“Ik heb genoeg sieraden voor mezelf, nu verkoop ik ze”

0
7
Zuidhorn KC Joanne de Groot

ZUIDHORN – Joanne de Groot houdt ervan om creatief bezig te zijn. Kaartjes maken en pianospelen, ze draait er haar hand niet voor om. Toen ze een paar jaar geleden vrijwilligerswerk deed in het Zonnehuis, maakte ze sieraden samen met een vrouw een hersenletsel. “Zij kon het zelf niet meer doen, maar ze wist wel precies hoe ze het wilde. Zij wees de kraaltjes aan, ik reeg ze aan het snoer. Dankzij haar ben ik aan mijn hobby gekomen.”
Het sieraden maken beviel Joanne zo goed, dat ze voor zichzelf is begonnen. Toen ze genoeg sieraden voor zichzelf had, besloot ze ook sieraden te koop aan te bieden. Ze richtte haar eigen zaakje op: Bijouterie Joanne. Naast de verkoop van een aantal reeds gemaakte sieraden, werkt ze ook op bestelling. “Daar leer ik zelf ook nog eens ontzettend veel van. Zo wilde iemand eens een ketting met drie snoeren”, vertelt ze, terwijl ze er een bijzonder exemplaar bij pakt. De ketting ziet er ingewikkeld uit, met verschillende strengen. “Ik had niet gedacht dat ik dit zou kunnen, maar ik probeer het gewoon.” En talent heeft ze zeker, want zonder van tevoren een ontwerp te maken, begint ze aan de sieraden. “Ik doe een beetje zus, een beetje zo, ik begin gewoon. En dan komt er vanzelf wat moois uit. Het komt altijd goed.”
Momenteel zit Joanna zonder werk. Ze heeft altijd als secretaresse gewerkt, maar het is moeilijk om aan de bak te komen. Haar hobby bleek niet goedkoop te zijn, dus besloot ze ook sieraden te gaan verkopen. “Rijk word je er niet van, maar het is ook leuk om mensen blij te maken met een mooi sieraad.” Het liefst gaat ze samen met de opdrachtgever naar de kralenwinkel om kralen uit te zoeken. “Er zijn zoveel verschillende kleuren, mensen vinden het vaak leuk om zelf iets uit te zoeken wat goed bij hun past. Maar als dat niet lukt, kunnen ze ook gewoon aan mij doorgeven wat ze willen, dan zorg ik dat het gewenste exemplaar gemaakt wordt.”
Geregeld staat Joanne met haar kleurige oorbellen, kettingen en armbanden op de markt. Laatst nog in Lauwerszijl en op 28 mei in De Wierde in Grijpskerk. “Daar werk ik ook als vrijwilliger. Ik vind het leuk om anderen te laten zien wat ik maak, zo wordt het ook wat bekender wat ik doe. Ik ben zeker van plan om op meer markten te gaan staan de komende tijd.”
Dat de ene ketting de andere niet is, weet Joanna als geen ander. Het ziet er misschien simpel uit, even wat kralen rijgen, maar dat verschilt per ketting. “Met de één ben ik in een uur tijd klaar, terwijl ik aan een ingewikkeldere ketting wel drie dagen werk. Het is dan niet zo dat ik er de hele dag mee bezig ben, want soms moet je ook echt even stoppen. Je bent veel met je handen bezig en met het tangetje moet je soms ook even flink kracht zetten. Daarom doe ik het liever niet te lang achter elkaar.”
Zoals gezegd, Joanna is graag creatief bezig. In haar woonkamer staat een keyboard waar ze graag op mag spelen. Ook dat heeft ze zichzelf aangeleerd. “Ik speelde al dwarsfluit en mijn zus piano. Ik oefende ook geregeld op de piano en dat lukt aardig.” En zo gaat het eigenlijk ook met het sieraden maken. Ook al heeft ze geen ervaring met een bepaald sieraad, ze probeert het gewoon en het pakt verrassend goed uit.
Ook voert ze reparaties uit. Een kapot slotje of zelfs een ketting die totaal uit elkaar ligt, ze doet het allemaal. “Laatst was ik bij mijn kleine nichtje op bezoek. Ineens gaf hij een ruk aan mijn ketting. Knak ging het en ja hoor, de kraaltjes gingen overal heen. Gelukkig kan ik het vaak eenvoudig repareren.” Benieuwd naar de creaties van Joanne? Kijk dan op www.bijouteriejoanne.nl 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here