Kunstwerk voor Foekje Dillema in Burum

0
7

BURUM – De in Burum geboren en op 81-jarige leeftijd overleden in Kollum Foekje Dillema was bekend als topatlete. In 1950 kwam aan haar veelbelovende carriere een abrupt einde. Dillema ging op 13 juli 1950 met de trein naar Utrecht om zich te melden bij de damesatletiekploeg die op het punt stond om af te reizen naar een interland in Zuid-Franse Carcassone. Voor Dillema was dit de tweede buitenlandse reis. Maar bij aankomst op het perron in Utrecht werd ze opgewacht door bestuursleden van de KNAU. Haar werd meegedeeld dat ze, vanwege twijfel over het feit of ze man of vrouw was, niet mee mocht en ze kreeg een treinkaartje in de handen gedrukt en begon haar terugreis naar Friesland. Zo later bleek, onterecht. Een gebeurtenis die Dillema haar hele leven met zich mee heeft gedragen. Ter nagedachtenis aan Foekje Dillema wordt er op zaterdag 31 mei om 10.00 uur aan het Sattelietpad in Burum een kunstwerk onthuld door burgemeester Bearn Bilker. Kunstenaar Frans Smeets maakte het kunstwerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here