Honderdjarig bestaan Plaatselijk Belang wordt gevierd met revu

0
11
Harkema - revu

‘Die sporthal, die komt vol!’

HARKEMA – Sporthal de Fûgelkamp speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van het jubilerende Plaatselijk Belang Harkema. Plaatselijk Belang, dat dit jaar honderd jaar bestaat, was verantwoordelijk voor de komst van de sporthal, zo’n veertig jaar geleden. Binnen negen dagen hadden zij honderdduizend euro bijeen om de komst van de sporthal mogelijk te maken. Het mag dan ook geen wonder zijn dat de revu over het honderdjarig bestaan van Plaatselijk Belang, uitgevoerd door toneelvereniging Harkjemar, uitgevoerd wordt in de sporthal.

‘Toen Plaatselijk Belang bij ons kwam met de vraag of wij voor een feestje wilden zorgen wegens hun honderdjarig jubileum hoefden wij niet lang na te denken. Er moest een revu komen!’ Tamme Alma, voorzitter van de toneelvereniging en tevens voormalig bestuurslid van het Plaatselijk Belang, hoefde niet lang na te denken over het antwoord. ‘Vijfentwintig jaar geleden, toen Plaatselijk Belang vijfenzeventig jaar bestond, hebben we ook een revu gehouden. Ook in de sporthal. Dat was toen een daverend succes.’
Het script van vijfentwintig jaar geleden werd van zolder gehaald, en aan de hand daarvan zou men een nieuwe revu schrijven. Dat gebeurde grotendeels, maar de praktijk bleek toch anders uit te pakken. ‘Al met al hebben we drie weken geleden het hele stuk nog over de kop gegooid. We wilden het toch nog anders zien’, vertelt Tieke van der Bij, de regisseur van het stuk en tevens oud-bestuurslid van Plaatselijk Belang.
Thema’s die voorbijkomen tijdens de revu zullen veel Harkemasters niet onbekend zijn: uiteraard de nieuwbouw van de sporthal, maar ook het behoud van de apotheek in het dorp. ‘Dat was toen wat!’ zegt Alma. ‘Toen de dokter de apotheek af moest staan ging men met bussen naar Leeuwarden om te protesteren. Tegenwoordig zou dat heel anders gaan, maar toen stond het hele dorp op z’n kop.’
Naast de verhalen over de sporthal en de apotheek worden ook verhalen uit vroegere tijden aangehaald. ‘Harkema was natuurlijk een arm dorp. Het dorp heeft zware tijden gekend. De Spaanse griep van honderd jaar geleden komt dan ook zeker in het stuk voor. Maar ook de spookverhalen die verteld werden, in de tijden dat er nog geen elektriciteit was, komen er in voor,’ vertelt Van der Bij.
In de sporthal is plaats voor duizend mensen, en die worden er ook zeker verwacht. Voor Plaatselijk Belang is het hele stuk nog een grote verrassing. ‘We hebben geen vinger in de pap gehad,’ vertelt André Weening, voorzitter van Plaatselijk Belang. ‘Ook voor ons is het een hele grote verrassing. Maar dat het een leuke avond gaat worden is een ding wat zeker is. En bovendien wordt de revu maar één keer uitgevoerd, dus je moet er bij zijn!’
Kersverse voorzitter Weening kijkt uit naar de revu, die dit jaar de officieuze start is van het dorpsfeest in Harkema. ‘Het kwam toevallig zo uit, met de feestweek. Maar dat past ook mooi bij elkaar.’ Weening is enthousiast over de jongeren die de organisatie van de feestweek op zich hebben genomen. ‘Een paar jaar geleden begon het dorpsfeest echt dood te bloeden. Dan had je niets gemist wanneer je er niet bij was geweest, tegenwoordig mis je echt wat. ‘Sin oan’ is echt de kreet die nu bij dit feest past! Mijn complimenten voor de organisatie.’
Tijdens de feestweek laat Plaatselijk Belang nog meer van zich zien. Zo is er een tentoonstelling over het honderdjarig bestaan van Plaatselijk Belang, en komt sinds jaren het Spijkerdorp weer terug. ‘Vroeger timmerden we als kinderen er met z’n allen op los, en daar hebben we fijne herinneringen aan. Die fijne herinneringen willen we de kinderen van nu ook meegeven’, aldus Van der Bij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here