“Een persoonlijk verhaal maakt mensen mooier”

0
73
Oldehove Harriet

‘Tell me your story’ in Oldehove

OLDEHOVE – Harriët Hordijk uit Oldehove werkt aan het bijzondere theaterstuk: ‘Tell me your Story’. In de eerste instantie is het stuk een ‘community arts project’ voor en door inwoners van Oldehove en is gebaseerd op een CD met verschillende muzikale verhalen uit de Bijbelse geschiedenis. De CD inspireerde Harriët tot het ontwikkelen van het theaterstuk. “In Oldehove zijn de onderlinge banden tussen mensen sterk. Toch wordt de schone schijn vaak opgehouden, je weet niet waar mensen echt mee zitten. Je ziet vaak dat mensen niet het gevoel hebben de vuile was buiten te hangen, terwijl het vaak om situaties kan gaan waar veel meer mensen mee te maken hebben. Ik vind dat een persoonlijk verhaal mensen juist mooi maakt. Met het stuk wil ik een vertaalslag maken tussen de verhalen van mensen uit Oldehove en figureren uit de Bijbel.”
‘Tell me your Story’ is een dans/drama stuk met een Christelijk tintje. “Maar we staan zeker niet met de Bijbel op het toneel”, vertelt Harriët. “Het is een vrije interpretatie. Door enkele bijbels figuren niet als geloofshelden neer te zetten maar juist als gewone mensen met een eigen verhaal, hoop ik dat onze toeschouwers situaties zullen herkennen. Die kunnen mooi of droevig zijn. Gebeurtenissen waar mensen op kunnen leunen als zij zich daarin herkennen. Wellicht voelen ze zich gesteund, waardoor dan weer erkenning ontstaat.”
Een goed voorbeeld daarvan is het verhaal van een 15-jarig meisje uit Oldehove die onlangs bevallen is van een prachtig kindje. “Maria was ook heel jong toen ze zwanger was van Jezus. Dat beseffen veel mensen zich niet. Ik vraag me dan af of ze bang is geweest en of ze zich schaamde. Wat doet dat met iemand?” In het toneelstuk worden verschillende interviews met mensen uit Oldehove getoond op een beamerscherm. “Het zijn verhalen van mensen die op een bepaald kruispunt in hun leven staan. Zo is er ook het verhaal van iemand die zijn baan kwijt is en van iemand die ongeneselijk ziek is.”
Harriët heeft nooit eerder theater gemaakt, maar toen ze eenmaal op het idee kwam voor dit stuk, kreeg ze het niet meer uit haar hoofd. “Op mijn 21e ben ik naar de Randstad verhuisd. Daar heb ik tien jaar gewoond en ook mijn man ontmoet. Ik wilde toch graag weer terug naar Oldehove, het is een dorp met hechte onderlinge banden en het is een rustige plek voor de kinderen. Nu woon ik alweer tien jaar hier. Ondanks het dorpse van Oldehove kunnen de mensen soms langs elkaar heen leven daarom vind ik het mooi om juist op zoek te gaan naar de persoonlijke verhalen van mensen. Daarbij ga ik op zoek naar verbondenheid”, vertelt de enthousiaste theatermaakster.
Het geloof heeft een belangrijke rol in het toneelstuk. “Het is niet dat ik mensen de kerk in wil lokken, absoluut niet. Ik heb ook altijd een hekel gehad aan Jehova getuigen die je met hun voet tussen de deur iets willen opdringen. Omdat het geloof een belangrijk onderdeel in mijn leven is, haal ik er inspiratie uit. Er zijn zoveel mooie verhalen en wijze levenslessen. Maar ik wil niemand iets opdringen, ik wil gewoon mijn passie laten zien, meer niet.”
Een beetje spannend vindt Harriët het wel. Haar manier van denken is behoorlijk ‘out of the box’. Hoe zou daarop gereageerd worden in een gelovig dorp als Oldehove? “Ik houd niet van hokjes. Jezus oordeelde niet.” Ze noemt het voorbeeld van een vrouw die was vreemdgegaan, die vervolgens zou worden gestenigd. “Jezus zei toen: “Wie van jullie niet zondig is, werpe de eerste steen.”
In totaal doen er dertig mensen mee aan het stuk, zowel voor als achter de schermen. Marjolein Uitham, is een vriendin van Harriët en is Master in de kunsteducatie. Zij regelt visuele aspect, zoals het ontwerp voor het decor, het lichtplan en het ontwerp voor affiche en de flyers. Een andere belangrijke factor is documentairemaker Fatos Vladi. Hij verzorgt het beeldmateriaal en heeft de interviews gedaan. Ontzettend blij is Harriët met hun hulp. “Fatos is ontzettend druk, werkt voor de publieke omroep, maar hij doet dit toch maar mooi voor ons.”
En zo had de kersverse theatermaakster geluk met wel meer zaken. “Ik heb het geluid en licht van iemand cadeau gekregen. Dat scheelt enorm in de kosten.” Er is een subsidie verstrekt van tweeduidend euro door de Vermeulen Brauckman stichting waar de overige kosten van betaald kunnen worden, zoals stof voor de kostuums, het scherm en het podium. Ondertussen hebben we het meeste bij elkaar en krijgt het stuk ook steeds meer vorm. Het is fantastisch om zoiets zelf op te bouwen. Het is echt mijn kindje. Ik ben ook heel erg onder de indruk van de spelers. Ze zijn zo enthousiast, er is zelfs een echtpaar dat hun vakantie heeft geannuleerd om op de generale repetitie te kunnen zijn, fantastisch.”
Het belooft een bijzondere avond te worden, vol dans en bijzondere verhalen. Benieuwd naar het stuk? Op zaterdag 21 juni wordt dat opgevoerd om 19.00 uur in Sporthal de Kooi. Kaartverkoop aan de kassa, €4,- per kaart. Kinderen tot 12 jaar gratis. Kinderen zijn vanaf 6 jaar welkom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here