Nieuwbakken Wethouder Henk Bakker zeker geen groentje in de politiek

0
8
Zuidhorn Henk Bakker

Deelname Groenlinks wekt hoge verwachtingen

ZUIDHORN – Henk Bakker is gisteravond geïnstalleerd als wethouder in de gemeente Zuidhorn. Hij en zijn partij GroenLinks nemen daarmee het stokje over van de PvdA, die de afgelopen jaren in het college zat. Het was dezelfde tijd waarin Bakker lid was van de oppositie. Met zijn komst in het college moet ook bestuursstijl van de gemeente veranderen naar een stijl waarbij veel zaken met de inwoners opgepakt zullen worden.
Politiek zat Bakker altijd al in het bloed. Geboren in het Utrechtse Vleuten, groeide hij op in Dedemsvaart. “Als je bij GroenLinks bent spreekt het wel voor zich dat je een beetje idealistisch aangelegd bent. Vanaf mijn middelbare school heb ik het altijd belangrijk gevonden om mij in te zetten voor anderen en het milieu.” Toch zou het nog enkele jaren duren voor hij de politiek in ging. Zo werkte hij jarenlang in Zwolle bij een hogeschool die nu Windesheim heet. “Ik werkte op het steunpunt studiefinanciering. Toen dat aantal landelijk terugging van 25 naar 16 steunpunten heb ik eens om me heen gekeken.”
Bakker kwam bij de IB-Groep terecht, dat tegenwoordig DUO heet. “Toen ik in Groningen kwam te werken was mijn vrouw zwanger van onze tweede dochter. Beide waren we opgegroeid in een dorp en daar wilden we onze kinderen ook laten opgroeien. We keken in de omgeving van Groningen en kwamen in Zuidhorn terecht. We hadden geen auto, nu overigens nog steeds niet, dus kozen voor Zuidhorn omdat het goed met het openbaar vervoer bereikbaar is.” Dat de kersverse wethouder geen auto heeft, heeft volgens hem naast een praktische ook een principiële kant.
GroenLinks stond de afgelopen jaren vooraan als het ging om het introduceren van ‘nieuwe’ onderwerpen in de gemeenteraad. Waar andere fracties er eerder niet over spraken, zijn dit nu belangrijke onderwerpen geworden. Voorbeelden zijn de laagfrequent geluiden en de gevolgen van de aardgaswinning in Groningen. “We hebben daar belangrijke dingen over geformuleerd in het bestuursakkoord. Als gemeente willen we veel informatie erover verzamelen. We willen zo voorkomen dat de wildste verhalen de ronde gaan doen, maar we willen ook de mensen informeren.” Een belangrijke rol komt er voor de inwoners. “Van de mensen die bezig waren met laagfrequent geluid werden we bij GroenLinks ook altijd op de hoogte gehouden. Ik hoop dat dat zo blijft.” Bang dat de partij te hoge verwachtingen heeft gewekt, is Bakker niet. “Iedereen heeft zijn eigen verwachtingen, maar alle verwachtingen waarmaken is moeilijk. We willen echt ons best doen om overal mee aan de slag te gaan om te kijken of we er iets mee kunnen bereiken. Als de mensen verwachten dat we morgen de hele gaswinning stoppen, zal het niet zo gaan. Al denk ik dat de mensen zich dat ook wel realiseren.”
Als wethouder in het nieuwe college is hij gebonden aan het coalitieakkoord, maar ook aan de uitspraken die een meerderheid van de gemeenteraad doet. “Als college gaan we verder met de gemeentelijke samenwerking. De gemeenteraad zal rond het einde van het jaar gaan beoordelen of er aan alle randvoorwaarden voor een herindeling voldaan is. De raad mag dan zeggen wat ze wil. Iedereen weet hoe GroenLinks erin heeft gestaan. De fractie zal eind dit jaar opnieuw moeten beoordelen hoe ze erin staan. Daarbij weet zij dat ze met drie zetels niet de meerderheid heeft.”
Dat Bakker straks de gevolgen moet uitvoeren van een mogelijk besluit tot herindeling is hij zich van bewust. Hij ontkent dat dit kiezersbedrog is. “Je kunt wel aan de zijlijn blijven staan, maar wij voeren het beleid liever uit. Het is absoluut geen kiezersbedrog. Ik heb mij ook enorm ingezet voor het behoud van zwembad De Waterborgh en daar emotionele discussies over gevoerd, maar als je geen meerderheid hebt dan is dat zo. Zo hoort het spel dan ook gespeeld te worden. Als je een democratische partij bent, leg je je bij een besluit van de meerderheid van de raad neer. Overigens denk ik dat mensen die op GroenLinks gestemd hebben hun stem op meer gebaseerd hebben dan dit standpunt.”
Vandaag is de officiële eerste werkdag voor de kersverse wethouder. Hoewel de portefeuille breed is, verwacht hij zich direct op het onderwijs te moeten storten. “De ontwikkelingen in het onderwijsbeleid zullen zich al heel snel gaan opdringen. Daar wil ik ook graag mee aan de gang. We hebben het dan over de brede school, maar ook de herinrichting van het spoorwegovergang aan De Gast. Hier zal ik met de burgemeester zaken over moeten afstemmen.” In de gemeenteraad wordt Bakker opgevolgd door Michiel Pellenbarg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here