“Natuurlijk gaan we weer voor de honderd procent”

0
9

Het is weer examentijd

GROOTEGAST – Overal in Nederland zwoegen de laatstejaars weer op de eindexamens, zo ook op de Woldborg in Grootegast. Qua resultaten loopt de school altijd netjes in pas met het landelijk gemiddelde, of scoren ze zelfs beter. Directeur Gert van Dijken vertelt dat de school drie jaar achter elkaar een slagingspercentage had van honderd procent. “Afgelopen jaar hadden we een klein dipje. Hoewel, we scoorden toen zeker niet slecht hoor, 90 procent van de leerlingen was geslaagd. Maar ja, als je de drie jaar daarvoor steeds honderd procent haalt, raak je toch een beetje verwend.”
De docenten op de Woldborg doen er alles aan om de leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden. Met een heuse generale repetitie kun je wel stellen dat het er serieus aan toe gaat. Er wordt volop geoefend met examenopdrachten. Eén van de laatste stappen is het ‘nep examen’. Van Dijken: “Een week voordat de examens beginnen, richten we het examenlokaal al in. Vervolgens ‘spelen’ we het examen na, we doen alsof het het echte examen al is. Op de tafels staan de naamlabels en iedereen krijgt oefenexamens. Niet één dag, maar een hele week, twee examens per dag. We bootsen de echte situatie na. De docenten zijn ook heel streng, dan zien ze alvast hoe dat een week later gaat.”  
En die werkwijze werpt zijn vruchten af. Het is vrij uniek dat het een school drie keer achter elkaar lukt om een honderd procent score te halen. Of dat weer gaat lukken? “We gaan altijd voor de honderd procent, maar we moeten ook realistisch blijven”, vindt de directeur. “Als het niet lukt, kunnen we in ieder geval zeggen dat we er alles aan hebben gedaan. Een deel ligt natuurlijk ook bij de kinderen zelf. Zelf vind ik het elk jaar weer spannend, we leven met de kinderen mee. Je wilt natuurlijk het liefst dat ze allemaal slagen.”
Dit jaar is er extra aandacht voor de veiligheid rondom de examens, met de examenfraude in Rotterdam nog vers in het geheugen. Zo worden de examens veel later bezorgd en degene die ze in ontvangst neemt, moet zich legitimeren. “Dat legitimeren moest volgens mij altijd al. Wel nieuw is dat de examens strakker verpakt worden, met extra cellofaan en dubbele banden, nu in de lengte en de breedte, zodat je er niet zomaar een exemplaar uit kunt trekken. Ook bewaren we alles in de kluis. De kans op frauderen is dus heel klein.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here