Patrick Alma wint tweejaarlijkse gedichtenwedstrijd

0
10
Surhuisterveen - dichtwedstrijd

Gedicht over overleden oom maakt indruk op jury

SURHUISTERVEEN – De Jan Ritskes Poëziewedstrijd, een initiatief van de Stichting Keunstkrite Twijzel, is gewonnen door de tienjarige Patrick Alma van KBD De Tarissing uit Drogeham. Een jury, bestaande uit Eppie Dam, Matty de Vries en Ruurdtsje Poortinga-de Haan koos zijn gedicht ‘Ôfskied’ als beste uit 322 inzendingen. Vrijdagmiddag werd de prijs, een trofee voor zijn school en een masterclass poëzie door Tsead Bruinja, door burgemeester Gerbrandy uitgereikt in De Lantearne in Surhuisterveen. Kinderen van veertien scholen in Achtkarspelen waren naar De Lantearne gekomen voor de prijsuitreiking, waaraan de theatervoorstelling ‘Vlees’ van Robert Brouwer voorafging.

Voor de Jan Ritskes Poëziewedstrijd was gekozen voor het thema ‘Afscheid’. De veertien scholen kregen voorafgaand aan de wedstrijd een workshop poëzie, waarna aan de slag werd gegaan met het gedicht voor de wedstrijd. De kinderen kozen verschillende invalshoeken voor het gedicht, van het verlies van een dierbaar familielid tot het wegdoen van een paar favoriete schoenen. ‘Voor sommige kinderen was het best wel heftig, maar ze hebben van iets verdrietigs toch iets heel moois weten te maken. De gedichten kunnen ook helpen bij de verwerking van zulke ingrijpende ervaringen. Daar zijn we heel respectvol mee omgegaan, hebben daar ruimte voor geboden. Verdriet hoort er bij en mag er zijn. De kinderen schreven overigens niet alleen over dood en verdriet, maar ook over het verlies van een favoriete voetbal en afscheid van schoenen die te klein zijn geworden. Het thema kon heel breed worden ingevuld’, aldus de jury. De beste dertig gedichten zijn gebundeld in de bundel ‘Ôfskie is in lyts wurd mei in hurde betekenis’. De tekeningen voor deze bundel zijn gemaakt door leerlingen van het Lauwers College in Buitenpost en het Piter Jelles in Kollum.
Patrick Alma wist de jury te overtuigen met een gedicht over het vroege overlijden van zijn 47-jarige oom. In de bundel valt het jurycommentaar over het gedicht te lezen. Hier staat ook te lezen dat de jury er voor gekozen heeft niet de officiële Friese spelling door te voeren in dit gedicht, iets wat zij wel in andere gedichten hebben gedaan. ‘Wie er studie van maakt, zal zien dat Patrick zelf al heel goed heeft nagedacht over hoe hij de verschillende klanken wilde noteren.’
De tweede prijs was voor Renze Welfing uit Buitenpost met het gedicht ‘Peter-Jan’ over het overlijden van zijn broertje, dat nog niet eens een week oud was. De derde prijs was voor André Hoekstra uit Gerkesklooster, die een gedicht schreef over het verlies van zijn oma; ‘De dood kan je niet repareren’.

 

Ôfskied

 

Ut ôfskied gong te snel
47 jier myn omke
Yn 2014 myn omke wêrom du
28 febrewaris troch sa’n rothersenbloeding sa yniens
myn tonte hat dy noch nei it sikenhûs brocht
mar dû wuddest yn coma hoden dû soest noait mear better wurre
om 4 oere middeis wudt de stekker derút lutsen
dû bist dea myn omke wêrom du
wiedest ol de twadde omke fon deselfde tonte
myn nichten en tonte sa ferdritich
olle wedstriden fon harkemase boys ôflast as earbetoan foar dy
dyn maten ha de hiele tiid gûld op de begraffenis ik ek
sa sneu wêrom dû wêrom bestiet der gjin eeuwig leven sa stom
oltyd grut fan fon harkemase boys
moaie baan boekhâlder jim hienen olles
mar do koedest der net fan genite
jim hienen olles sels un blommewinkel oan hûs
mar ja foar dy koe ’t net folle betekenje
sa sneu de geest sweeft rûn iderien ferdritich
iderien hat wot moais foar dy makke
hiel harkema hast te kondolearen iderien nei de begraffenis
myn tonte hat un hiele moaie druvestronk foar dy makke
mei ollegearre roazen read
Patrick Alma

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here