“De meest succesvolle voedselbank is een opgeheven voedselbank”

11
169
Zuidhorn Opening voedselbank Avalon-11

Voedselbank Zuidhorn geopend in jongerencentrum Avalon

ZUIDHORN – Naast Marum en Grootegast heeft nu ook Zuidhorn een eigen voedselbank. Het uitgiftepunt in jongerencentrum Avalon is afgelopen donderdag geopend. Een feestje met een wat dubbel gevoel, voorzitter Trija Fleer noemt het ook wel ‘een feestje met een rouwrandje’. “Het is natuurlijk triest dat zoiets nodig is in een land als Nederland. Aan de andere kant is het ook mooi dat we dit voor elkaar krijgen, ontzettend veel mensen zetten zich hier voor inzetten. En dat mag best even gevierd worden.”
Al jaren is er in de gemeente Zuidhorn een groep bevlogen vrijwilligers bezig om voedsel in te zamelen voor voedselbanken elders: ‘de Geertje Veldhuis groep’. In de raad van Zuidhorn bestond er eerst twijfel over een voedselbank in het dorp. Er werd gedacht dat het minimabeleid voldoende was, maar dat blijkt niet op te gaan. De Voedselbank Grootegast en Marum verstrekte al rond de twintig pakketten aan Zuidhorners, dus een uitgiftepunt in Zuidhorn is erg gewenst. Dat ziet ook wethouder Bert Nederveen in. “In het dagblad stond dat ik dat ik heb gezegd dat er in Zuidhorn geen armoede is. Die uitspraak heb ik nooit gedaan en dat zou ik ook nooit doen. Het klopt dat we even moesten wennen aan het idee. In de raad is uitgebreid gediscussieerd over de vraag wat armoede nou precies is.”  Toen Nederveen de subsidieaanvraag onder ogen kreeg, moest hij eerst wel even slikken, zo geeft hij eerlijk toe. De gemeente Zuidhorn stelt voor de komende drie jaar een eenmalige subsidie van maximaal 15.000 euro beschikbaar. Ook is er een exploitatiesubsidie van 4.500 euro. Binnen de raad is er voldoende draagvlak voor de voedselbank, dus de plannen gingen door, ondanks het slikmomentje van de wethouder. Juist Nederveen kwam met het idee voor jongerencentrum Avalon op de proppen. “Er waren al een aantal andere locaties afgevallen. Toen ik ’s middags naar huis ging om de hond uit te laten, fietste ik langs Avalon. Dat is een mooie locatie”, merkte de wethouder op.
Voorzitter Trija Fleer vertelt iets over de geschiedenis van de voedselbank en haar eerste gedachte erover. “Er zijn nu 148 voedselbanken in Nederland. Toen ik gevraagd werd om voorzitter te zijn, dacht ik dat er wel even bij te kunnen doen in een halve dag. Ik zag een schuur voor me waar wat eten werd ingezameld, gezellig en leuk. Dat blijkt in het echt heel anders te gaan. De voedselbank is een klein bedrijfje waar professioneel gewerkt wordt. Dat moet natuurlijk ook wel, want het gaat wel om eten. Er komt heel wat bij kijken, we hebben veel extra kosten die te maken hebben met voedselveiligheid, zoals een koelcel en een goede koelwagen. Sinds kort hebben we een nieuwe koelcel. Een hele investering, maar we kunnen niet zonder.”
Natuurlijk is de voornaamste taak van de voedselbank het verstrekken van voedsel en het leveren van noodhulp, maar ook is de voedselbank er om verspilling tegen te gaan. “Ik las laatst ergens dat één derde van ons voedsel wordt vernietigd. Dat is verschrikkelijk zonde.” Om dat voedsel te verzamelen is wel een heel karwei. Er zijn chauffeurs nodig en ook is het wenselijk om een aantal vaste leveranciers te hebben. “Onze basis komt uit Rotterdam, dat zijn vijf producten per pakket. Dat is natuurlijk niet genoeg. In Marum en Grootegast bakken de bakkers honderd extra broden voor de voedselbank. We willen kijken of we zoiets hier ook voor elkaar kunnen krijgen.”
Verder moet de voedselbank een ontmoetingsplek worden waar mensen terecht kunnen voor een kopje koffie en een praatje. “Op die manier kunnen we ook ondersteuning bieden en mensen eventueel doorverwijzen naar andere instanties. Dat blijkt nu nog best lastig te zijn, dus voor dat probleem zoeken we nog een oplossing. We willen vooral kinderen en jongeren ondersteunen. We komen soms erg schrijnende situaties tegen. In een gezin is bijvoorbeeld geen geld om op vakantie te gaan, maar op school vertelt een kind dat hij of zij wel op vakantie is geweest. Een kind wil er gewoon zo graag bijhoren”, vertelt Fleer.
Bestuurslid Willy Jansen-Baltink benadrukt nog eens dat armoede in Nederland redelijk onbekend is. “We moeten beseffen dat we eigenlijk niks van armoede weten. Je hoort vaak mensen zeggen: ‘dan stoppen ze toch met roken of dan doen ze toch de auto weg?’ Het is toch belangrijk dat we deze mensen niet veroordelen. Veel mensen voelen zich machteloos en vaak hebben mensen een eigen verhaal. Het kan gaan om een alleenstaande ouder, zzp’ers, ouderen maar ook mensen met een laagbetaalde baan. Er zijn zelfs mensen die in een groot huis wonen en hun werk zijn verloren. Het huis is onverkoopbaar, maar door de hypotheek houden ze nauwelijks geld over. Eén ding staat voorop: mensen gaan niet voor hun plezier naar de voedselbank. Laten we respect voor hen hebben.”
Wethouder Nederveen staat niet alleen stil bij de opening van de voedselbank vandaag, maar ook bij een mogelijke sluiting in de toekomst. “Natuurlijk is het vandaag een beetje feest. Het is mooi dat we dit met z’n allen voor elkaar hebben gekregen. Toch hoop ik dat de levensduur van de voedselbank hier zo kort mogelijk is. In Apeldoorn is er onlangs een voedselbank opgeheven, dus het kan wel. De meest succesvolle voedselbank, is een opgeheven voedselbank.”

Zuidhorn Opening voedselbank Avalon-10

11 REACTIES

 1. I was wondering if you ever thought of changing the structure of your
  site? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect
  with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images.
  Maybe you could space it out better?

 2. I’ve read several excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting.
  I wonder how so much effort you put to make the sort of fantastic informative
  site.

 3. My spouse and I absolutely love your blog and find many of your
  post’s to be exactly I’m looking for. Do you offer
  guest writers to write content in your case? I wouldn’t mind producing
  a post or elaborating on some of the subjects you
  write regarding here. Again, awesome blog!

 4. Your style is really unique compared to other folks I have read
  stuff from. Thank you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just bookmark this web site.

 5. Hi, Neat post. There is an issue together with your website in internet explorer, may test this?
  IE nonetheless is the market leader and a huge component to
  other folks will pass over your fantastic writing due to this problem.

 6. My spouse and I stumbled over here coming from a different
  page and thought I might as well check things out. I like what
  I see so now i am following you. Look forward to looking
  into your web page again.

 7. May I just say what a comfort to find a person that truly knows what
  they are discussing online. You definitely understand how to bring an issue to light
  and make it important. A lot more people must look
  at this and understand this side of your story.
  It’s surprising you aren’t more popular since you
  definitely possess the gift.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here