VZ2000 boycot raadsvergaderingen toch niet

0
8

OPENDE/GROOTEGAST – De lokale partij VZ2000 gaat de gemeenteraadsvergaderingen in Grootegast toch niet boycotten. Tot die conclusie kwam de partij na een uitvoerig gesprek met het CDA. Volgens voorman Ytsen van der Velde begon het gesprek pittig, maar liepen de raadsleden aan het eind van het gesprek ‘min of meer lachend’ gezamenlijk de zaal uit.
De woede bij VZ2000 was voorafgaand aan het gesprek groot. Wat de partij steekt is dat zij nooit is uitgenodigd voor de coalitieonderhandelingen die gevoerd zijn. “Dat probleem was hun ook wel bekend,” zegt Van der Velde. “De avond voor ons gesprek hebben ze daarover een vergadering met hun leden gehad. Zowel de fractie als het bestuur en de wethouder zijn toen tot de conclusie gekomen dat het hele proces niet echt de schoonheidsprijs verdiende. Dat vonden wij natuurlijk ook.”
Achter gesloten deuren probeerden de fracties hun problemen uit te praten. Het ging natuurlijk om de vraag hoe het nu verder moet. “Als het op dezelfde manier gegaan zou zijn als de afgelopen vier jaar en alles wat wij inbrachten van tafel zou worden geveegd, dan zouden we in hetzelfde schuitje zitten. Het CDA heeft nu gezegd dat ze onze voorstellen en ideeën heel serieus zullen behandelen. Ze willen echt kijken of ze er iets mee kunnen.”
Dat de partijen er nu wel uitgekomen zijn, komt volgens Van der Velde omdat de CDA-fractie na de verkiezingen bijna geheel vernieuwd is. Enkele weken geleden werd afscheid genomen van de raadsleden Harry van der Tuin, Klaas Hoogsteen en Marjan Solle. Zij werden vervangen door Hielke Westra, Freek Piersma en Mariët Horenga. Alleen Siebrand Douma bleef. “Deze fractie heeft een heel andere houding dan de vorige. Daar zijn we hartstikke blij mee,” concludeert Van der Velde. “Wat wij de vorige fractie kwalijk namen was de arrogantie die zij uitstraalde.”
Ook op het punt herindeling vonden de partijen elkaar, volgens Van der Velde. Binnenkort zal de gemeenteraad spreken over de financiële scan die uitgevoerd is bij de vier Westerkwartiergemeenten. “Volgens die scan lijkt het alsof de vier gemeenten ongeveer op hetzelfde niveau zitten. Wel is het zo dat de één wat meer schulden heeft, maar daar zouden baten tegenover staan. Wij hebben daar toch vragen over en dat heeft het CDA ook. Allebei willen we weten of er geen lijken in de kast zitten.”
Ook het CDA is blij met het gesprek. Voorman Westra: “Er is uitgesproken wat er uitgesproken moest worden. Het was niet een gesprek om dealtjes te sluiten op politiek gebied, want dan was het achterkamertjespolitiek geworden. Het gesprek ging over manier waarop je oppositie en coalitie vormt. Wat mij betreft staat er nu een streep onder. Er ligt genoeg om inhoudelijk te bespreken. Denk aan de herindeling en de decentralisaties.” Wat de nieuwe CDA-fractie anders gaat doen dan de vorige weet Westra nog niet. “De afgelopen jaren is sfeer aan beide kanten verslechterd. Hoe zich de nieuwe samenwerking gaat openbaren, moet nog blijken. We hebben geen concessies gedaan naar ons coalitieprogramma.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here