In een jaar tijd van nul naar vijf meisjesteams

0
26
Zuidhorn meidenvoetbal

Meisjesvoetbal is booming, ook in Zuidhorn

ZUIDHORN – Het lijkt wel of er een heus voetbalvirus is uitgebroken onder de meisjes in Zuidhorn. Jongens-, heren-, een damesteam en zelfs een G-team had de vereniging al, maar een meidenteam ontbrak. Daar moest verandering inkomen, vonden Anita Bijholt,Petra Middel en Mareille van der Velde. Iets meer dan een jaar geleden organiseerden zij een voetbalclinic voor meisjes die zeer goed in de smaak viel en van nul ging Zuidhorn ineens naar drie meisjesteams. En het lijkt erop dat daar nóg eens twee bijkomen. De Streekkrant nam een kijkje op de training en sprak met trainsters en meiden over waarom voetbal ineens zo populair is onder de meiden.

“We kunnen lekker over meidendingen praten” en “je kunt er je agressie in kwijt”, noemen de meiden als reden om te gaan voetballen. Eén ding is duidelijk: als ze bij de jongens in een team hadden gemoeten, waren ze nooit op voetbal gegaan. “Ik mocht dat ook niet van mijn vader”, laat Iris (14) weten. Ze wilde al langer op voetbal, maar pas toen er een meisjesteam kwam ging ook vader Kees Schutte akkoord. En nu is hij zelfs leider bij MC2. Niet alleen de meisjes zelf zijn om dus.
Het is woensdag en het loopt iets tegen zessen. Het is lekker weer en de eerste meisjes melden zich. Korte broek aan, scheenbeschermers, voetbalschoenen en gaan. Ze beginnen met schieten op doel en dat gaat hard. Af en toe moeten we bukken om een bal te ontwijken. Ondertussen vertelt Anneke van Loon over het begin van het meisjesvoetbal in Zuidhorn. Haar eigen dochter zit al langer op voetbal, wél eerst bij de jongens Anneke is nu coördinator bij de meisjes. “We wilden met één team beginnen, maar er melden zich maar liefst 37 meiden aan. Dat werden dus drie teams. Vandaag doen er ook weer negen nieuwe meiden mee die zich hebben aangemeld na het schoolvoetbal, dus het groeit alleen maar verder.”
Loeka (13) zit al zo’n zes jaar op voetbal, eerst bij de jongens en nu dus in MC1. Wat zij leuker vindt aan voetballen in een meidenteam? “Ik hoef niet meer alleen in een kleedkamer.” Volgens haar zijn jongens wel wat sneller dan meisjes, maar meiden spelen meer over. Wat socialer dus. Maar of ze ook voorzichtiger speelt nu met alleen maar meiden om zich heen? “Nee hoor, dat zeker niet. Ik moet er wel mijn agressie in kwijt kunnen.”
Ook Marije Bijmolt, speelster bij MC1 en dochter van trainster Anita is voetbalgek geworden. Zij speelt nog maar een jaar, heeft de turnhal met balk en ringen ingeruild voor het groene gras en een bal. “Ik vind voetbal veel leuker. Maar ik wilde eerst niet, want met jongens leek me niet zo fijn. Met meiden kun je het ook lekker over meidendingen hebben. Wat dat zijn? Euh..” Ook Corien (14) turnde eerst, maar na de voetbalclinic was ze om.
Heel mooi al die enthousiaste dames, maar komen ze ook op training? “Jazeker”, springt Anneke voor de meiden in de bres. “De C’s trainen twee keer in de week en komen alleen niet als ze een heel zwaar proefwerk hebben.” Alles gaat goed dus. Reden te meer om volgend jaar met nog twee meisjesteams te komen. Er zijn plannen voor een meiden F-, E-, D-, C- en een B-team. “Voor de dames is een B-team natuurlijk heel handig”, vertelt Anita. “Dat bevordert de doorstroom, wat het damesvoetbal weer ten goede komt.”Een meisjes F-team is ook iets bijzonders. Het komt nog niet vaak voor dat meisjes al vanaf hun zesde op voetbal gaan, terwijl op die leeftijd wel een mooie basis gelegd kan worden voor een goede voetballer. Met een meisjes F-team gaan meisjes en hun ouders misschien eerder overstag om toch al op jonge leeftijd te gaan voetballen. “Bij de f-jes spelen de meiden trouwens wel tegen jongens, maar het verschil is dan nog niet zo groot”, laat Anita weten.
De meisjes trainen samen en de drie trainsters hebben geen moeite om de dames in toom te houden. “Alhoewel, het blijven meiden. Er zitten ook echte pubers bij, dus er wordt wat afgegiebeld af en toe. En het is natuurlijk hét moment om even bij te praten. School wordt hier besproken en ga zo maar door.
Het aantal meisjesteams groeit dus flink, waardoor ruimte soms een lastig punt is. “We trainen nu al met bijna veertig meiden op een half kunstgrasveld, dus dat is vrij krap. Als er dan nog meer bijkomen wordt dat lastig. Ook is het altijd passen en meten met de kleedkamers, wij kunnen natuurlijk niet bij de jongens in. Het zou heel mooi zijn als er nog een kunstgrasveld bij zou komen, vooral met minder weer. Dan weten we zeker dat er genoeg ruimte is voor alle meiden om te komen voetballen.”

Meiden- en vrouwenvoetbal is hot en wint enorm aan populariteit. Ruim drie kwart van alle voetbalverenigingen heeft vrouwelijke leden en in totaal spelen meer dan 127.500 dames en meiden voetbal in competitieverband. Voor alle teams is vv Zuidhorn op zoek naar dames en meiden! Dus lijkt het je leuk om met een enthousiast team in een meisjescompetitie te spelen, kun je je opgeven via: meidenvoetbal@vvzuidhorn.nl. Vanaf donderdag 17 april tot de zomervakantie kan elke donderdag van 18h00 tot 19h00 kosteloos worden meegetraind om te kijken of voetballen iets voor je is.

Zuidhorn meidenvoetbal-4

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here