Gemeente schaart zich achter oudejaarsploeg; boete € 6250,- onacceptabel

0
6

Vrees voor problemen in Oudejaarsnacht zonder DOP

DOEZUM/GROOTEGAST – De gemeente Grootegast is volledig achter de Doezumer Oudejaarsploeg gaan staan. Burgemeester Kor Dijkstra (CDA) heeft namens de gemeente bezwaar aangetekend bij het Agentschap Telecom tegen de boete die de DOP mogelijk krijgt vanwege haar illegale radio-uitzending eind vorig jaar. Volgens Dijkstra is de boete onredelijk en moet hij daarom worden ingetrokken. Donderdag vindt achter gesloten deuren een hoorzitting plaats.
In een betoog van drie pagina’s zet de burgervader uiteen waarom hij het niet eens is met de beslissing van het Agentschap. “De DOP beschikt niet over reserves waaruit de boete betaald kan worden. Ieder jaar kost het weer grote moeite om de begroting rond te krijgen. De leden van de DOP hebben mij aangegeven dat het financieren van de boete, op welke manier dan ook, het einde zal betekenen van de DOP en hun jaarlijkse festiviteiten tijdens de oud-en-nieuw-viering.” Daarnaast schetst hij de gevolgen voor het dorp. “Mogelijk dat dit zelfs kan leiden tot vergaande consequenties voor het functioneren van de vereniging “Ons Dorpsbelang Doezum”, waaronder de DOP functioneert.”
Dijkstra refereert in zijn brief aan de risico’s, die de Oudejaarsnacht met zich meebrengt. “De oud-en-nieuw-viering is voor iedere burgemeester een bron van zorg als het gaat om de handhaving van de openbare orde. Daarom moeten we juist blij zijn met lokale initiatieven zoals van de DOP die zonder enige subsidie de oud-en-nieuw-viering in goede banen weten te leiden. In het licht van het kabinetsbeleid om van de mensen meer verantwoordelijkheid te vragen voor hun omgeving, zou het bijzonder teleurstellend zijn als de jarenlange inzet van de DOP voor de dorpsgemeenschap van Doezum op deze wijze afgestraft zou worden en tot een einde zou komen.”
Ook denkt Dijkstra dat een illegale uitzending nooit meer zal plaatsvinden. “De DOP is zeer geschrokken van de opgelegde boete en het is mijn stellige overtuiging dat de illegale uitzendingen tot het verleden behoren. Zij hebben inmiddels contact gezocht met onze officiële lokale omroep om de komende jaarwisseling de uitzendingen via die omroep te verzorgen. Maar dan moet de DOP nog wel bestaan.”
De burgemeester beroept zich in zijn brief op de Algemene Wet Bestuursrecht, die zegt dat bij het opleggen van een boete rekening moet worden gehouden met de omstandigheden waaronder de overtreding is gepleegd. “Daarom verzoek ik om in deze bijzondere situatie af te zien van het opleggen van de aangekondigde bestuurlijke boete en de door u opgelegde beschikking in te trekken.” Aankomende donderdag vindt in Groningen een hoorzitting van het Agentschap plaats. Dijkstra gaat ervan uit dat hij hiervoor een uitnodiging zal krijgen om de kant van de gemeente nogmaals toe te lichten. De oudjaarsploeg zelf hoopt dat de boete donderdag ingetrokken wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here