IJsvereniging Lutjegast

97
302
lutjegast-ijskeet

Datum: Dinsdag 22 april
Tijd: 15.00 uur

Of ze nou een oude legerbasis in Afghanistan moeten ombouwen in een school, of het ijsgebouwtje in Lutjegast moeten opknappen: de mannen van pantsergeniebataljon 101CBRN draaien er hun hand niet voor om. Zo wil het dat het in Lutjegast vorige week groen zag van de militairen. Onder leiding van Luitenant Hoogterp en Commandant Dennis Moes werd er door een tiental mannen druk gewerkt aan het ietwat troosteloze, maar de voor Lutjegast o zo belangrijke ijskeet. Drie dagen trokken de mannen er voor uit om hun beste beentje voor te zetten: een cadeautje voor Lutjegast om 200-jarig jubileum van de landmacht te vieren.
Misschien heeft u wel gehoord van‘operatie 200’. Maar liefst zesduizend militairen gingen afgelopen week in heel het land aan de slag om Nederland het jubileum van de landmacht mee te laten vieren. Dat werd gedaan door de handen flink te laten wapperen bij zo’n tweehonderd projecten en ook bezochten de militairen verschillende scholen en andere openbare plekken om met ‘de gewone burger’ over hun werk te praten. Een bijzondere kans die men niet elke dag krijgt, dus de ongenode gast maakte gebruik van de gelegenheid om commandant Moes eens aan de tand te voelen over hun werkzaamheden.  Maar eerst Lutjegast. Hoe komen deze ‘hoeders van Nederland’ in Lutjegast terecht? Dat gebeurde allemaal dankzij een tip van Paulien Bultjer uit het dorp. Zij zit in het bestuur van de ijsvereniging en weet dus als geen ander dat de keet wel een opknapbeurt kan gebruiken. Ze trok de stoute schoenen aan en bingo, uit de vele inzendingen werd háár initiatief gekozen. Haar moeder Willy komt net even bij de klussende mannen kijken en vertelt ondertussen hoe belangrijk het gebouwtje is voor het dorp. “In de winter wordt natuurlijk veel gebruik gemaakt van het gebouwtje en ook met de grasbaanraces. Zoals je ziet is het niet meer dan een blikken hokje. Door de keet aan te pakken wordt het algemene beeld in het dorp weer een stuk vriendelijker en sfeervoller. Lutjegast wordt er gezelliger van.”
Even enthousiast is commandant Moes. “Het gebeurt niet vaak dat we buiten de strook werken en hierbij staat echt de mens centraal.” Met het ‘buiten de strook werken’ bedoelt Moes dat het niet op een legerlocatie is. Bij het uitzoeken van de klus, hebben Moes en zijn makkers gekeken hoeveel mensen zij konden raken door te helpen. “Ons is vertelt dat dit één van de grootste ijsverenigingen in de buurt is en er wordt ook nog eens gebruik van gemaakt tijdens de grasbaanraces.” Een mooi doel om je voor in te zetten, zo menen de mannen. En in Lutjegast worden ze dan ook warm ontvangen. “We waren nog maar net aan het werk toen ons gevraagd werd of we zin hadden in soep. Nou, dat hadden we natuurlijk wel. Maar we verwachten hier ook wel wat langer aan het werk te blijven dan tot vijf uur ’s avonds. Eén van de mannen zei net al: we blijven net zo lang tot het donker is.” Tijdens het werken worden de strakke leger regels wel iets losgelaten. Normaal geldt altijd ‘eenheid van tenue’, maar vandaag is het toegestaan dat de trui even uitgaat. Het is immers warm en er wordt hard gewerkt. “Vanochtend vroegen ze het al en in deze situatie vind ik dat goed”, aldus Moes. De militairen blijven echter onverminderd netjes. De ongenode gast wordt aangesproken met u en al snel komt één van de noeste arbeiders aan met koffie, uit de keet. Voor de foto gaat de trui toch even aan. “Anders krijg je daar weer gezeik mee”.  Zo sta je in Afghanistan, zo in Lutjegast. Moes vindt het niet minder bijzonder. “Dit is óók waar je het voor doet. Veel mensen hebben bij de landmacht een beeld van ‘mes tussen de tanden, geweer, vuur en voorwaarts’, maar dit hoort er ook bij. En dat bouwen zijn we wel gewend, we bouwen ook bunkers, die dan weer ter bescherming dienen. De ijskeet heeft een andere functie, maar is zeker ook belangrijk. Ik ben in 2011 in Afghanistan geweest. Ik denk dat daar het meeste wel over gezegd is. Ik heb wel gemerkt dat we daar echt iets kunnen betekenen. Ze willen echt wel, die Afghanen. Als de kinderen maar naar school kunnen. Gelukkig zag ik op den duur steeds meer kinderen naar school gaan. En hebben we dus een oude legerbasis omgebouwd in een schoolgebouw. Dat zijn mooie dingen.”

lutjegast-ijskeet-02 lutjegast-ijskeet-04

97 REACTIES

 1. I simply want to mention I’m all new to blogs and absolutely loved this web blog. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog post . You amazingly have excellent posts. Appreciate it for sharing your web page.

 2. I just want to mention I am just very new to blogging and actually savored your blog. Likely I’m likely to bookmark your blog . You actually have great articles and reviews. Thanks a lot for sharing with us your website page.

 3. Howdy would you mind letting me know which web host you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a reasonable price? Thank you, I appreciate it!

 4. In these days of austerity as well as relative panic about having debt, many individuals balk contrary to the idea of using a credit card to make purchase of merchandise or maybe pay for any gift giving occasion, preferring, instead only to rely on this tried and also trusted procedure for making repayment – cash. However, if you have the cash available to make the purchase 100 , then, paradoxically, that’s the best time for you to use the credit cards for several causes.

 5. Keep up the excellent work , I read few blog posts on this internet site and I believe that your blog is really interesting and has bands of excellent information.

 6. You completed some good points there. I did a search on the matter and found the majority of folks will agree with your blog.

 7. Thank you, I’ve just been searching for information about this topic for a long time and yours is the best I have came upon till now. But, what in regards to the bottom line? Are you sure in regards to the supply?

 8. Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

 9. I simply wanted to thank you so much yet again. I’m not certain the things that I might have used in the absence of these strategies shown by you relating to such a industry. It truly was the daunting matter for me, however , taking a look at this well-written style you treated it made me to cry for gladness. Now i am thankful for your help as well as expect you comprehend what a powerful job that you are getting into teaching many people using your web page. I’m certain you haven’t come across all of us.

 10. The crux of your writing whilst sounding agreeable initially, did not settle properly with me personally after some time. Somewhere within the sentences you managed to make me a believer but only for a short while. I nevertheless have got a problem with your leaps in logic and you would do well to help fill in all those breaks. In the event that you can accomplish that, I will surely be amazed.

 11. Thanks for one’s marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you may be a great author.I will be sure to bookmark your blog and definitely will come back from now on. I want to encourage you to ultimately continue your great writing, have a nice afternoon!

 12. Thanks for your article. It is extremely unfortunate that over the last 10 years, the travel industry has had to fight terrorism, SARS, tsunamis, influenza, swine flu, as well as first ever true global economic downturn. Through it all the industry has really proven to be powerful, resilient plus dynamic, finding new ways to deal with adversity. There are continually fresh issues and chance to which the market must again adapt and act in response.

 13. Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out. Please let me know where you got your theme. Bless you

 14. I do not even understand how I stopped up right here, but I believed this post was once great. I don’t recognise who you might be but certainly you are going to a famous blogger in case you are not already 😉 Cheers!

 15. Great – I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task.

 16. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 17. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 18. Thank you for sharing superb informations. Your website is so cool. I am impressed by the details that you’ve on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just could not come across. What an ideal site.

 19. One thing is one of the most widespread incentives for utilizing your credit card is a cash-back and also rebate supply. Generally, you’ll have access to 1-5 back in various expenditures. Depending on the credit cards, you may get 1 returning on most expenditures, and 5 back again on expenditures made on convenience stores, filling stations, grocery stores and ‘member merchants’.

 20. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely magnificent. I really like what you’ve acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it wise. I can not wait to read much more from you. This is really a tremendous site.

 21. I must show thanks to the writer for bailing me out of this type of condition. Just after looking through the the net and meeting principles that were not powerful, I was thinking my entire life was over. Being alive without the strategies to the difficulties you’ve solved by way of your good short article is a critical case, and ones that would have badly affected my entire career if I had not noticed the website. Your own personal ability and kindness in touching all the details was important. I don’t know what I would have done if I hadn’t come upon such a stuff like this. I’m able to at this point relish my future. Thanks for your time very much for this reliable and amazing guide. I won’t think twice to suggest your web page to anybody who needs care on this area.

 22. You could definitely see your expertise in the work you write. The arena hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times follow your heart. “The most profound joy has more of gravity than of gaiety in it.” by Michel de Montaigne.

 23. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 24. You could certainly see your skills within the paintings you write. The arena hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always go after your heart. “The most profound joy has more of gravity than of gaiety in it.” by Michel de Montaigne.

 25. fantastic issues altogether, you simply received a brand new reader. What may you suggest about your post that you made some days in the past? Any certain?

 26. Good day! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a wonderful job!

 27. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

 28. I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Keep up the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site 🙂

 29. I simply desired to say thanks yet again. I am not sure the things that I might have achieved in the absence of the entire solutions shared by you concerning such a area of interest. This was a real depressing setting in my circumstances, but coming across this specialized manner you solved the issue took me to cry for happiness. I’m happy for the service and thus have high hopes you comprehend what a great job you are always providing educating some other people via your blog post. I know that you haven’t met all of us.

 30. Appreciating the hard work you put into your blog and detailed information you provide. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed material. Excellent read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 31. Hi there would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 32. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your website? My website is in the exact same niche as yours and my visitors would truly benefit from some of the information you provide here. Please let me know if this alright with you. Thank you!

 33. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such great info being shared freely out there.

 34. Hey this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 35. Wow that was strange. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say superb blog!

 36. You really make it appear really easy along with your presentation but I in finding this matter to be really one thing which I feel I’d never understand. It kind of feels too complicated and very wide for me. I am having a look forward in your next publish, I’ll try to get the hold of it!

 37. I have been surfing online more than three hours nowadays, but I by no means found any fascinating article like yours. It’s beautiful value enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made excellent content as you probably did, the net might be a lot more useful than ever before.

 38. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly return.

 39. I just couldn’t depart your site prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard info a person provide on your guests? Is gonna be back ceaselessly to inspect new posts

 40. Hey very cool site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your site and take the feeds also…I am happy to find a lot of useful info here in the post, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 41. Aw, this was a really nice post. In thought I would like to put in writing like this moreover – taking time and actual effort to make an excellent article… however what can I say… I procrastinate alot and by no means seem to get one thing done.

 42. Hey there would you mind letting me know which webhost you’re using? I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good hosting provider at a reasonable price? Cheers, I appreciate it!

 43. Thank you for each of your labor on this website. My aunt take interest in participating in investigation and it’s easy to understand why. A lot of people hear all of the dynamic mode you offer very important items on this website and in addition boost participation from website visitors on this content then our own child is really studying so much. Take advantage of the rest of the year. You have been doing a first class job.

 44. Good post. I be taught one thing more difficult on completely different blogs everyday. It’ll all the time be stimulating to learn content from different writers and practice slightly one thing from their store. I’d want to make use of some with the content on my blog whether or not you don’t mind. Natually I’ll give you a link in your net blog. Thanks for sharing.

 45. Thanks for your useful article. Other thing is that mesothelioma is generally caused by the inhalation of fibers from asbestos, which is a very toxic material. It can be commonly found among employees in the engineering industry who definitely have long exposure to asbestos. It is also caused by living in asbestos protected buildings for long periods of time, Genes plays a huge role, and some individuals are more vulnerable for the risk in comparison with others.

 46. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one nowadays..

 47. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks a lot!

 48. Hey, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, excellent blog!

 49. One thing is one of the most typical incentives for making use of your card is a cash-back or even rebate offer. Generally, you’ll get 1-5% back with various buying. Depending on the credit cards, you may get 1% back again on most expenses, and 5% in return on expenses made on convenience stores, gasoline stations, grocery stores in addition to ‘member merchants’.

 50. Hello, Neat post. There’s an issue with your web site in web explorer, may test this¡K IE nonetheless is the market chief and a huge section of other people will omit your magnificent writing due to this problem.

 51. I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one these days..

 52. Excellent blog here! Also your website loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 53. Incredible! This blog looks just like my old one! It’s on a entirely different subject but it has pretty much the same layout and design. Wonderful choice of colors!

 54. What i don’t realize is in reality how you’re not really much more well-preferred than you might be now. You are very intelligent. You know thus significantly relating to this subject, produced me for my part imagine it from a lot of numerous angles. Its like women and men aren’t involved unless it is one thing to do with Lady gaga! Your personal stuffs outstanding. Always deal with it up!

 55. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

 56. Undeniably believe that that you stated. Your favourite reason seemed to be on the internet the simplest factor to keep in mind of. I say to you, I certainly get annoyed while other folks think about issues that they just do not recognise about. You controlled to hit the nail upon the highest and also outlined out the whole thing without having side effect , folks could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 57. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

 58. Hello there. I found your site by the use of Google even as searching for a comparable subject, your site came up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 59. A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he actually purchased me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love studying more on this topic. If doable, as you change into experience, would you thoughts updating your weblog with extra particulars? It’s highly helpful for me. Large thumb up for this weblog submit!

 60. Attractive portion of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to say that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I success you get admission to consistently quickly.

 61. Aw, this was a really nice post. In thought I wish to put in writing like this moreover – taking time and precise effort to make a very good article… however what can I say… I procrastinate alot and in no way appear to get something done.

 62. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 63. Awesome blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any tips? Thanks a lot!

 64. Great work! That is the kind of information that should be shared around the web. Shame on the seek engines for not positioning this submit higher! Come on over and talk over with my site . Thanks =)

 65. Hi there I am so glad I found your web site, I really found you by error, while I was searching on Bing for something else, Regardless I am here now and would just like to say kudos for a remarkable post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the superb job.

 66. I feel this is among the such a lot vital info for me. And i am happy reading your article. But want to statement on few general things, The web site style is ideal, the articles is truly great : D. Excellent activity, cheers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here