‘Als je zo’n kind ziet glunderen, dat is zoveel waard!’

0
15
Regio - europa kinderhulp

Europa Kinderhulp zoekt gastgezinnen voor zomer 2014

OUDWOUDE – In de komende zomerperiode hopen honderden kinderen uit achtergestelde gezinnen in Frankrijk, België, Duitsland en Nederland via Europa Kinderhulp een onbezorgde vakantie te hebben, ergens bij een gezin in Nederland. Al meer dan vijftig jaar zorgt Europa Kinderhulp voor onbezorgde vakanties voor kinderen die net even dat beetje zorg en liefde bij het thuisfront missen. Door partnerorganisaties als de kinderbescherming worden ieder jaar kinderen geselecteerd, die vervolgens drie weken doorbrengen in Nederland. De gezinnen die deze kinderen die drie weken in hun gezin opnemen, doen dit vrijwillig. De familie van Anne en Aukje Koster uit Oudwoude is zo’n gezin. Sinds een paar jaar zijn zij het vakantiegezin van eerst een meisje, en sinds vorig jaar een jongetje uit Duitsland. ‘We zijn er per toeval ingerold. In eerste instantie wilden we ons aanbieden als weekendgezin bij Talant, maar daar kwam steeds geen match. Toen we hier met kennissen over spraken raadden zij ons Europa Kinderhulp aan. Daar zijn we toen ingesprongen’, vertelt Anne. Het zijn de simpele dingen die een vakantie voor een kind fijn maken. Anne en Aukje sloven zich gedurende de drie weken niet uit. ‘We zijn één keer met dat meisje naar het Dolfinarium geweest, maar dat vond ze helemaal niet leuk, het was haar veel te massaal’, vertelt Aukje. ‘Het zijn juist de dingen als ze meenemen naar Lauwersoog, fietstochtjes en koekjes bakken die zo’n vakantie leuk maken.’
Wanneer gezinnen besluiten hun huis en gezin open te stellen voor een kind uit het buitenland worden zij door Europa Kinderhulp goed voorbereid, al is het voor ieder gezin zelf uitvinden hoe zij hun drie weken in gaan delen. Leffert Nicolai van Europa Kinderhulp zegt zelf dat hij ouders altijd voorbereid op ‘het ergste’. ‘We houden de ouders geen mooie romantische verhalen voor. Het gaat om kinderen uit een laag sociaal milieu. Natuurlijk gaat er dan wel eens iets anders als dat je zelf gewend bent. De kinderen komen uit een omgeving waar ze soms moeten vechten om te overleven, en waar ze weinig mensen vertrouwen. Om zo’n kind in huis te nemen is niet altijd feest, en we willen dat ouders zich dat goed beseffen. Zodra we ze op die manier hebben voorbereid, dan blijkt het juist vaak wel mee te vallen. Omdat de ouders zich voorbereid hebben op het ergste, valt het hen juist heel erg mee.’
Anne en Aukje hebben een paar tradities die ze ieder jaar uitvoeren. Zo beginnen ze de vakantie met een gebakje, hebben ze een aardigheidje voor het kind klaarliggen op de slaapkamer en kijken ze in de eerste dagen direct even hoe het met de fietsvaardigheden van het kind gesteld is. ‘Dat blijkt nog wel eens tegen te vallen, maar de kinderen vinden het wel erg leuk om er met de fiets op uit te gaan’, vertelt Anne. ‘En op een speelse manier kijken we even of de kinderen ook luizen hebben. Dat is dan weer een puur praktische traditie’, lacht Aukje.
Het doel van Europa Kinderhulp is primair altijd geweest om kinderen een onbezorgde tijd te bezorgen. Onbedoeld hebben ze door de jaren heen nog veel meer bereikt. ‘In Hannover is onderzoek gedaan onder kinderen die twintig of dertig jaar geleden met Europa Kinderhulp hun vakanties doorbrachten. Veel van hen bleken ondanks hun slechte toekomstperspectieven toch goed terecht te zijn gekomen, en velen van hen wijten dit aan het feit dat zij hun vakanties in liefhebbende gezinnen hebben doorgebracht. Doordat ze tijdens zo’n vakantie zagen ‘hoe het ook kan’, hebben ze meer kracht gekregen om door te zetten, en niet in de spiraal van negativiteit te blijven hangen’, aldus Nicolai.
‘Wij vinden het vooral mooi dat die kinderen in deze drie weken echt even kind kunnen zijn. We hoeven er niets voor terug, maar krijgen wel een hoop. Als zo’n meisje dan ineens je hand even vastpakt, de momenten dat je voor kunt lezen, wanneer zo’n jongetje je komt helpen timmeren. Dat zijn de momenten die er voor ons voor doen. We hebben ons nooit zo beseft dat het voor de kinderen ook bepalend kan zijn voor de toekomst. Nu Leffert dit zo vertelt zijn we misschien nog wel enthousiaster over Europa Kinderhulp’, aldus Aukje.
Tijdens de drie weken dat de kinderen in Nederland zijn organiseert Europa Kinderhulp een aantal familiedagen. Vorig jaar gingen de kinderen met hun gezinnen kaatsen. Tijdens zo’n dag zien de kinderen hun vriendjes of broertjes en zusjes weer even, en kunnen de ouders bijpraten over hun ervaringen. ‘En dan kom je er achter dat je niet de enige bent die tegen dingen aanloopt. Iedereen maakt wel eens iets mee wat niet leuk is. Maar de minder leuke puntjes wegen niet op tegen de rest. Als je zo’n kind ziet glunderen dan betekent dat enorm veel,’ aldus Anne.
Voor de zomerperiode worden er nog gastgezinnen gezocht. Het gaat om verschillende periodes, met kinderen uit verschillende landen. 5-25 juli komen er kinderen uit Frankrijk, 7-25 juli kinderen uit Vlaanderen, 19 juli-7 augustus kinderen uit Frankrijk, 21 juli-8 augustus kinderen uit Nederland, en Duitsland, van 1 augustus-18 augustus kinderen uit het Duitse Oldenburg en van 4 augustus tot en met 22 augustus kinderen uit het Duitse Hannover. Gastgezinnen kunnen zich melden via www.europakinderhulp.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here