Culturele Avond Noordhorn goed bezocht

0
12
cultAvond Noordhorn

NOORDHORN – De lezingen: “Voor en na de Slag bij Noordhorn” en “Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis” trokken een volle zaal toehoorders uit Noordhorn en omliggende dorpen. De door Dorpsbelangen Noordhorn en Niezijl alsmede de Molencommissie van molen de Fortuna georganiseerde culturele avond in de Dörpsstee ging dit keer om aanloop tot en gevolgen van de in 1581 geleverde veldslag bij Noordhorn. Van den Broek, voormalig stadsarchivaris van Groningen kreeg als eerste het woord. Hij belichtte een groot aantal aspecten van de 80-jarige oorlog van de huidige ‘Nederlanden’ met de Habsburgse vorst Philips II. Daarna was het de beurt aan Taayke, beheerder van het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis. Daar worden de vondsten van de drie Noordelijk provincies worden bewaard, gedocumenteerd en zijn ook voor studie beschikbaar. Ook kunnen voorwerpen in bruikleen gegeven worden, bijvoorbeeld voor tentoonstellingen. Dit betreft een grote verscheidenheid aan opgegraven objecten vanaf de ijstijden tot heden: van vuurstenen en benen werktuigen tot kogels, veel scherven van aardewerk en dergelijke. Een echte bijzonderheid is een vrijwel compleet menselijk skelet. Info: www.nadnuis.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here