Noodgedwongen verhuizing Voedselbank sober gevierd

0
15
Kollum - voedselbank 1

KOLLUM – De Voedselbank van de gemeente Kollumerland c.a. is verhuisd. Donderdag vond er onder grote belangstelling van vrijwilligers en betrokkenen, maar zonder cliënten, een sobere opening plaats. Sober, omdat de Voedselbank vooralsnog geen reden heeft voor een feestje.
Zoals het er nu voorstaat zijn er in Kollumerland c.a. vijftig gezinnen die gebruik moeten maken van de voedselvoorziening. Sinds de oprichting van de Voedselbank in Kollum is het aantal gezinnen dat genoodzaakt is om gebruik te maken van het uitdeelpunt alleen maar gegroeid.
Waar men tweeënhalf jaar geleden begon met zeven gezinnen, is de voorspelling dat het aantal van vijftig gezinnen binnenkort oploopt tot 53 gezinnen. Voorzitter Rob Kruijt van de Voedselbank gaf de aanwezigen een toelichting over die vijftig gezinnen. ‘Onder die vijftig gezinnen zijn vijftien alleenstaanden, maar ook zeven gezinnen met meer dan vijf kinderen. Al met al zijn er zeventig kinderen die afhankelijk zijn van de Voedselbank. En als ik dan op zo’n uitdeeldag hier rondloop en zie hoe sommige kinderen er bij lopen, in kapotte kleding, dan vind ik wel eens dat we ons met z’n allen moeten schamen. Het is diep triest dat zoiets in Nederland mogelijk is.’
Grote afwezigen bij de opening van de nieuwe Voedselbank waren mensen uit de plaatselijke politiek. Alleen Minke van der Groot van het CDA was aanwezig bij de opening. ‘We hebben wel iedereen een uitnodiging gestuurd,’aldus Kruijt. ‘Het is zeer spijtig dat men hier nu niet aanwezig is, want dan had men eens kunnen zien wat hier gebeurt. We willen dat de gemeente ook verantwoordelijkheid neemt. Bij de oprichting van de Voedselbank hebben we eenmalig een gift ontvangen, maar daarna moesten we het zonder bijdrage van de gemeente stellen. En dat, terwijl de gemeente wel naar ons doorverwijst.’ De verhuizing moest plaatsvinden wegens het afkeuren door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit van het pand van Daniël Pijnacker waar de Voedselbank voorheen gebruik van maakte. De nieuwe locatie is op de Singelweg, in het pand van Kollumer Koerier. Eigenaar van het pand Siebe de Jong overhandigde Kruijt de sleutels van het pand. De vrijwilligers zijn blij met het nieuwe pand. ‘Het is hier ruim van opzet, er zijn nieuwe vriezers gekomen, en bovendien ligt het pand niet midden in een woonwijk waar de cliënten bekeken kunnen worden,’ aldus één van de vrijwilligsters. De eerste voedselpakketten in het nieuwe pand zijn vrijdag uitgedeeld aan de cliënten.

Kollum - voedselbank 2 Kollum - voedselbank 3 Kollum - voedselbank 4

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here