Plaats: Op de zolder bij Van Seggeren

0
26
Ongenode gast - masquerade theater 1

Datum: 8 mei
Tijd: 20.00 uur

Zet een groepje gepassioneerde jongeren met een voorliefde voor theater, dans en muziek bij elkaar en je krijgt Masquerade Theater; een nieuw theatergezelschap uit Friesland met alleen maar jongeren. Ontstaan door een groepje jongeren die elkaar kenden van een ander theatergezelschap dat ophield te bestaan, maar die niet van ophouden wilden weten. Op 4, 5 en 6 juli van dit jaar zal hun eerste theaterstuk te zien zijn op een bijzondere locatie: de expositietuin van Foekje van Seggeren, achter Van Seggeren Installaties in Kollumerzwaag. Het is ook die locatie waar de jongeren iedere donderdagavond bijeenkomen om te oefenen op hun stuk: K.R.I.S.I.S. Kamp, geschreven door Vera van Lierop en Bianca Wiersma. Met nog maar twee maanden te gaan voordat zij hun spel uit zullen voeren neemt de (On)genode gast een kijkje bij hun repetitie.
Het regent pijpenstelen wanneer ik de auto parkeer voor de winkel van Van Seggeren. Ik kijk om me heen, maar het is er behoorlijk donker. Van onder de carport komt Maaike de Boer op me af. ‘We oefenen op de zolder!’ zegt ze. Ik volg haar naar de zolder boven de winkel en kom terecht midden in een scene die uitgevoerd wordt door Mariëlle Hoekstra en Joukje de Jong. Het is pikkedonker op de zolder, maar er wordt hard gelachen. ‘Oh, ben je daar al?’ Het is regiseusse Bianca Wiersma die op me afkomt. ‘We spelen hier een scene waarin het nogal donker is. Straks gaan de lampen wel weer aan hoor!’
Ik besluit op een bank plaats te nemen en eerst even toe te kijken hoe het er aan toegaat tijdens de repetitie. ‘Je mag het wel veel meer overdrijven!’ roept Bianca. ‘Wat een moooooie kleuren, ooooranje, blaaauw, grooooen!’ Joukje heeft er duidelijk een beetje moeite mee, maar na een paar keer oefenen schreeuwt ze het bijna uit. Daarna is het de beurt aan Tjitsen Wiersma om zijn scene te oefenen. Terwijl Vera op de piano een dramatisch muziekje maakt, loopt Tjitsen (waarvan het goed is om te weten dat hij een hanekam heeft en normaliter danst als Michael Jackson) door de zolder en mijmert: ‘Er zijn zoveel mensen om mij heen, maar toch voel ik me alleen. Ik zal mijn vader, de sterkste man van Friesland, laten zien wat ik belangrijk vindt, niet boksen, maar ballet!’ Waarna hij de ene na de andere pirouet er uit tovert.
Vera neemt me even later apart en vertelt over hoe het stuk tot stand gekomen is. ‘Via via kwamen we in contact met Foekje van Seggeren en de locatie in haar achtertuin. Daar wilden we wat mee gaan doen, het is een unieke locatie met zo’n natuurlijk podium waar een openluchtspel goed op zijn plaats is. We zijn een middag bij elkaar geweest met alle jongeren en hebben iedereen gevraagd om na te denken over waar het stuk over zou moeten gaan. Zo kwamen er allerlei thema’s op tafel, zoals drugsgebruik, pesten en met name het ‘anders zijn’ naar voren. Daar zijn we mee aan de slag gegaan, en daar hebben we het stuk Krisis Kamp van weten te maken.’
Bianca Wiersma is enthousiast over de jongeren die ze mag regisseren. ‘Er zit zoveel talent in deze groep! Toen ze me vroegen dit stuk te regisseren heb ik niet hoeven nadenken, dat wilde ik gewoon gaan doen! Het is ook fijn hoe dit initiatief wordt gedragen bijvoorbeeld door de familie Van Seggeren, maar ook door het Plaatselijk Belang van Kollumerzwaag/Veenklooster. Zij regelen onder andere de verkeersregelaars’, vertelt Wiersma. ‘Het bijzondere van dit stuk is dat eigenlijk alles door de jongeren wordt gedaan, ook de marketing, de website, de kleding, noem maar op! Iedereen doet enorm zijn best om het tot een succes te maken. Ze knokken er heel hard voor.’ Wanneer deze eerste theaterstukken een succes worden dan blijft het voor Masquerade Theater niet bij deze theaterstukken. ‘We hebben al enorm veel ideeën voor volgende voorstellingen. Maar vooralsnog houden we ons alleen maar bezig met Krisis Kamp. Dan zien we na juli wel weer verder.’
Kijk voor meer informatie over het theatergezelschap en de voorverkoopadressen op www.masqueradetheater.nl.

Ongenode gast - masquerade theater 2 Ongenode gast - masquerade theater 3

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here