De laatste malletband van Achtkarspelen wil nog jaren vooruit

0
19
Kootstertille - groepsfoto vios

KOOTSTERTILLE – Het was al weken voor het interview met de voorzitter en de penningmeester van de malletband V.I.O.S. uit Kootstertille dat dit interview in de agenda stond genoteerd, wanneer de redactrice van de Streekkrant Fryslân een telefoontje krijgt van Gosling Veldema uit Dokkum. ‘Ik zit zo even door de Streekkrant heen te bladeren, en nou zat ik te denken: is het niet een keer wat voor jullie om iets te schrijven over VIOS in Kootstertille?’ Nog voordat de redactrice hem kan onderbreken gaat hij verder. ‘Binnenkort doen zij mee aan de straatparade van de Taptoe in Drogeham. Bovendien is het nog de laatste drumband in de gemeente Achtkarspelen, wat best bijzonder is.’ Wanneer Veldema hapt naar adem onderbreekt de redactrice hem. ‘Toevallig heb ik volgende week al een afspraak met Ina Gjaltema en Gea de Vries’ vertelt ze hem. ‘Meen je dat nou? Dan heb ik niets gezegd!’ zegt Veldema.
Volgens Ina Gjaltema is dat typisch Gosling Veldema. ‘Hij is onze instructeur, en we zijn enorm blij met hem. Hij is enthousiast, en weet dat over te brengen op de spelers.’ Gea de Vries beaamt dat. ‘Hij past bij ons. Voordat Gosling bij ons kwam hebben we een paar jaar zonder instructeur gezeten, en dat was niet altijd makkelijk. Maar we zijn heel blij met Gosling. Wanneer ik eens niet kan, dan valt hij gewoon voor mij in. Wat voor instructeur doet zoiets nou? Ik ken ze verder niet!’
Dat VIOS na 52 jaar nog altijd bestaat is inderdaad best bijzonder te noemen. In die 52 jaar kende de band ups, maar ook downs. ‘Het is best knap dat we nog bestaan,’ zegt Gjaltema. ‘VIOS is nooit een hele grote vereniging geweest, maar we hebben zelfs wel eens met maar negen leden opgetreden. Toen heb ik wel eens gedacht: Als dit zo doorgaat kon het einde wel eens in zicht zijn.’ Niets bleek echter minder waar. Na mindere tijden kwam de zon altijd weer doorbreken. Tegenwoordig is VIOS met zo’n twintig leden. ‘We zijn nog steeds niet een grote vereniging, en dat maakt ons wel kwetsbaar. Iedere stem is even belangrijk, en we kunnen het ons dan ook eigenlijk niet permitteren dat er iemand ziek wordt.’
VIOS heeft een hele trouwe kern, waar Gjaltema en De Vries ook onderdeel van zijn. De Vries speelt inmiddels al 28 jaar bij de band, Gjaltema bijna twintig jaar. ‘Maar dan zijn wij nog niet eens degenen die er het langst bij zitten. Jikkie Bloembergen is al 41 jaar lid van de vereniging. Dat mag best genoemd worden,’ aldus De Vries.
VIOS hoopt nog jarenlang door te kunnen gaan met wat zij het liefste doen: muziek maken en optreden. Toch spelen er vragen op over de toekomst. ‘De laatste jaren zijn er zoveel bands noodgedwongen gestopt. Dan vraag ik mij wel eens af: Waar zijn al die mensen? Er zullen toch ook mensen zijn die er wel mee door willen gaan? Zij zijn bij ons van harte welkom,’ zegt De Vries.
Bij VIOS is het ook belangrijk dat men het gezellig heeft met elkaar. ‘VIOS staat voor Vooruitgang Is Ons Streven, en daar streven we ook zeker naar. Maar het hoeft niet te perfect te zijn. We zijn geen Pasveer Korps, we willen er ook wat humor inhouden,’ zegt Gjaltema. ‘We zijn een gezellige groep met twintig totaal verschillende mensen. Maar als we er staan moeten, dan staan we er. Dan weten we te presteren.’
VIOS oefent al jarenlang bij Haitsma Beton BV. ‘Daar zijn we enorm blij mee, dat zij belangeloos de ruimte voor ons beschikbaar stellen.’ Wensen voor de toekomst zijn er ook. ‘We willen heel graag nieuwe kleding, maar dat is behoorlijk duur. Daar zijn we hard voor aan het sparen, en daar hopen we ook sponsors voor te vinden,’ zegt Gjaltema. ‘En ik vind dat men in Achtkarspelen en in Kootstertille trots op ons mag zijn. We zijn nog de enige drum/malletband in de gemeente. Dat moet je koesteren, dat is iets om trots op te zijn!’ besluit De Vries.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here