van een klein dorpje. In het hoofdgebouw is een dorpsplein, met daaraan een buurtsuper, een restaurant en verschillende activiteitenruimtes. Een prachtig pand, waar de nodige ruimte ‘over’ is. “En daarom willen we verenigingen en clubjes van buiten aantrekken”, vertelt Hilda Hoekstra van het Zonnehuis. Een klaverjasclub, zangkoren of toneel, het is allemaal mogelijk. “Toen we hier net kwamen in 2010 hebben we de boot een beetje afgehouden. Simpelweg omdat we eerst zelf moesten bekijken hoeveel ruimte we nodig hadden. Nu is het moment om de deuren open te zetten voor verenigingen.”

Tijdens een rondleiding door het Zonnehuis blijkt al snel hoeveel mogelijkheden het gebouw heeft. Een mooi ruim restaurant, verschillende activiteitenruimtes. En op de doordeweekse dagen is het er vaak druk. Ook nu, op donderdagochtend, doen veel bewoners van het Zonnehuis mee met activiteiten. In één van de zalen zijn voornamelijk ouderen spelletjes aan het spelen, in een zaal verderop wordt er geschilderd. “Deze activiteitenruimtes staan in het weekend vaak leeg. Dat is natuurlijk zonde”, vindt Hilda. “En daarbij, het gebouw is betaald met gemeenschapsgeld. Het zou mooi zijn als de gemeenschap er dus ook gebruik van zou kunnen maken.”
Toch ervaren veel mensen een drempel om naar het Zonnehuis te komen, zo laat de leidinggevende van de dagbesteding weten. “Ze hebben er een beeld bij van vooral zieke, oude mensen. Maar er wonen hier mensen van alle leeftijden, al vanaf vijfentwintig jaar. En voor deze mensen is het heel fijn dat er wat levendigheid is en dat ze zelf ook mee kunnen doen. Het is hier natuurlijk ook erg geschikt voor kwetsbare groepen. Op dat gebied hebben we de kennis in huis.” Hilda benadrukt nog eens dat het niet de bedoeling is om verenigingen bij andere plekken weg te kapen. “We willen niet concurreren met andere zalen. De prijs moet dus wel in verhouding zijn met de andere locaties in Zuidhorn. Wel geldt: hoe meer de verenigingen zelf doen, zoals opruimen, hoe goedkoper het wordt. De bar is bijvoorbeeld ’s avonds dicht, om acht uur zijn wij weg. Van ons hoeft dat niet, maar dan moeten er wel vrijwilligers zijn.”
Ook de bewoners zelf mogen meedenken over wat zij graag zouden zien in het Zonnehuis. Op de voorjaarsmarkt konden zij hun ideeën doorgeven op een formulier, iets wat veertig mensen hebben gedaan. En daar zaten een paar goede ideeën tussen. Zo opperde een dame om een verstelatelier te beginnen, een combinatie van bewoners van het Zonnehuis samen met Zuidhorners. “Dat sluit natuurlijk precies aan bij de tijdgeest, we moeten de broekriem aantrekken. Deze generatie weet als geen ander dat het zonde is om alles weg te gooien. Wat dat aangaat kan er ook zeker wat van elkaar geleerd worden”, aldus Hilda.
Een ander idee is een stamtafel op het dorpsplein, waar bewoners gezellig kunnen zitten om te praten. “Maar daar is momenteel geen geld voor. Het nadeel is ook dat alles verplaatsbaar moet zijn.” De toekomstige stamtafel zou dus wieltjes moeten krijgen en ook moet er een plek zijn waar deze kan worden opgeborgen. “De ruimte moet multifunctioneel blijven. De ene keer is er een voorstelling, dan moet alles aan de kant kunnen.” Ook al zijn er verbeterpunten, er is veel wat al heel goed gaat. “Dat moeten we ook niet vergeten.” Ze vertelt over de interactie met de scholen, het kleuterbezoek dat geregeld langs komt. “Dat is altijd heel laagdrempelig, daar komen altijd veel bewoners op af. De kleuters knutselen wat en zingen een liedje, vaak eten ze hun fruithap even. Ik hoop dat als de Brede School hier straks komt, dat ze dat ook gaan doen.”
Dan zijn er nog de bewoners die zelf ook graag wat willen doen. Zo heeft het Zonnehuis een heuse ‘aandachtschenkerij’. Dat lijkt één van de bewoonsters ook leuk om te doen. En dat is voor de professionals van het Zonnehuis toch weer even een eye opener. Hilda: “Wij houden soms te veel vast aan de vaste rol van de cliënt en de vrijwilliger. Maar zij kunnen natuurlijk heel goed gelijkwaardig samenwerken. Het hoeft niet zo zwart-wit te zijn.”
Ook zijn ze bij het Zonnehuis maar wat blij met de avondvierdaagse die tegenwoordig vanaf het grasveld aldaar start. Dat zorg weer voor meer leven in de brouwerij. En er staat nog een publiekstrekker op de planning. Niemand minder dan Willeke Alberti komt namelijk op dinsdag 17 juni optreden. Voor het Zonnehuis weer een mooie gelegenheid om mensen ‘van buiten’ binnen te krijgen. De deuren staan in ieder geval wagenwijd open.