Theaterschip Bald’r Burgum

0
27
Ongenode gast - skjin skip 1

Datum: 1 mei
Tijd: 20.30

Er zijn gewonere plaatsen te bedenken voor een avondje theater. In plaats van in een zaaltje in een dorpshuis, of wat luxer, in een echt theater, touren Anja Steegstra, Johannes Arendsz en Piter Wilkens rond in een theater dat vaart. Het theaterschip Bald’r is een oude klipper, die honderd jaar geleden gebouwd is en de afgelopen jaren verbouwd is tot een theater. Donderdagavond meerde het schip aan bij de daam in Burgum. Eenmaal in het schip kom je binnen in een ‘smûk’ zaaltje, waar een barretje in gebouwd is en een paar tafels en stoelen een bruincafé-achtige sfeer uitademen. Vervolgens stap je door een deur, waarna je in de theaterzaal komt. In deze theaterzaal zijn duidelijk de vormen van het schip te zien. ‘In het schip is plaats voor honderd mensen. In totaal doen we de productie ‘Skjin Skip’ zeventien keer, op allerlei verschillende plaatsen in Friesland. Vanavond in Burgum is de vijftiende keer, dus het einde is in zicht. De eerste paar avonden waren we uitverkocht, maar dat was wel wat aan de volle kant. Vanavond zijn ongeveer de helft van de plaatsen bezet, en dat is ook goed,’ vertelt productieleidster Alinda Talsma. ‘Het is een voorstelling die prima past in zo’n kleine zaal.’
De voorstelling begint met Piter Wilkens, die alle muziek voor de voorstelling Skjin Skip geschreven heeft. De bekende Friese troubadour is bewapend met zijn gitaar, en zingt een lied over wanneer een man en een vrouw samen dansen. Het is muziek zoals we die van Wilkens gewend zijn, maar wel klein, passend in de sfeer van het theaterschip.
Het verhaal gaat over Hannah, een zangeres die jarenlang de wereld rond tourde en John, een zeeman en tevens haar minnaar-voor-één-nacht. Vijfentwintig jaar na die ene nacht kruizen elkaars wegen met elkaar. In de hotelkamer van Hannah lijkt het even dat de liefde (of is het alleen maar lust?) weer op gaat laaien, maar oude wonden blijken bij John in ieder geval nog niet geheeld.
Wat gebeurde er in de vijfentwintig jaar dat Hannah en John elkaar niet zagen? Was er sprake van liefde wat er ontstond in die ene nacht? Waarom bewaarde Hannah altijd Johns adres en waarom stuurde zij hem een vrijkaart voor het concert van deze avond? Het zijn vragen die in de hoofden van hun beide rondspoken, en waar gaandeweg de avond een antwoord op komt.
Ook heeft Hannah het in het stuk over Charles. Charles was langere tijd één van haar bandleden. Aan het einde van het spel geeft Hannah aan zichzelf toe dat Charles haar grote liefde moet zijn geweest, maar dat zij de bijzondere vriendschap die zij hadden niet gevaar wilde brengen.
De titel van het stuk is ‘Skjin Skip’. In het stuk maken de spelers schoon schip. Het kost ze moeite, maar beseffen allen dat het noodzakelijk is om door te kunnen gaan.
Johannes Arendsz en Anja Steegstra spelen ijzersterk. Het publiek luistert ademloos naar de heftige conversaties, de oorverdovende stiltes en de voorbijvarende vrachtschepen die zorgen voor een lichte deining op het schip. De rol van Piter Wilkens roept in eerste instantie vragen op. Is hij puur voor de muzikale omlijsting of is er een grotere rol in het geheel voor hem weggelegd?Aan het einde van het stuk vallen de kwartjes en wordt duidelijk welke rol Piter Wilkens nou eigenlijk gespeeld heeft. De uitslag van de avond is niet voor iedereen bevredigend, maar het is wel een uitslag waardoor iedereen weer verder kan met zijn of haar leven.

Ongenode gast - skjin skip 2 Ongenode gast - skjin skip 3

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here