Erkenning Europese Unie opsteker voor vrijwilligers Home-Start

0
4

REGIO – Het opvoedsteunprogramma Home-Start is in april erkend als ‘best practice’ door het Europees platform ‘Investeren in Kinderen’, een initiatief van de Europese Unie, wat een prachtige beloning is voor de inzet van alle ouders, vrijwilligers en coördinatoren. In de gemeenten Dongeradeel, Dantumadiel, Kollumerland, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel wordt Home-Start aangeboden door Humanitas. Het programma is in 2013 gestart in deze regio en kan bouwen op een groeiende belangstelling.
Home-Start Noordoost Friesland richt zich op ouders van jonge kinderen. Een vrijwilliger van Home-Start komt eens per week een dagdeel in een gezin om naar het verhaal van ouders te luisteren en hen (praktische) steun te bieden. Home-Start focust op de dingen die goed gaan en helpt ouders weer meer zelfvertrouwen te krijgen. In Noordoost Friesland zijn 32 vrijwilligers ingeschreven en worden 22 gezinnen begeleidt door een vrijwilliger.  De positieve beoordeling van het Europees platform is voor een groot deel gebaseerd op het langlopende onderzoeksprogramma van de Universiteit van Amsterdam. In deze onderzoeken zijn positieve resultaten voor moeders aangetoond. Hun gevoel van welzijn stijgt, en hun manier van opvoeden wordt positiever. In een lange termijn studie is recent aangetoond dat de kinderen uit de Home-Start groep minder probleemgedrag vertonen. Bovendien hadden hun moeders de positieve effecten van Home-Start weten vast te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here