Expositie over oude stad Esonstad in Oudheidkamer Kollum

0
12

KOLLUM – In Oudheidkamer Mr. Andreae in Kollum is vanaf zaterdag een expositie te zien over Esonstad. Ooit lag er een bloeiende handelsstad in de voormalige Lauwerszee, niet ver van Ezumazijl. Deze plaats wordt in één adem genoemd met twee andere oude Friese steden: Stavoren en Dokkum. Volgens de kronieken ging Esonstad evenwel ten onder, al in 1230, toen het werd verzwolgen door de zee. Maar is dit een mythe? Of is het werkelijkheid? In de jaren ’50 dachten archeologen sporen van Esonstad in de Lauwerszee te hebben gevonden. Later hebben andere archeologen hier vraagtekens bij gezet.
Oudheidkamer Kollum laat aan de de hand van oude kronieken, van oude kaarten, van vondsten van aardewerk, van een televisiedocumentaire, en zelfs van een heuse Vikingmuntschat zien wat mythe en wat werkelijkheid is.
Boeiend zijn ook de ‘leugenverhalen’, waarin de bewoners van het oude Esonstad worden opgevoerd als zowel hooghartig als dom. Speciale kinderactiviteiten maken ook deel uit van deze expositie. De expositie wordt zaterdag 31 mei om 16.00 uur geopend, door drs. Kerst J. Huisman, oud-journalist, publicist en historicus.
Oudheidkamer ‘Mr. Andreae’, Eyso de Wendtstraat 9-11 in Kollum is geopend van 4 juni t/m 1 november 2014 op woensdag t/m zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur. Bezoek ook de website: www.oudheidkamerkollum.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here