‘Je kunt niet blijven hangen in een tekening of een spelletje’

7
266
Groningen uitgelicht de kleine held

GRONINGEN – Zo zie je ze niet vaak. Een kinderdagverblijf in een heel grote, oude, verbouwde boerderij. In het gazon voor de boerderij staan een paar appelbomen, de rode appeltjes liggen op de grond onder de boom. Achter het voorhuis wordt gewerkt aan een heuse moestuin. Peuters van een jaar of twee, drie scheuren met kleine driewielers over het terrein. Het is een prachtig gezicht. Het was de droom van Sjoukje Brouwer en haar broer Dominicus. In Groningen, De Held om precies te zijn, kochten zij in 2008 de oude boerderij en verbouwden het tot een kinderparadijs.  De deuren staan allemaal open in de boerderij, die herkenbaar is aan de rode kleuterlaarsjes. De dreumesjes kunnen overal naar binnen wandelen en bij elkaar koekeloeren. “Een bewuste keuze”, vertelt Sjoukje Brouwer. “Zo leren kinderen al op jonge leeftijd om hun eigen keuzes te maken. Daar worden ze zelfstandig van. En wanneer een kind het liefst in zijn eigen groep blijft, is dat natuurlijk ook prima.” Overal zitten kleine hummeltjes gezellig met elkaar te spelen. Sinds mei dit jaar is de Kleine Held flink groter geworden. Ook het bovengedeelte van de schuur is bij de opvang aangetrokken. Het interieur is fris, de kleuren helder en de tafels en stoelen zijn bestand tegen plakkerige kinderhandjes. Door de hele boerderij hangen kunstwerken, hier en daar met dikke klodders verf, waardoor het iets weg heeft van een galerie of museum. Beneden telt de boerderij één babygroep en twee peutergroepen, aan het eind van het halletje is er een lokaal met een drieplusgroep. Boven is er nog een groep voor drieplussers. Daar komen ‘s middags kinderen vanaf vier jaar bij. Tieners hebben hun eigen honk op de tienerzolder, met loungebanken, tv, dat werk. “Omdat de kinderen overal mogen komen, vergt dat natuurlijk extra veel van de leidsters, die moeten automatisch ook overal zijn.” Op het platte dak dat via de woonkeuken bereikbaar is, staan tomaten- en uienplantjes in vierkante houten bakken. Her en der steekt een pluk loof van een verdwaalde wortel boven de grond uit. De slakroppen zijn inmiddels uitgeschoten. “Metertuintjes, ken je dat? Kinderen zaaien ze zelf in. Als het opkomt, eten we ervan. Nou ja, eten.. we bieden ze het aan. Meestal vinden ze het zaaien en opkomen van de plantjes leuker dan ervan te eten”, lacht Sjoukje. Beneden bij de ingang van het dagverblijf hangt een groot whiteboard aan de muur. Daarop staan allerlei projecten die op stapel staan. “We werken regelmatig aan verschillende thema’s met de BSO-kinderen. Dat is wat we ook veel horen van ouders: ‘op jullie BSO gebeurt tenminste iets’, zeggen ze. Wij vinden dat vanzelfsprekend. Je kunt voor deze kinderen niet blijven hangen in een tekening of een spelletje. Zo hebben we een verkeersproject gedaan, een judo- en een streetdanceproject.” Op dit moment ontwerpen de kinderen een verkeersbord voor de Leegeweg. Om hardrijders op aanwezigheid van de kleine helden te attenderen. “Dat gebeurt in samenwerking met de wijkraad. Als het klaar is, wordt het bord door de wethouder onthuld.” Meer informatie is te vinden op  www.dekleineheld.nl. Leegeweg 4a
Groningen. T: 050-5568288

7 REACTIES

 1. Hi there great website! Does running a blog like
  this require a lot of work? I’ve absolutely no knowledge of computer programming but I had been hoping to
  start my own blog soon. Anyways, should you have any suggestions or techniques for
  new blog owners please share. I understand this is off subject nevertheless I simply wanted to ask.
  Cheers!

 2. Great blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.

  Would you suggest starting with a free platform like WordPress
  or go for a paid option? There are so many options out there
  that I’m totally overwhelmed .. Any suggestions? Appreciate it!

 3. Fantastic site. Lots of useful info here. I am sending it to a few buddies ans additionally
  sharing in delicious. And obviously, thanks in your effort!

 4. Everything is very open with a really clear description of the issues.
  It was definitely informative. Your website is very useful.

  Thank you for sharing!

 5. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post
  was great. I don’t know who you are but definitely you are
  going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 6. Can I just say what a relief to discover someone that
  really knows what they are talking about over the internet.
  You definitely realize how to bring an issue to light and make it important.
  More people really need to check this out and understand this side of the story.
  I was surprised you are not more popular because you most certainly have the gift.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here