Inmiddels twintig teams voor Drakenbootrace

0
10
Kollum - drakenbootfestival

Drakenbootfestival visitekaartje voor watersportdorp

KOLLUM – In het weekend van de langste dag van het jaar vindt in Kollum voor de tweede keer het Drakenbootfestival plaats, met daarin voor de derde keer de Drakenbootrace. Het evenement is ontstaan vanuit Sail Kollum, dat in 2012 plaatsvond. ‘De jachthaven is toen zeer feestelijk geopend, met allerlei activiteiten er omheen. Één van deze activiteiten was de Drakenbootrace. Dit was toen zo’n succes, dat we direct zeiden: hier moeten we iets mee doen. Dit moet vaker in Kollum!’ aldus Jan Barkmeijer. Jan Barkmeijer is namens het Plaatselijk Belang Kollum één van de organisatoren van het Drakenbootfestival dat op 20 en 21 juni plaats gaat vinden.

Na Sail Kollum sloegen Plaatselijk Belang de handen ineen met stichting Activiteiten Platform Kollum (APK), gemeente Kollumerland c.a. en de ondernemersvereniging HIM om samen een evenement op poten te zetten dat Kollum opnieuw op de kaart kon zetten. Het eerste Drakenbootfestival was vorig jaar een feit. ‘Vorig jaar hebben we iets te hoog ingezet. We hoopten door een Open Fries Kampioenschap Drakenbootrace te organiseren dat er teams uit heel Friesland op af zouden komen. Dat was iets te hoog gegrepen voor een eerste keer. Er deden vorig jaar alleen teams mee uit de gemeente. Velen van hen stonden dit jaar te trappelen om zich weer in te schrijven, maar dit jaar komen de teams ook van verder. Er hebben zich inmiddels al twintig teams aangemeld, en zij komen ook van verder: Drachten, Menaldum, Rottevalle. Nog steeds geen heel Friesland, maar hier zijn we ook al heel blij mee,’ aldus Barkmeijer. ‘Aanmelden voor de race kan nog tot 1 juni. Barkmeijer hoopt dat er in totaal dertig teams de strijd met elkaar aangaan, en teams mogen van hem ook gerust uit Groningen komen. ‘Het is een Open Fries Kampioenschap, en daar kunnen best Groningers bij.’
In de toekomst hoopt Barkmeijer van het Drakenbootfestival een meerdaags evenement te maken dat onlosmakelijk verbonden is aan Kollum en bezoekers en deelnemers trekt vanuit heel Friesland en Groningen. ‘Vroeger hadden we de Kaasdagen waar mensen uit heel Nederland op af kwamen. Sinds dit de Katdagen zijn geworden is dat meer een feestweek voor het dorp zelf geworden. We hebben het Drakenbootfestival niet met die bedoeling opgezet, maar het kan wel een evenement worden waar Kollum om bekend gaat staan en waar men speciaal voor naar Kollum komt. Met dit festival kunnen we Kollum promoten als watersportdorp, kan men zien wat Kollum en de omgeving allemaal wel niet te bieden heeft.’
Het festival bestaat niet alleen maar uit de race, maar ook uit feest. ‘Er is de vrijdag en de zaterdag braderie op de Voorstraat. We hopen dat mensen via de Voorstraat naar de wedstrijd gaan, en er zo een leuke dag uit van maken. Op de vrijdagavond wordt er in de feesttent nog voor muziek gezorgd.’
Het evenement wordt gedragen door de Kollumers. ‘Het is inmiddels een evenement geworden waar Kollumers naar uit kijken. Klaas Jansma zal de wedstrijd weer van commentaar voorzien, zoals we van Jansma gewend zijn.
Hij doet dit inmiddels voor de derde keer en hij hoort er al echt bij,’ vertelt Barkmeijer. ‘Het evenement heeft ook heel veel steun van de gemeente. Zij zien het evenement ook als een visitekaartje voor het watersportdorp. Zij willen Kollum graag als watersportdorp op de kaart zetten. Het gaat in stapjes, de ontwikkeling als watersportdorp, maar wel met stapjes vooruit. Zo is in 2011 de brug beweegbaar gemaakt zodat het dorp toegankelijk is voor bootjes, in 2012 kwam het watersportgebouw, vorig jaar extra aanlegplaatsen. Daar wordt nu ook aan gewerkt, extra aanlegplaatselijk bij Meckama State.’ De groei aan toeristen is, nu er een aantal jaar gewerkt wordt aan Kollum watersportdorp merkbaar. ‘Drie jaar geleden had Kollum 1200 overnachtingen, het jaar daarna al 1400 en vorig jaar waren dat er al 1600. De havenmeester merkt het ook, dat mensen langer blijven dan voorheen.’
Foto: Sijmen Zandberg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here