Prachtige voetbalstaaltjes leveren terechte promotie op

0
12
Grootegast Promotie-9

FC Grootegast kleineert Ouwe Syl: 8-0

GROOTEGAST – FC Grootegast is zaterdag gepromoveerd naar de derde klasse. Tegenstander- al dekte dat woord geen minuut de lading -Ouwe Syl werd op kunstgras compleet weggespeeld: 8-0. Bij rust was het al 5-0. De bezoekers hadden geluk dat de spelers van de thuisclub na de rust vooral voor eigen succes gingen, anders waren de dubbele cijfers ongetwijfeld gehaald. FC Groo-tegast dus in de derde klasse. En ook op dat niveau zal de ploeg van (dan) trainer Johan Wardenier mee gaan doen. Want de rek is nog lang niet uit de talentvolle selectie.
Ouwe Syl dus. Altijd lastig, zou je denken. Niets was echter minder waar. De oude mannen, gemiddelde leeftijd ver boven de dertig, acteerden alsof ze voor het eerst een voetbalwedstrijd speelden. ‘We hebben weinig tot geen ervaring met kunstgras’, liet trainer Helffrich vooraf al weten. En dat bleek. Slechts incidenteel wist de ploeg –hoe is het mogelijk dat ze een periodetitel hebben gepakt- de bal langer dan drie tellen in bezit te houden.
Maar ach, wellicht zei het ook wel iets over de kracht van FC Grootegast, dat het promotieduel (uit was het al 3-0 geworden) al na twee minuten definitief besliste. Toen namelijk knikte Ronald Horinga de 1-0 binnen en was het verzet van Ouwe Syl gebroken en de moraal geknakt.
Daarna was het toch wel genieten hoor in Grootegast. Van Rick Buma bijvoorbeeld. De Ronaldo van het Westerkwartier –inclusief nare trekjes- gooide de truckendoos helemaal open en liet zijn tegenstander alle hoeken van het veld zien. Buma is een uitstekende voetballer. Helemaal als zijn acties rendement op gaan leveren. Want dat was zaterdag minder het geval. Genieten was het ook van loper/techneut Arjan Veenstra, van de opkomende linksback Bert Beute, van de ijzersterke centrale verdediger Ronald Horinga en van Ite Hoolsema. Met de jaren wordt de spelverdeler luier. Delen van de wedstrijd sjokt hij maar wat over het veld. Maar als hij zich ook maar even inzet, is het watertanden geblazen. Minuut 31. Hoolsema gooit er een dubbele schaar uit en laat Bert Beute scoren. Minuut 34. Hoolsema passeert twee, drie, vier man en de doelman: 3-0. Maar het hoogtepunt moet dan nog komen. Het is minuut 45. Hoolsema krijgt de bal op twintig meter van de goal, doet alsof hij uithaalt, maar schept de bal tergend langzaam over de doelman van de gasten: 5-0. Daarmee had Hoolsema ook meteen zijn energie verbruikt, want na de rust liet hij teleurstellend weinig zien.
De tweede helft had beter schriftelijk afgedaan kunnen worden. FC Grootegast wilde wel, maar spelers zochten het- best begrijpelijk- vooral in individuele acties. Vooral Buma was opzichtig op zoek naar een doelpunt. Het lukte hem niet. Ite wandelde vooral en midvoor Tim Veenstra grossierde net als voor de rust in balverlies. Toch wisten de mannen van trainer Marcel Poll nog drie keer te scoren. De zesde treffer werd gemaakt door een speler van de gasten, Beute tekende voor de zevende en het slotakkoord was voor invaller Rick van Dellen. Ouwe Syl speelde toen al met tien man, toen een aanvaller linksback Beute volkomen overbodig en dom neer trapte. Het was overigens ook meteen het enige wat deze speler goed raakte zaterdag.
FC Grootegast vierde terecht uitbundig feest. En let op; ook in de derde klasse kan deze ploeg gemakkelijk mee. Sterker nog, met een nieuwe trainer, dat geeft altijd weer nieuwe impulsen, met een topscorer er bij (schijnt te komen, net als een speler van Harkemase Boys) én het al aanwezige talent zou Grootegast best eens door kunnen stoten. Probleem bij de ploeg is nog wel eens het gebrek aan ervaring. Dat bleek ook dit seizoen. ‘Lelijke’ wedstrijden werden niet gewonnen. De ploeg mist zakelijkheid, dodelijkheid. Maar dat komt met de jaren. Johan Wardenier heeft goud in handen. Puur goud. De derde klasse is niet het plafond van dit FC Grootegast.
FC Grootegast – Ouwe Syl 8-0 (5-0)
Ronald Horinga 1-0, Bert Beute 2-0, Ite Hoolsema 3-0, Johan Beute 4-0, Ite Hoolsema 5-0, eigen doelpunt 6-0, Johan Beute 7-0, Rick van Dellen 8-0. Toeschouwers: 400.
FC Grootegast: Erwin Wensink, Roelof Brouwer, Stefan Krijthe, Ronald Horinga, Bert Beute (Rick van Dellen), Ite Hoolsema, Rick Buma, Chris Smedes, Tim Veenstra, Arjan Veenstra (Bennie Kits) en  Johan Beute (Herman Veers)
Ster van het veld: Ite Hoolsema
Deed niet veel, maar wat ie deed was weer eens van uitzonderlijke klasse. Zou eigenlijk een vrije rol moeten hebben. Zou eigenlijk helemaal niet moeten verdedigen. Geef hem de bal en er gebeurt wat. Technisch briljant en zaterdag met twee schitterende goals. En toch kon en kan het allemaal beter. Nog steeds.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here