Schapen zorgen voor vertraging

0
7
de organisatie Halve marathon Lauwersoog Ulrum

Tocht der vertwijfeling een jaar uitgesteld

LAUWERSOOG – De marathon ‘De tocht der vertwijfeling’ die van Lauwersoog naar de Eemshaven zou gaan, is een jaar uitgesteld. Enige tijd geleden werd de marathon groots aangekondigd, maar het blijkt toch niet haalbaar om alles op tijd voor elkaar te hebben. De grootste tegenligger is vreemd genoeg het schaap geweest. Hans van der Heide, voorzitter van Marathon Noord West Groningen legt uit: “Een groot deel van de tocht gaat over de dijk, waar de schapen lopen. Eerst zou het alleen kunnen als de dieren weg waren, van november tot maart. Met het Waterschap zijn we toch tot een andere oplossing gekomen, waardoor het wel in september kan. Omdat alles nu wel vertraging heeft opgelopen, kiezen we er toch voor om de marathon een jaar later te houden.”
Het vraagt enige voorbereiding: een marathon organiseren die niet over de openbare wegen gaat, maar juist langs de wadkant van de dijk langs voert. De bedoeling was om de marathon dit jaar al te organiseren, maar die planning kwam in het nauw. “We hadden zo’n beetje wel alles klaar hoor, maar we zitten toch wat te krap in de tijd”, laat van der Heide weten. De organisatie is onder meer druk met het organiseren met de 24e halve marathon in juli.  “We zijn door Harm Post van Groninger Seaports gevraagd of we ook een marathon wilden organiseren, dan zouden ze ook de halve marathon steunen. Deze eerste editie geldt als proef,
die wordt gekoppeld aan Delfsail 2016. Daarom is het ook geen probleem om de marathon een jaar uit te stellen.”
Tachtig procent van de marathon loopt langs een pad achter de dijk. “Daarom de naam ook, de tocht der vertwijfeling. Het kan tegenvallen met het weer. Langs de zee kan het flink waaien en je loopt in een niemandsland, vandaar de naam.” Dat het een bijzondere tocht gaat worden, staat vast. De schapen blijven nu wel gewoon op de dijk lopen, maar er zijn maar liefst zestig hekken die de schapen van elkaar scheiden. Bij elk hek moet een vrijwilliger staan die het hek open doet als er lopers aankomen. Gehoopt wordt op zo’n tweehonderd deelnemers bij de eerste marathon. De vrijwilligers bij de hekken krijgen het dus druk.
De eerste marathon wordt overigens precies andersom gehouden, dus van de Eemshaven naar Lauwersoog. “Dat is wat eenvoudiger te organiseren, omdat er meer faciliteiten zijn in Lauwersoog”, aldus van der Heide. “In de Eemshaven moet je direct een dure tent neerzetten. Op deze manier kunnen we dus kosten besparen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here