‘De emotie is in één oogopslag duidelijk’

0
14
Twijzel - siard van der meer aanmoedingsprijs

Aanmoedigingsprijs voor Siard van der Meer

ACHTKARSPELEN – De veertienjarige Siard van der Meer is de winnaar geworden van de Keunstkrite Aanmoedingsprijs voor Jong Talent. Zijn tekening werd gekozen uit ruim 150 inzendingen. De illustratie werd gemaakt voor de schoolbundel van de Jan Ritskes Poëziewedstrijd. Die poëziewedstrijd werd door de Stichting Keunstkrite Twijzel georganiseerd voor leerlingen van veertien basisscholen van de gemeente Achtkarspelen. Leerlingen van het Lauwers College in Buitenpost en Piter Jelles in Kollum werden gevraagd illustraties te leveren voor deze bundel. Het werk van Siard van der Meer en andere inzendingen is van 30 september tot en met 14 oktober te zien in de bibliotheek van Buitenpost.

“We hopen dat we hiermee zijn verdere ontwikkeling stimuleren en ook andere kinderen en jongeren aanmoedigen vooral door te gaan met hun creativiteit.” De Keunstkrite prees ook de vakdocenten Henny Dijk van het Lauwers College en Yvonne Kuperus van Piter Jelles. “Zij hebben een sleutelfunctie bij het erkennen, het herkennen en het stimuleren van talent. Kinderen die hun creatieve vermogens goed ontwikkelen hebben daarbij een voorsprong als het gaat om oplossingsgericht denken en dat is heel belangrijk voor hun verdere ontwikkeling.” Ook vanuit de museumwereld kwamen er complimenten voor het werk van zowel de leerlingen als hun docenten en de Keunstkrite. Directeur Paulo Martina van het Drachtster Museum: “Dankzij initiatieven als deze expositie wordt er minder aan het toeval en het geluk overgelaten. Kinderen krijgen op deze manier meer kansen om hun talent te laten zien en het geeft de mogelijkheid om ouders, familie, vrienden, leraren en museumdirecteuren de kans om dit talent te ontdekken. Een stichting als de Keunstkrite is een belangrijke spil in de regio om die algemene culturele ontwikkeling te stimuleren.”
De Jan Ritskes Poëziewedstrijd wordt iedere twee jaar georganiseerd als educatief programma voor de basisscholen  in Achtkarspelen. Leerlingen van de middelbare scholen maken de illustraties voor de bijbehorende dichtbundel. In het voorjaar werden leerlingen van de basisscholen al in het zonnetje gezet voor hun dichtwerk. Het moeilijke thema ‘Afscheid’ had de leerlingen geïnspireerd tot het maken van gedichten over onder andere het verlies van oma’s, andere familieleden en huisdieren. De tienjarige Patrick Alma van KBD De Tarissing uit Drogeham won de Jan Ritskes Poëzieprijs met zijn Friestalige gedicht ‘Ôfskied’ over het verlies van zijn oom. Zijn gedicht werd samen met negenentwintig andere gedichten gebundeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here