Startschot voor grootschalig textielproject

0
11

ACHTKARSPELEN – Wethouder Max de Haan geeft op woensdag 4 juni het startschot voor een grootschalig textielproject in de hele provincie Friesland. Dit doet hij door het winnende lotnummer bekend te maken waarmee de prijswinnaar een cheque ontvangt ter waarde van €150,-. Wie kans wil maken op deze cheque levert op woensdag 4 juni tussen 14.30 en 15.00 oud textiel in bij de textielcontainer aan het Torenplein in Surhuisterveen. Iedereen die textiel inlevert ontvangt één lot. Door het plaatsen van extra ondergrondse containers in diverse Friese gemeenten kunnen inwoners nu nog makkelijker hun textiel apart inleveren. In totaal worden veertig extra containers geplaatst. Het plaatsen van de containers maakt onderdeel uit van een gezamenlijk initiatief van Empatec, Caparis, Leger des Heils Reshare en Omrin Estafette. Dit initiatief heeft ook gezorgd voor textielsorteercentra in Sneek en Leeuwarden. Daar wordt het ingezamelde Friese textiel gesorteerd voor hergebruik. Jaarlijks komt zo’n 140 miljoen kilo textiel in het restafval terecht en wordt het verbrand. Hiervan is maar liefst 65% nog draagbaar als kleding, of herbruikbaar als grondstof voor nieuw textiel. Wegens vernieuwde recyclingmethode wordt tegenwoordig ook smerige en kapotte kleding hergebruikt. Om die reden mogen mensen nu alle textiel inleveren, ook wanneer het versleten of kapot is. Alleen zwaar vervuilde kleding kan beter bij het restafval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here