Arina Havinga

13
186
arina havinga

Stichting Tsjernobyl
Kinderen Noordhorn
“Dit jaar is het 28 jaar geleden dat de kerncentrale van Tsjernobyl, in het huidige Oekraïne, werd getroffen door een explosie. Er zijn vele jaren verstreken na de ramp en het is  nog steeds niet duidelijk hoeveel doden de tragedie heeft geëist en wat de precieze gevolgen zijn voor de gezondheid van de bewoners in de wijde omtrek. Wat wel bekend is, is dat kinderen in de omgeving er nog altijd de nadelen van ondervinden. Veel kinderen uit de omgeving van dit gebied hebben een groeiachterstand, bloedarmoede, verminderde weerstand, schildklier,- en buikklachten, bot pijn en ze zijn snel vermoeid. Voor dertig Wit-Russische kinderen rond negen jaar, organiseren wij vakanties bij gastgezinnen in Nederland, van 20 september t/m 10 november In deze periode wordt hun aangetaste weerstand verbeterd doordat ze buiten het besmette gebied verblijven. Ook krijgen ze hier op een ontspannen manier bijbelonderwijs. Er reizen twee Russische leerkrachten mee, die tijdens het verblijf in Nederland zorg dragen voor het dagelijks onderwijs van de kinderen. Zij maken een onvergetelijke reis mee, die misschien wel de enige in hun leven is. Volgens de artsen daar is het duidelijk merkbaar als een kind in Nederland is geweest, de gezondheid gaat vooruit. Om dit voor elkaar te krijgen is er heel wat geld nodig, maar liefst 20.000 euro. Het is ons altijd nog gelukt om dat bij elkaar te krijgen. Ik ben nu twee jaar voorzitter van de stichting en we hebben zelf ook twee jongens in huis gehad. Eerst is dat wel spannend, het is toch communiceren met handen en voeten. Op den duur draaien de kinderen gewoon mee in het ritme van het gezin, dan gaat het vanzelf. Ieder gezin krijgt een plaatjesboek met de woordjes erbij. Of ik ook wat bijleer? Nou, Russisch onthoud ik slecht, haha. Er is een gastoudercommissie die de gezinnen begeleidt. De helft van de gezinnen heeft ervaring, de andere helft niet. We zoeken nog een stuk of tien gezinnen, maar ook hiervoor geldt: het lukt ons altijd om dat voor elkaar te krijgen. Qua locatie was het dit jaar nog wel even spannend. Door het samengaan van de scholen was er geen leslokaal meer voor ons. Nu mogen we het dorpshuis in Noordhorn gebruiken, daar zijn we super blij mee.” Voor meer informatie kijk op de site: www.tsjernobylkinderennoordhorn.nl of steun ons d.m.v. een gift op banknr. NL06RABO0348656068.

13 REACTIES

 1. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively helpful and it has helped me
  out loads. I am hoping to contribute & aid other customers like its aided me.

  Great job.

 2. Great beat ! I would like to apprentice
  while you amend your website, how could i subscribe for a blog website?
  The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 3. Hi there, You have done an excellent job.
  I will certainly digg it and personally suggest to my friends.
  I am sure they’ll be benefited from this web site.

 4. First of all I would like to say great blog! I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind.
  I was curious to find out how you center yourself and clear your
  mind before writing. I’ve had a difficult time clearing my thoughts in getting
  my ideas out. I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted simply just trying to
  figure out how to begin. Any suggestions or tips? Many
  thanks!

 5. Hello! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
  There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.

  Please let me know. Many thanks

 6. My spouse and I absolutely love your blog and find the majority of your
  post’s to be precisely what I’m looking for.
  Would you offer guest writers to write content available for you?

  I wouldn’t mind writing a post or elaborating
  on a few of the subjects you write with regards to here.
  Again, awesome blog!

 7. When someone writes an article he/she keeps the image
  of a user in his/her brain that how a user can know it. So that’s why this post is outstdanding.
  Thanks!

 8. I do not even understand how I stopped up right here, but I assumed this
  publish was good. I don’t recognise who you’re but definitely
  you are going to a well-known blogger should you are not already.
  Cheers!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here