Verslagenheid groot na drama tijdens korfbaltoernooi

0
22
Twijzel - ongeluk 1

Meisje (10) overlijdt na instorten dug-out

TWIJZEL/SURHUISTERVEEN – Wat een mooie sportdag had moeten worden afgelopen woensdag voor duizend kinderen van verschillende scholen in Achtkarspelen, Kollumerland c.a., Tytsjerksteradiel en Dantumadiel, liep uit op een drama. Tijdens het schoolkorfbaltoernooi op de sportvelden in Twijzel stortte een dug-out in, waarbij vijf kinderen gewond raakten. Één van de kinderen, een meisje van tien jaar, overleefde dit ongeval niet, een ander raakte zwaargewond. Zij is inmiddels van de Intensive Care af, maar moet nog wel een tijdje in het UMCG verblijven. De overige drie kinderen werden met een ambulance naar verschillende ziekenhuizen vervoerd, maar konden later terugkeren naar huis. De vijf kinderen die betrokken waren bij dit ongeluk kwamen alle vijf van basisschool de Bernebrêge uit Surhuisterveen.

Korfbalvereniging Olympia uit Twijzel organiseerde woensdag voor de zesentwintigste keer het schoolkorfbaltoernooi. In totaal deden 118 teams mee aan dit toernooi. Omstreeks 15.15 stortte één van beide dug-outs in, waarna de hulpdiensten ingeschakeld werden. Volgens woordvoerder van de politie Tsjipke Hijlkema troffen de hulpdiensten op het sportveld een chaotische situatie aan. ‘Er heerste paniek. Wij hebben direct eerste hulp geboden aan de slachtoffers, ervoor gezorgd dat de andere kinderen het veld verlieten en het verkeer geregeld zodat de hulpdiensten vrij baan hadden.’ Nadat alle gewonde kinderen, met de Lifeliner en per ambulances, naar verschillende ziekenhuizen waren gebracht, begon de politie met het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Een dag na het ongeluk werkten er zes mensen van de politie aan dit onderzoek. Wie er precies verantwoordelijk is voor het onderhoud van de dug-out is nog niet bekend.
De verslagenheid bij ouders, kinderen en omstanders was na het ongeluk groot. Direct na het ongeluk werd dorpshuis de Bining in Twijzel geopend voor mensen die behoefte hadden om te praten. ’s Avonds werd de Bernebrêge in Surhuisterveen geopend, en korfbalclub Olympia opende eveneens de deuren voor mensen die behoefte hadden aan gesprek. Een dag na het ongeluk kon men bij het sportveld in Twijzel bloemen neerleggen, in de kantine kon men een condoleanceregister tekenen en was er pastorale hulp aanwezig. Op de betrokken basisscholen werd een aangepast programma aangeboden om de kinderen de kans te geven hun ervaringen te verwerken. Op de Bernebrêge in Surhuisterveen werd er met de kinderen getekend en geschreven over het ongeluk. ’s Ochtends waren hier ook al twee van de kinderen bij aanwezig die tijdens het ongeluk lichter gewond raakten.
Burgemeester Gerbrandy van de gemeente Achtkarspelen was woensdagmiddag kort na het ongeluk al aanwezig op het sportveld om met de hulpdiensten te spreken. Woensdagavond bracht hij na de persconferentie een bezoek aan de Bernebrêge en donderdag aan De Oanrin in Twijzel. Donderdag tekende hij het condoleanceregister in de kantine van Olympia. Vrijdag bezocht hij eveneens O.B.S. de Mienskip in Buitenpost, waar ook veel kinderen uit Twijzel op school zitten.
‘Ik heb op de Bernebrêge gezien dat ouders, meesters en juffen samen met de kinderen bezig zijn met tekeningen en het schrijven van verhalen. Ik kreeg de indruk dat dat goed was.’ Bij een bijeenkomst in de Surventohal in Surhuisterveen op donderdagavond kwamen er zo’n zeventig mensen.

Burgemeester Gerbrandy gaf een dag na het ongeluk de opdracht om alle dug-outs in de gemeente te controleren op mankementen. Hierbij werden meerdere mankementen aangetroffen en om die reden zijn in Harkema dug-outs per direct gesloopt. Ook in andere gemeenten werd na het ongeluk onderzocht hoe de staat van de dug-outs was. Ook in Dokkum werden dug-outs afgezet en bij V.V. Opende besloot men eveneens over te gaan op sloop.

Bij verschillende korfbalevenementen in het hele land werd één minuut stilte in acht genomen. In Leeuwarden, waar men het honderdjarig bestaan van de korfbalclub vierde, werd eveneens een minuut stilte gehouden. In Twijzel werden zaterdag alle sportwedstrijden afgelast. De gemeente Achtkarspelen stelde de opening van de expositie ‘Beestachtig’ van leerlingen van het Lauwers College, die donderdagmiddag plaats zou vinden, uit.

In omliggende dorpen waar afgelopen week het dorpsfeest werd gevierd wist men niet altijd even goed wat men met de situatie aanmoest. Zo werd er in Twijzelerheide het Heidefeest gehouden, waar men besloot de activiteiten gewoon door te laten gaan. Inwoners van Twijzelerheide wisten echter niet goed wat zij met hun vlaggen aanmoesten. De één hing de vlag halfstok, de ander had de vlag in top. Ook in Harkema werd hier en daar de vlag halfstok gehangen. Bij de optocht van versierde wagens in Twijzel werd ervoor gekozen om op het Wyldpaed de muziek uit te zetten.

Na het ongeluk ontstond er nog landelijke ophef over een bedrijf uit Almelo dat na het ongeluk een persbericht verzond waarin zij mededeelden mee te leven met de families van de slachtoffers maar waarin zij ook tegen een sterk gereduceerd tarief aluminium dug-outs wilden aanbieden aan clubs die nog stenen dug-outs hebben. ‘Naar aanleiding van het voorval voelt ERMA Sport het als haar plicht om de veiligheid op sportvelden nogmaals onder de aandacht te brengen. Om dergelijke voorvallen in de toekomst te voorkomen wil ERMA Sport clubs die nu nog in het bezit zijn van een stenen dug-out de mogelijkheid bieden om deze tegen sterk gereduceerd tarief te vervangen door aluminium dug-outs,’ zo luidde het persbericht. Deze stunt werd door velen gezien als ongepast.

Jan Bleeker van de GGD liet weten in samenwerking met Slachtofferhulp, de kerken, het Centrum voor Jeugd en Gezin, de Jeugdgezondheidszorg en andere betrokken instanties hulp te blijven bieden aan de betrokken scholen. ‘Bij dit soort gebeurtenissen kan het voorkomen dat de klap pas veel later komt. Het is daarom goed om vroegtijdig signalen van problemen te herkennen. Mocht een kind ineens (weer) last hebben van bedplassen kan dat een signaal zijn,’ aldus Bleeker. ‘Nazorg is maatwerk, en dat proberen we per school, per gezin, per kind, aan te bieden. We willen de betrokkenen niet overspoelen met hulp, maar daar hulp bieden waar dat nodig is.’

Ook de hulpdiensten hebben na afloop van het ongeluk nazorg gehad. ‘Bij dit soort voorvallen is het gebruikelijk dat er na afloop de gelegenheid is om even bij te praten op het bureau. Ons bureau in Burgum zat woensdagavond dan ook vol,’ aldus Tsjipke Hijlkema, teamchef politie Noordoost Fryslân.

Twijzel - ongeluk 3 Twijzel - ongeluk 4

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here