Legende van Griet Koeners centraal tijdens jubileumconcert

0
11
Munnekezijl - tida kira

MUNNEKEZIJL/LAUWERZIJL – In Munnekezijl is een ieder bekend met de legende van Griet Koeners, al weet niemand met zekerheid te zeggen hoeveel er waar is van het verhaal. Wel is zeker dat er ooit een Griet Koeners woonde in Munnekezijl, op een boerderij genaamd Koenersheerd. Het verhaal gaat over een boerendochter, zo lelijk als de nacht, die een buitenechtelijk kind krijgt van een neef van de dominee. De neef van de dominee, Gosse genaamd, wil graag met Griet trouwen, maar krijgt geen toestemming van zijn oom. Gosse hangt zich uiteindelijk op met het touw van de kerkklok, waarna Griet verandert van een lieve naar een bittere vrouw. Het kind wordt verzorgd door Gitje, een blinde vrouw. Behalve zij, is er niemand in Munnekezijl die afweet van het bestaan van het kind. Wanneer het kind, dat verstandelijk beperkt is, te sterk wordt voor de vrouwen, gaat Griet met hem in een koets met daarvoor twee vuurrode hengsten rijden. Het ritje heeft een desastreuze afloop. Griet belandt in het slik, en met haar zoon loopt het niet beter af.
Het verhaal van Griet Koeners staat centraal bij het negentigjarig bestaan van Brassband Tida Kira uit Munnekezijl/Lauwerzijl. In november wordt het negentigjarig bestaan gevierd met een jubileumconcert. De bekende componist Rob Goorhuis heeft speciaal voor Tida Kira een stuk gecomponeerd waarin het verhaal van Griet Koeners muzikaal vertaald wordt. ‘Momenteel zijn we al druk bezig met de voorbereidingen voor het jubileumconcert,’ vertelt Onno Zuidema, voorzitter van Tida Kira. ‘Het is een prachtig stuk dat we gaan spelen, waarin het verhaal van Griet Koeners goed naar voren komt.’
Voor het jubileumconcert schrijft Tida Kira mogelijke sponsors aan. De helft van de kosten zijn daarmee inmiddels gedrukt. Voor de overige kosten wordt nog gezocht naar sponsors.
Brassband Tida Kira is een begrip in Munnekezijl en omgeving. ‘Muzikanten komen van heinde en verre om bij Tida Kira te spelen. We zijn een vereniging waar gezelligheid en prestatiedrang hand in hand gaat. Veel van onze spelers hebben ooit in Munnekezijl gewoond, zijn verhuisd maar altijd bij Tida Kira gebleven. Maar daarnaast zijn er ook leden die graag bij ons spelen vanwege het niveau. We streven er toch altijd naar om zo hoog mogelijk te eindigen bij concoursen.’
De prestatiedrang van de muzikanten heeft hun geen windeieren gelegd. Vorig jaar werden ze Nederlands Kampioen in de derde divisie, wonnen ze het federatiefestival van de gemeente Kollumerland en twee jaar geleden wonnen ze het concours van Schiermonnikoog. En dat zijn alleen nog maar de recente overwinningen. Voor de komende periode is Tida Kira bezig met oefenen voor het zomerfestival in Doezum. ‘Dat festival is in het leven geroepen omdat de meeste concoursen in maart gehouden worden. Zo hebben de verenigingen ook na maart nog iets om naar toe te werken voor de zomerstop.’
Tida Kira is al enige tijd bezig met plannen voor de toekomst. ‘We zijn bezig met allerlei plannen om het bestaan van de vereniging te kunnen garanderen. Je moet een vereniging eigenlijk zien als een klein bedrijfje. Daarom is het goed om naar de toekomst te kijken. We hebben de doelstelling om over drie jaar uitgegroeid te zijn tot een vereniging met zo’n vijftig leden. Tegenwoordig zijn we met vijfendertig leden. We hopen meer jongere muzikanten zelf op te leiden, en mensen uit andere omgeving te enthousiasmeren om bij ons te komen spelen. Zo kunnen we hopelijk nog een hele tijd vooruit, en kunnen we over tien jaar ons honderdjarig bestaan vieren.’
Voor het jubileum organiseert Tida Kira ook een receptie voor leden – en oudleden van de brassband. ‘Door de jaren heen hebben een heleboel mensen bij ons gespeeld. We bieden hen graag de kans om weer eens even bij te praten. Daarbij is ook een rol weggelegd voor twee muzikanten die bij ons zijn begonnen, en er op professioneel niveau mee verder zijn gegaan. Dat willen we ook laten zien: zo ver kun je dus komen als je bij ons begint.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here