De eerste keer Feest van de Geest in het Witte Kerkje

0
24
Grootegast - feest van de geest

GROOTEGAST – In de periode tussen Hemelvaart en Pinksteren openen achttien kerken in Groningen en Drenthe de deuren voor het Feest van de Geest. Het Feest van de Geest is een tweejaarlijks terugkerend evenement waarbij kerken het podium vormen voor beeldende kunstenaars, die aan de hand van een thema een expositie verzorgen. Dit jaar wordt het feest voor de zevende keer georganiseerd. Voor Grootegast is het dit jaar de eerste keer dat zij meedoen. ‘De diaconie kreeg vanuit het Feest van de Geest een aanvraag om mee te gaan doen.
De kerk is over het algemeen een plaats waar je op zondag je kerkdiensten beleeft, waar je meedoet aan vaste rituelen. Maar iemand die niets heeft met de kerk, zal niet zo snel naar binnen stappen. Door de kerk op een andere wijze open te stellen hopen we ook een ander publiek de kerk in te krijgen. Zelf houd ik wel van een uitdaging, en het starten van nieuwe dingen. Dus ik dacht: Dit gaan we gewoon doen! Vanuit de diaconie zijn we een werkgroep gestart en hebben we het Feest van de Geest opgezet. Daarmee willen we de toegankelijkheid van de kerk vergroten,’ vertelt Janneke Bos. Het thema van het Feest van de Geest van dit jaar is ‘Een vuur dat nooit dooft’. Het thema is te zien in de schilderijen van kunstenares Greet Dijkstra uit Appingedam, en wordt door Coby de Poel gebruikt in haar preek. De schilderijen van Greet Dijkstra zullen te zien zijn in het Witte Kerkje in Grootegast. ‘Voor het Feest van de Geest mogen de kunstenaars voorafgaand aan de exposities kerken bekijken om te zien waar we het liefst hebben dat onze kunst komt te hangen. Twee jaar geleden heb ik voor het eerst meegedaan aan het Feest van de Geest, toen in een kerk in Borger. Daar heb ik toen zulke leuke reacties gekregen, dat ik dit jaar weer mee wilde doen. Toen ik het kerkje in Grootegast bezocht was ik direct enthousiast, ik voelde direct een klik. In dit kerkje wilde ik dat mijn schilderijen zouden komen te hangen,’ aldus Greet Dijkstra. ‘Mijn schilderijen zijn heel erg kleurrijk, wat erg mooi afsteekt in het Witte Kerkje. Mijn schilderijen passen niet in een oude kerk. Kunst moet tot z’n recht komen, en ik vind dat dat in dit kerkje absoluut het geval is.’ Greet schildert met name gebouwen, kerken en torens. Ze schildert naar de waarheid, maar maakt hier haar eigen abstracte versie van. De kleuren spatten bij Greet van het doek af. ‘Wanneer je straks het Witte Kerkje binnenstapt dan sla je zowat achterover van de kleur,’ lacht Greet. Speciaal voor het Feest van de Geest maakte Greet een schilderij van de beide kerken in Grootegast, de Goede Herderkerk en het Witte Kerkje. Dat schilderij noemt zij ‘De weg van de kerk naar de kunst’. ‘Het thema ‘Een vuur dat nooit dooft’ laat ik zien in de kerkgebouwen. De kerkgebouwen zijn er nog steeds, er wordt nog steeds gekerkt. Dat vuur dooft niet zomaar,’ aldus Greet. Zelf is Greet niet heel erg kerks. ‘Maar ik vind dat een kerk ook voor niet-gelovigen moet zijn. In Duitsland en Oostenrijk zijn oude kerkgebouwen altijd open, daar stap je zo naar binnen.’ Janneke Bos voegt daar aan toe: ‘En dat zou hier ook zo moeten zijn.’ Voor Janneke en haar medewerkgroepleden Rudolf Westra en Tina Luimstra is het best spannend wat er op de expositie af zal komen. ‘Je krijgt wel eens negatieve reacties van andere mensen. Dan zegt men: ‘Denk je nou echt dat daar mensen op af komen?’ Maar daar wil ik niet teveel aan denken. Als je die instelling hebt, dan wordt het ook nooit wat. Wij zijn enorm enthousiast over het Feest van de Geest, en dat hopen we ook over te brengen op anderen,’ aldus Janneke. ‘Mensen moeten gewoon even de moeite nemen om te komen kijken. Kom gewoon de kerk even binnenlopen. Niet bij voorbaad zeggen dat het niets is,’ zegt Rudolf. Het Feest van de Geest duurt van Hemelvaart tot en met Pinksteren, en is dagelijks te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur. Buiten de openingstijden om is het ook mogelijk om op afspraak langs te komen. Bel daarvoor met Janneke Bos: 0594-613625.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here