“Je waant je hier in de Folkingestaat in Groningen”

0
11
leens opening winkelhuis 3

‘Het Winkelhuis’ in Leens is geopend

LEENS – Het had wat voeten in de aarde, maar vorige week was het dan toch zo ver: ‘Het Winkelshuis’ in Leens is geopend. Het Winkelhuis is één grote ruimte waarin verschillende kleine ondernemers een winkel hebben. Na het succes van de Marrenmarkt vorig jaar, bleek dat zowel inwoners als de ondernemers van De Marne hier graag een vervolg aan wilden geven. Wethouder Herwil van Gelder opende het bijzondere winkelpand. “Als iedereen in zijn hok was blijven zitten, dan was dit er niet gekomen. Maar De Marne zou De Marne niet zijn als we dit niet met elkaar hadden opgepakt.”
‘Het Winkelhuis’ is zeker uniek te noemen, dat geldt alleen al voor hoe het eruit ziet. De buizen lopen over het plafond en onder de vloerbedekking zijn de bobbels in het beton voelbaar. Dat alles niet piekfijn is afgewerkt, zorgt alleen maar voor extra charme. Het Winkelpand heeft iets eigens, iets bijzonders. De open ruimte is opgedeeld in verschillende winkeltjes. Van tassen en kleurige jurkjes tot sieraden en zeep, er is van alles te krijgen. Ook dat is één van de sterke punten aan dit idee, van Gelder maakt hiervoor een treffende vergelijking. “Vroeger hadden veel dorpen vaak verschillende kleine winkeltjes en was het armoe troef. Door alles bij elkaar te zetten, versterkt het elkaar.”
De gemeente De Marne en projectontwikkelaar Leyten ondersteunen en stimuleren het project voor een jaar om Het Winkelhuis op de kaart te zetten. Initiatiefneemster Nynke Kloosterman is erg content met het bereikte resultaat. “We krijgen hele positieve reacties van mensen. Je waant je in de Folkingestraat of in de Groningse Zwanestraat.” Achttien ondernemers zijn aangetrokken en brengen diverse en unieke producten in. Er is één centrale kassa, zodat niet alle winkeliers tegelijkertijd aanwezig hoeven te zijn.
Betsy, Annika, Afke en Marijke zijn vier winkeliers in Het Winkelhuis. Het viertal vertelt dat sommige ondernemers hebben aangegeven niet vaak in de winkel te zullen staan, terwijl anderen frequenter aanwezig zijn. “Dat is ook waarom dit gaat werken, je kunt het samen doen.” De dames hebben met zijn vieren een ‘natuurlijk hoekje’. Annika verkoopt zelfgemaakte zeep, gemaakt van natuurlijk ingrediënten. Betsy doet alles wat met wol te maken heeft, terwijl Afke tassen maakt van hergebruikt materiaal. “Het klikt heel goed tussen ons vier. Onze spullen passen mooi bij elkaar, dus dat komt goed uit. Het is leuk om te zien hoe alle ondernemers elkaar nu een beetje leren kennen, het is geweldig leuk.”
Van Gelder bood namens de gemeente twee boompjes aan voor naast de deur van de winkel, om het geheel van een open en levendige uitstraling te voorzien. Daarna was het tijd om het glas te heffen, wat de grote groep ondernemers en de toegestroomde bezoekers dan ook deden. Een echt feest voor Leens, die nu een winkel heeft met een “stads winkelaanbod, maar je hoeft er nooit meer voor de rijden en ook parkeren is gratis.” Benieuwd geworden? Het Winkelhuis is sinds vorige week vijf dagen per week geopend, tijdens de reguliere openingstijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here