Het Pand, Zuidhorn

0
21
Zuidhorn OG Eenzaam-3

Datum:     Vrijdag 2 mei
Tijd:     10.30 uur

Veel mensen lopen wel eens langs ‘Het Pand’ in Zuidhorn, maar wat gebeurt er nou eigenlijk? De ongenode gast trekt de stoute schoenen aan en neemt er een kijkje. Op vrijdagochtend zit een viertal dames aan de grote eettafel die er staat. Koffie, koekjes, alles staat klaar om het eventuele gasten naar de zin te maken. De dames van Het pand willen namelijk in contact komen met andere mensen. Personen helpen die eenzaam zijn of die hulp nodig hebben met hun administratie, praten over het geloof. Op dat moment is de ongenode gast echter de enige gast die aanschuift bij het gezelschap.
Het Pand is een initiatief van een twintigtal personen die zijn aangesloten bij de Christian Church in Groningen. Esther Kooistra, Willeke Borst, Talina de Vries en Dianne Mol geven uitleg over hun kerk. Willeke: “Het is een kerk met een naar buiten gerichte visie. We krijgen ook onderwijs, wat is het doel van ons geloof? Onze visie is dat je niet alleen om je eigen leven moet geven, maar ook moet proberen om dat van anderen beter te maken.”
Met de groep uit Zuidhorn die ook bij de kerk is aangesloten, huren ze het pand aan de Nieuwstraatpassage. Met geld dat ze zelf hebben ingelegd. Op de eerste zaterdag van de maand wordt er een spelletjesavond georganiseerd en ook wordt er één keer in maand samen gegeten. Af en toe komt er wel iemand kijken, maar het kan beter, zo laten de dames weten. Talina: “Er zijn veel mensen die het hier nog niet kennen, maar als de straat hier straks weer opengaat, komen er natuurlijk ook weer meer mensen langs.”
Twee dochters van de dames zijn ondertussen lekker aan het spelen in de gezellige buurthuiskamer. Ook voor kinderen is er genoeg te doen. De kleine Sophie vermaakt zich zichtbaar. Verlegen vertelt ze haar naam, waarna ze verder een potje handjeklap speelt met het andere meisje. Willeke legt ondertussen uit dat de groep het liefst relaties willen opbouwen en niet alleen maar een inloophuis willen zijn. “We gaan in Groningen naar de kerk, maar we willen ook in onze eigen kring van betekenis zijn. Je ziet dat in de samenleving het individualisme toeneemt, maar wij vinden het belangrijk om ook met anderen bezig te zijn.”
Zo stond het gezelschap tijdens de afgelopen Koningsdag ook op de markt in Zuidhorn. Ze schonken koffie, maakten een praatje met de mensen die langskwamen. “Als ze de koffie dan op hadden, dan vroegen ze hoeveel ze moesten betalen. Als wij dan uitlegden dat de koffie gratis was en dat we het gezellig vonden om even gepraat te hebben, waren de mensen heel verbaasd. Waar in de wereld krijg je nu nog iets voor niets?”, vraagt Willeke zich af.
Ook het geloof speelt in ‘Het Pand’ een belangrijke rol. Het hoeft er niet per se over te gaan, maar het kan wel. Talina vertelt dat dit initiatief erg goed bij het geloof past. “We willen Jezus graag volgen. Hij gaf zijn leven voor ons. Wij willen ook graag wat geven. Aan mensen die bijvoorbeeld problemen hebben of eenzaam zijn. Door het geloof kunnen mensen liefde ervaren. Veel mensen denken dat ze voor het geloof naar de kerk moeten, maar daar stap je niet snel binnen. Hier wel hopen wij.”
Dat bereiken van andere mensen gaat nog wat lastig. Af en toe komen er wel mensen, maar het loopt nog niet storm. “Maar we vinden het ook heel leuk om met elkaar te zijn. En de kinderen al helemaal! We zien de groep nu veel vaker en zijn gezellig samen, dat is ook wat waard. Verder willen we ons graag aanpassen aan behoeften van de mensen. Stel, de spelletjesavond bevalt heel goed, dan kunnen we dat ook twee keer per maand doen. Ook lijkt het ons leuk om bijvoorbeeld een knutselochtend te organiseren als daar belangstelling voor is. Er is van alles mogelijk.” In de tussentijd drinken de dames gezellig koffie, eten ze een hapje en kletsen ze bij. Of ze er nou alleen met mensen uit de ‘eigen’ kring zitten of mensen die op zoek zijn naar een praatje of hulp, een sociaal gebeuren is het sowieso. Het Pand is elke vrijdag open van 10.00 tot 15.00 uur.

Zuidhorn OG Eenzaam-4 Zuidhorn OG Eenzaam-5

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here