Opende handhaaft zich; Grootegast doet opnieuw poging naar promotie

0
11
Opende voetbal Opende Drogeham

Voetbaloverzicht

STREEK – Op de slotdag vielen de laatste beslissingen. Opende handhaafde zich door thuiswinst op Drogeham.  Kloosterburen moet de barrage in, ondanks de 5-2 overwinning op Zuidlaarderveen. Door de degradatie van Aduard heeft de streek geen tweede klasser meer.
ADUARD 2000 speelde de voorlopig laatste wedstrijd in de tweede klasse. De paars-witten sloten af met een gelijkspel bij Drenthina. De gasten kwamen op voorsprong, waarna de Drenten de stand weer in evenwicht brachten: 1-1.  De laatste zege was tegen Marum, dat toevallig met Aduard degradeert. Na tien jaar neemt Aduard afscheid van de tweede klasse. Het was het tweede avontuur in de tweede klasse in de clubgeschiedenis.  “Persoonlijk ben ik er nog verbaasd over dat we het zolang hebben volgehouden.  Qua historie horen we in de derde of vierde klasse thuis. We gaan dan ook vrolijk weer van start in de derde klasse”, sprak clubman Sietze Venema  optimistisch. FC LEO verloor op de slotdag van subtopper Zwaagwesteinde: 2-1.  LEO- met een half basiselftal opererend- hield tot de rust knap stand: 0-0. Gelegenheidsspits Frank Veenwijk maakte het doelpunt voor LEO. De Leensters eindigden met slechts zeven punten stijf onderaan.  De Leensters mochten drie seizoen genieten van de derde klasse.  De degradatie kwam niet onverwacht.  In 2010 was FC LEO nog vijfde klasser.  “Het was een zwaar seizoen, ook tactisch. We zijn in de laatste wedstrijden wat verdedigend gaan spelen.  Dat hadden we eerder moeten doen, al had dit de degradatie niet voorkomen”, vertelde de afscheidnemende trainer Jan Jaap Zijlstra.  Overigens werd Rowan Rozema topscorer van de klasse. De vrije val van GRIJPSKERK is maar net gestopt. De voormalige eerste klasser kelderde in rap tempo naar de derde klasse, waarin het dit seizoen alle zijlen moest bijzetten.  De laatste wedstrijd, tegen RWF, ging verloren: 1-3.  Grijpskerk begon veelbelovend: fris, creatief en in hoog tempo.  De Friezen namen vervolgens het heft in handen, scoorden en hielden de winst. De mannen van Henk Buikema eindigden net boven de promotie/degradatiestreep.  OPENDE heeft zich op de laatste speeldag gehandhaafd. De Peendermantsjes versloegen op het vertrouwde Olde Wierden Drogeham met klinkende cijfers: 4-0. Opende scoorde al snel de 1-0, door Hendrik de Zwart. Twee minuten later zette Mark Koop de 2-0 op het bord. De spanning, die vooraf te snijden was, was er toen af en Opende speelde het verder keurig uit. Henry van der Wal en weer De Zwart bepaalden de eindstand op 4-0. 
De formatie van Wietse van der Veen eindigde daardoor tiende en hield daarmee Drogeham net onder zich. Over het geheel kan de clubleiding niet tevreden zijn. De rood-witten kelderden vorig seizoen uit de derde klasse. In de vierde klasse werd toch meer verwacht. FC GROOTEGAST hield Friese Boys van zich af. Op het eigen veld werd het 2-1. Grootegast werd daardoor tweede en dat is toch weer een plekje hoger dan vorig seizoen. De groenen kunnen zich nu opmaken voor de nacompetitie, waarin het vorig jaar strandde in Pesse.  Het was nog even spannend welke tegenstander Grootegast zou krijgen.  SC Joure was een optie, maar het werd Ouwe Syl doordat Grootegast de vervangende periode kreeg van Birdaard. In tegenstelling tot het tweeluik met Pesse speelt Grootegast nu eerst uit. Op 24 mei komt de periodekampioen van 4A op bezoek. DE LAUWERS kreeg klop van GSVV. De equipe van Nico Roorda deed zijn sportieve plicht en gaf de wedstrijd niet zomaar cadeau. In de eerste helft waren er mogelijkheden om te scoren. In de tweede helft schoot de thuisclub van afstand de 1-0 binnen en voegde nog een treffer toe: 2-0. De blauw-witten werden door de nederlaag gepasseerd door de Gerkesklooster/Stroobos-club, maar met een achtste plaats is iedereen in Warfstermolen en omgeving meer dan tevreden. Nico Roorda neemt waardig afscheid. ZUIDHORN versloeg de nummer vijf Neptunia met 2-3. Peter Janse, Peter Schultinga en Chris Sikkema doelpuntten voor de groen-witten. In de nacompetitie treft Zuidhorn Borger. Zuidhorn reist eerst af naar het Drentse, om vervolgens op 24 mei de club uit 4D op visite te krijgen. De ploeg van Ton Rozema kan daardoor van de vijfde klasse in een keer doorstoten naar de derde klasse.  NIEKERK won ook de laatste wedstrijd. Bij streekgenoot TLC werd het 1-7. Edwin Zwier scoorde drie keer. Ook Niekerk- dat keurig tweede werd- maakt zich gereed voor het natoetje, waarin De Sweach de opponent is.  Even knap was de prestatie van VVSV’09 dat in dezelfde klasse derde werd. Op de laatste speeldag verloren de kobaltblauwen wel met eclatante cijfers: 0-7, van nummer vier Stedum.  Vol Vertrouwen Samen Verder maakt zich nu op voor de nacompetitie waarin vierde klasser Sleen de tegenstander is. VVSV’09 reist zaterdag naar Drenthe, waarna het de zaak in Ulrum kan afmaken.
OKVC en Blue Boys maakten er een doelpuntenfestijn van. De Oldenhovers pakten de winst: 5-3. Gerd Groenewoud, Jelmer Korf, Danny Mollema, Timon van der Helm en Mouris Zuidema waren de zwart-witte goalgetters. OKVC eindigde als vierde en bleef met lege handen. Wim Nube gaat het stokje nu overnemen van Jurrie Smit, die  vierde klasser Nieuw-Roden gaat leiden. Zondag kwam alleen KLOOSTERBUREN in de wei. ‘Kloosterboeren’ wonnen verrassend van Zuidlaarderveen. De promovendus had niets aan de 5-2 doordat Nieuw-Roden ook won. In de nacompetitie stuit Kloosterburen op een oude bekende: SVMH. Drie jaar geleden kwamen beide clubs elkaar ook tegen en toen liep het uit de hand. SVMH – waarvan vier spelers uit het veld werden gestuurd- moest voor drie minuten terugkomen naar Kloosterburen dat toen won. SVMH komt zondag eerst op bezoek aan de Westerklooster. Op 25 mei volgt de return.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here