‘Ik zie de koppen al voor me: gemeente Zuidhorn bewaart geld in oude sok’

0
6
Zuidhorn Henk Bakker Brede school

Wethouder Henk Bakker over de Brede School: ‘Een enorme impuls voor Zuidhorn’

ZUIDHORN – De Brede School in Zuidhorn. In zijn periode als raadslid voor Groen Links, een pittig punt op de agenda, wat hem betrof. ’Eerst denken, en dan doen’, was het  standpunt van Henk Bakker over het prestigieuze, bijna 9 miljoen kostende project in de Oostergast. Want er waren nogal wat bezwaren, waarvan de meeste gingen over de verkeersveiligheid rond de school. Volgens Bakker zijn die voor het grootste deel weggewerkt. Aan hem de taak, nu als wethouder, om de bouw tot een goed einde te brengen. Zowel praktisch als financieel.

Vanachter zijn bureau kan Bakker de boel prima in de gaten houden. Hij heeft direct zicht op de bouwlocatie. Toen hij nog in de raad zat, betwijfelde hij de locatie van de school. Té ver uit het oude centrum, naar zijn mening. “Daar is niets meer aan te veranderen. Dat besluit is gemaakt. Toen ik begon in mei, zaten de eerste palen al in de grond.” Inmiddels zijn er op dit moment tussen de 15 en 20 woningen achter de school gebouwd. Dat aantal zal, wanneer de wijk is volgebouwd, groeien tot plusminus 200. Voor veel jonge gezinnen is het een ideale plek om te wonen: lekker dichtbij school en, handig voor werkende ouders, er is kinderopvang. Ook een belangrijk punt: er is een goede treinverbinding met de stad. “Door de bouw van de wijk achter de school, schuift het centrum natuurlijk steeds meer op. Bovendien zetten we die school er niet voor een paar jaar neer hè? We hebben het over 40 à 50 jaar. ”

Veiligheid
Veel van de bezwaren gingen over de verkeerssituatie rond de school. De spoorwegovergangen bij De Gast en het station, de rotonde voor de Brede School en de situatie bij het fietstransferium voor het gemeentehuis zouden niet veilig genoeg zijn. Om die problemen op te lossen is er extra budget vrij gemaakt. “Er gaat straks van alles veranderen hier”, zegt Bakker wijzend naar de rotonde voor de school. “Die gaat er helemaal uit. En de weg die achter de school langs loopt, wordt eenrichtingsverkeer waar alleen verkeer doorrijdt dat naar de wijk of school moet. Vanaf de noordkant rijd je erin zodat de rechter kant van de auto naar de school gericht is. Kunnen de kinderen er zo uitspringen. Het verkeer uit de stad komt daar in de nieuwe situatie niet meer langs. Dat scheelt een hele hoop drukte. Op de plek hierachter, waar vroeger de Albert Heyn en later de Poiesz en Aldi zaten, komt een bustransferium met een grote parkeerplaats. Daarmee creëren we een verkeersstroom waardoor fietsers de bus niet hoeven te kruisen.”

Kleinschaligheid
Het concept van de Brede School is niet nieuw. Rond 1995 ontstonden de eerste, waarbij de nadruk lag op talentontwikkeling en achterstandenbeleid. Dat veranderde langzamerhand naar samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang. In 2011waren er zo’n 1600 Brede Scholen in Nederland. En dat zullen er door de bezuinigingen alleen maar meer worden. In Zuidhorn ligt ook sterk de nadruk op samenwerking tussen verschillende partijen. De christelijke basisschool Het Anker en de openbare basisschool De Borgh zijn samen goed voor zo’n 550 leerlingen. Samen met stichting De Zijlen en kinderopvang SKSG nemen zij er vanaf mei volgend jaar hun intrek. De samenwerking tussen die verschillende partijen kwam aanvankelijk wat lastig op gang. “Dat liep inderdaad even stroef. Er werd wel veel gesproken, maar het was vooral iedereen voor zich. Door frequenter te communiceren vanuit het gezamenlijk belang is dat  gelukkig helemaal goed gekomen.” Bang dat de school door z’n grootte onpersoonlijk wordt, is Bakker niet. “Het is een grote school, dat klopt. De aandacht voor het kind moet straks zitten in kleinschaligheid. En dat bereik je met de leerkrachten voor de groep. Verder zijn de klaslokalen niet groot, er is per lokaal ruimte voor 20 à 30 leerlingen. Bovendien worden goede voorzieningen aangelegd. Veel leer- speelpleinen, sportgelegenheden en  iedere groep heeft z’n eigen ingang.” ‘Dat de christelijke en openbare school uit Zuidhorn gezellig gaan hokken, vindt Bakker een goede ontwikkeling. “Het samengaan van scholen van verschillende stromingen wordt hierdoor gestimuleerd. Strikte scheiding is niet goed, naar mijn mening. En ook niet meer van deze tijd. In de loop van de jaren zijn de scherpe kantjes van de verzuiling er wel vanaf. De kinderen komen samen de school binnen en zien elkaar in de pauzes op de pleinen. Verder heeft ieder z’n eigen vleugel.”
Bakker heeft onlangs samen met een aantal collega’s een rondleiding gehad op de bouw. Wat vooral indruk maakte op de wethouder is de logistiek.”Het is echt ongelofelijk wat daar bij komt te kijken. Op sommige momenten lopen er wel 100 man tegelijk rond op de bouwplaats. En iedereen weet feilloos wat –ie moet doen. Echt fantastisch om te zien. Het is een enorme impuls voor Zuidhorn. Van makelaars hoor ik ook lovende verhalen. Er is veel interesse voor de te bouwen woningen achter de school. Wat ik persoonlijk het allermooist vind? Dat De Zijlen onderdak heeft. Dat cliënten van De Zijlen zinvol werk op school doen en zo onderdeel zijn van de samenleving. Vroeger werden zulke kinderen weggestopt hè? Uit schaamte. Ze gaan straks op de reproafdeling van de school werken en zijn verantwoordelijk voor het gebouwenbeheer, het conciërgewerk zeg maar.”

Oude sok
Hoewel de bouw gestaag vordert en er volgens tekening gewerkt kan worden, is dat nog geen garantie dat de praktijk ook precies volgens plan verloopt. Aan Bakker de uitdagende taak om de bouw tot een goed einde te brengen. Dat betekent niet dat –ie met een bouwhelm op ter plekke zelf de boel controleert, maar wanneer er toch iets anders dreigt te lopen dan gepland, zal Bakker daarop moeten anticiperen. En meestal komt dat in de praktijk neer op een te kort aan euro’s. De raad stortte onlangs –onder enig protest- tweeënhalve ton bij. Het moest nu maar eens genoeg zijn met het geldverslindende project, daar kwam het eigenlijk op neer.
“Het kan natuurlijk altijd anders lopen dan gepland. Je kunt te maken krijgen met tegenslagen. Als het stevig gaat vriezen bijvoorbeeld. Dan loopt alles uit. En dat kost automatisch geld. Of ik dat ergens in een oude sok heb?” Schaterlachend: “Nee, zeg. Ik zie de koppen al voor me: ‘gemeente Zuidhorn bewaart geld in oude sok!’ Als ik geld te kort kom, zal ik hoe dan ook terug naar de raad moeten.” 

Zuidhorn Brede School--4

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here