Hout uit drie noordelijke provincies gebruikt voor Landschapskist

0
17
Regio - landschapskisten

Dokkumer kistenfabriek vervaardigd duurzame kist

DOKKUM/REGIO – Uitvaartkistenmakerij Kaspersma uit Dokkum presenteerde vorige week in samenwerking met de natuurorganisaties Het Drentse Landschap, It Fryske Gea en Het Groninger Landschap en een aantal Noordelijke uitvaartorganisaties de Landschapskist: een duurzame uitvaartkist gemaakt van hout uit de Drentse, Friese en Groninger natuur. ‘De eerste serie kisten is gemaakt met een ruwe houtsoort, Douglas, uit Drenthe. In eerste instantie hebben we een beperkte oplage. Tot nu toe zijn er zestig kisten gemaakt,’ vertelt Peter Kaspersma, directeur van Kaspersma. ‘Daarnaast hebben we nog de optie om nog eens veertig kisten te maken. Daar hebben we in principe het hout voor liggen.’
Het principe van de Landschapskist is simpel. De drie natuurorganisaties zetten zich in voor het behoud van de natuur in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland. Zij vinden het belangrijk dat producten uit de natuur zoveel mogelijk hergebruikt worden. Om gevarieerde bossen te krijgen en te behouden is het soms noodzakelijk dat bomen moeten worden verwijderd. Het hout dat hier afkomstig van is en van goede kwaliteit is, wordt nu gebruikt voor het maken van uitvaartkisten. De kisten worden op ambachtelijke wijze gemaakt, met zo weinig mogelijk gebruik van machines. Daarnaast zijn zelfs de verbindingen gemaakt van hout, om de natuur zo weinig mogelijk te hoeven belasten. ‘Bovendien is ook voor de bekleding gekozen voor een duurzaam gemaakt linnen, dat ook weer vergaat. Hiermee kan de kist volledig vergaan en blijft er met de tijd niets van over. Hoe lang dat precies duurt? Dat hangt van de grond af. In het proces van het vergaan van hout kan wel jaren verschil in zitten of je begraaft in zandgrond of in kleigrond,’ aldus Kaspersma.
De prijs van een Landschapskist is niet per sé duurder dan de prijs van een andere uitvaartkist. ‘De prijzen zijn ongeveer gelijk als andere houten kisten. Uiteraard zijn kisten gemaakt van spaanplaat goedkoper, maar voor houten kisten zijn de prijzen ongeveer gelijk. Bovendien doet men met de aankoop van een Landschapskist ook direct een donatie aan de natuurorganisaties waar wij mee samenwerken,’ vertelt Kaspersma.
De productie van de Landschapskisten is afhankelijk van de aanvoer van hout. Pas wanneer de natuurorganisaties hout kunnen leveren kunnen er kisten gemaakt worden. ‘Maar er zijn inmiddels ook al andere natuurorganisaties die belangstelling hebben getoond. Zo is men in Twente ook geïnteresseerd. Mochten de kisten een succes worden dan willen we ook graag met andere natuurorganisaties in zee gaan, om de productie te kunnen garanderen.’
Omdat het om een natuurproduct gaan is het best mogelijk dat er verschil zit in kisten. ‘Voor één kist wordt er uiteraard wel gebruik gemaakt van alleen maar hout van dezelfde type bomen, maar een andere kist kan prima van een andere houtsoort gemaakt zijn,’ vertelt Kaspersma.
Volgens de natuurorganisaties is de Landschapskist een mooie verbinding tussen mens en natuur en de kringloop van leven en dood. Bovendien vindt men het aansprekend dat er hout uit eigen omgeving gebruikt wordt voor een uitvaartkist. De kisten worden door de betrokken uitvaartorganisaties aangeboden bij de uitvaarten die zij verzorgen. Op de website www.landschapskist.com kunnen belangstellenden meer informatie vinden over deze kist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here