Financiële meevaller voor De Marne

0
50

DE MARNE – Gemeente De Marne heeft 2013 afgesloten met een tekort van 38.000 euro in plaats van de begrote 3,2 miljoen euro. Een mooie meevaller, zo lijkt het, al lijkt het erop dat het meer uitstel van executie is. Dat de rode cijfers meevallen, heeft alles te maken met een aantal financiële meevallers. Zo zijn er een aantal vacatures niet ingevuld, zijn er minder uitgaven aan WMO verplichtingen en bijdragen aan belangrijke projecten zoals de N361 en ontwikkeling Lauwersoog zijn nog niet uitgegeven. Een aantal uitgaven zullen dus alsnog plaatsvinden in 2014. “Het is een soort schijnmeevaller”, zegt ook wethouder Kor Berghuis. 
De komende jaren zal de gemeente De Marne bezuinigingen moeten doorvoeren, om de baten en lasten structureel in evenwicht te krijgen. Dit is ook de reden dat de gemeente De Marne  door de provincie onder preventief toezicht is geplaatst. Bij de begroting van 2014 heeft de gemeente maatregelen genomen om dit evenwicht te herstellen. De afgelopen maanden zijn deze maatregelen geconcretiseerd in een reorganisatieplan voor de ambtelijke organisatie en invulling van besparingen op onderhoud infrastructuur en voorzieningen.
Dat er veel moet veranderen, moge duidelijk zijn.
Dit jaar nog vindt er een ontslagronde plaats onder het personeel. Hoeveel banen er precies verdwijnen is nog niet bekend. Dat er acht ton bezuinigd moet worden op personeelskosten wél. Berghuis: “We worden meer een regiegemeente. Het is de bedoeling dat we straks alleen nog maar wettelijke taken uitvoeren. Niet wettelijke taken zoals groen onderhoud en sport, zullen op een andere manier ingevuld gaan worden.” Volgende week een uitgebreid interview met wethouder Kor Berghuis in de Streekkrant over wat dit concreet voor De Marne gaat betekenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here