Grootegast neemt afscheid van een markante winkelier

0
6
Grootegast bij zwaantje

Bij Zwaantje in Grootegast stopt

GROOTEGAST – Het is druk bij ‘Bij Zwaantje’. De gezellige delicatessen- en cadeauwinkel was vorige week voor het laatst open. Veel inwoners van Grootegast kwamen voor de laatste keer langs, voor leuke cadeautjes en om Zwaantje nog één keer de hand te schudden. Voor Zwaantje een moeilijke, maar ook mooie week. “Ik heb er nu vrede mee”, vertelt ze. “Ik ga mijn winkeltje zeker missen, vooral de warme contacten met de klanten. De geest wil wel, maar het lichaam spreekt een andere taal.”
Na vier jaar in het centrum van Grootegast te hebben gezeten, sluit Zwaantje wegens gezondheidsredenen nu de deuren. Zwaantje opende haar winkeltje in 2010. “Als kind wilde ik al een snoepwinkel. Ik heb altijd in de zorg gewerkt, maar vier jaar geleden besloot ik het roer om te gooien. Ik ging ouderwets snoep, koffie, thee en alles wat daarbij past verkopen.” Haar winkel bleek een succes en sloeg direct goed aan in Grootegast. “Ik heb het van begin af aan druk gehad”, aldus Zwaantje. In 2012 werd ‘Bij Zwaantje’ uitgeroepen als beste bedrijf van de Streek. Een hele eer voor de bescheiden Zwaantje. “Ik was natuurlijk nog maar net begonnen en dan krijg je toch al zo’n onderscheiding, geweldig.” Een jaar geleden werd Zwaantje ziek. Ze heeft het nog geprobeerd, maar het ging gewoon niet meer. Eén van haar klanten merkt op: “je bent ook behoorlijk perfectionistisch. Jij kunt dingen niet half doen.” En dat was misschien ook wel de kracht van de winkel. Zwaantje denkt altijd mee met de klant, doet haar best om alles er piekfijn uit te laten zien en verkoopt bijzondere producten. Grote zorg besteedt ze aan een cadeaupakket voor een dame uit Grootegast. “Haar cadeautjes gaan de grens over. Dit pakketje gaat naar Duitsland en ik neem ook geregeld iets mee voor vrienden in Limburg. Dan vragen ze me: ‘komt dit weer van dat leuke winkeltje bij jullie?’” Zwaantje is bewust niet op zoek gegaan naar een overname kandidaat. “Het blijft toch mijn eigen ding, het idee voor de winkel heb ik zelf bedacht. Ik zoek de producten uit bij ondernemers in de buurt, zoals bonbons uit Niekerk en ook jam en Groninger mosterd uit de omgeving. Een aantal producten die ik hier verkoop worden wel overgenomen. Zo gaan de thee, wijn, likeuren en smaakgeheimen naar Jacobien. De snoepjespotten gaan naar Eenrum, de eigenaar van Abraham’s Mosterdmakerij is daar net een ouderwetse snoepwinkel begonnen.” 
Om na vier jaar je eigen, goedlopende winkel te moeten sluiten, dat doet pijn. Als Zwaantje afscheid neemt van de zoveelste klant staan de tranen in haar ogen. “Het is natuurlijk erg wrang. Je wordt ziek en dan kun je het zelf niet meer. Ondertussen sta ik achter mijn beslissing. Je hebt ook kinderen, daar moet je ook rekening mee houden. Ik moet verder en op deze manier komt het gewoon niet goed. De komende tijd ga ik revalideren en dan gaan we kijken wat ik nog wél kan. Ik heb altijd gewerkt en kan niet stil zitten. Ik ga dus zeker op zoek naar een nieuwe uitdaging. En de winkel zal voor mij altijd een bijzonder plaatsje houden in mijn hart. Ik huurde het pand van Koos en Gerrie, hun wil ik bedanken. Evenals alle lieve mensen die ik heb ontmoet. Het waren hele mooie jaren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here