Gemeente zet handhaving paardenbakken door

0
13

GROOTEGAST/OPENDE – Grootegast gaat door met de handhaving tegen illegale paardenbakken, dit ondanks verzet van VZ2000, dat binnenkort met een initiatiefvoorstel over de handhaving komt. In de afgelopen weken liet de gemeente op verzoek van de gemeenteraad uitzoeken hoeveel prioriteit wordt gegeven aan handhaving in de andere Westerkwartiergemeenten. Daaruit kwam naar voren dat alleen in Grootegast actief gehandhaafd wordt.
Volgens burgemeester Kor Dijkstra (CDA) werken de andere gemeenten met een zogenaamd ‘piep-systeem’, dit houdt in dat de gemeente pas optreedt als er klachten binnenkomen van inwoners. Alleen in Grootegast gaat de gemeente zelf actief op pad om tegen illegale bakken op te treden. “De gemeenteraad heeft enkele jaren geleden de nota vastgesteld, waarin prioriteit is gegeven aan de handhaving van de paardenbakken. De procedure is in werking en wij willen deze koers vervolmaken,” vertelt Dijkstra.
De burgemeester weet nog niet hoe het initiatiefvoorstel van VZ2000 eruit ziet, maar ziet het met vertrouwen tegemoet. “Het is aan de raad om te zeggen wat ze ervan vinden, maar het handhavingsprogramma wordt uiteindelijk door het college vastgesteld,” zegt hij. In totaal werden de afgelopen jaren 229 paardenbakken gecontroleerd, waarbij de gemeente van Niekerk naar Opende werkte. Inmiddels zijn de ambtenaren in dat laatste dorp aangekomen en wordt geconstateerd dat 36 paardenbakken niet te legaliseren zijn. “Bij een aantal gevallen is handhavend opgetreden. Het ging dan bijvoorbeeld om de grootte van de bakken of de verlichting er omheen. Er zal hier en daar een aanpassing moeten komen, maar het probleem zit hem met name in de andere gebouwen die dan geconstateerd worden.” Medio oktober spreekt de raad over het plan van VZ2000.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here