Klooster’boeren’ grijpen de macht

0
17
kloosterburen voetbal warfum 1

Formatie Willem Pettinga knokt zich na rust langs Warffum

KLOOSTERBUREN – In een ongekende entourage won Kloosterburen van Warffum. De overwinning kwam pas na de pauze tot stand, mede door de imponerende  ‘Boerenside’ op de speciale tribune. Door de 3-2 overwinning is Kloosterburen nog altijd medekoploper.
De formatie van Willem Pettinga trad onwennig aan tegen Warffum. Zichtbaar geïmponeerd door de presentatie van de nieuwe hoofdsponsor (de vijftig Kloosterboeren) en het vele publiek langs de lijn, was Kloosterburen zichzelf niet. De in frisse boerengroen geblokte tricots spelende ‘Westerkloosters’ waren bovendien beduusd van een overrompelend Warffum dat het doel van Lex Stok meteen bestookte.  Kloosterburen dankte de paal (eerste de beste kopbal Bartel Klinkhamer) en de gasten die slordig met de kansen omsprongen.  Het eerste wapenfeit van de thuisclub was een vrije trap van Bert Mennes, wat leidde tot een hachelijke situatie bij het Warffum-doel. Vervolgens een schotpoging van Marcel Remijn. 
De gastheren hadden echter de handen vol aan de geel-zwarten, die brutaal de aanval kozen. Een doelpunt kon niet uitblijven. Het was uiteindelijk Robbert Bos, die zijn brommer startte en de verdediging eruit raasde. Jos Streefkerk probeerde een ultieme inhaalrace, maar kon hem niet houden: 0-1. Het liep voor geen meter bij de Westerkloosters, maar het tegendoelpunt maakte wel wat krachten los.
Remijn kreeg één keer een bal met geluk mee, maar schoot onzuiver over. Aan de andere kant moest Stok vol aan de bak. Bij een voorzet van Robin Buikema liet de sluitpost los, als een wonder kon Klinkhamer de zaak niet klaren. Kloosterburen kroop wat meer uit de schulp en kreeg enkele gelegenheden. In de lange blessuretijd (zeker tien minuten, mede als gevolg van twee blessuregevallen bij Warffum) ging laatste man Mennes op avontuur, gaf de pass door het centrum, waarna Remijn net van score kon worden afgehouden. Dezelfde Remijn drong nog eens door na een misstap in de verdediging. Mennes kon vervolgens uithalen. De parade van de Warffum-keeper was geweldig. Trainer Willem Pettinga had er vooraf al een hard hoofd in. Maar heel Kloosterburen verwachtte in de tweede helft een stormloop op het doel, met de massaal bevolkte boerenviptribune als steun. Kennelijk waren de zenuwen weg en inderdaad zag het vele publiek- driehonderdvijftig man sterk!- een ploeg die de krachten bundelde. Meteen een grote kans, uit een vrije trap van Mennes, die net niet verlengd kon worden. Even later een uithaal van Remijn, die de lat teisterde, waarna er een enorme scrimmage ontstond en de keeper alle projectielen onschadelijk maakte. Eindelijk vuur in de strijd. De 1-1 was aanstaande en viel na opnieuw een perfecte voorzet van de slungelig ogende lange Mennes, die echter zeer belangrijk is voor de zwart-witten. Remijn kopte door de benen van de Warffumer sluitpost. Kloosterburen domineerde in deze fase volledig en bracht de bezoekers aan het wankelen. De toeschouwers klapten de handen stuk bij de 2-1. Een geniale hakbal van Jasper Wiersum leidde tot een pass van Sebastiaan Frik, waarna Remijn knap en onhoudbaar inschoot. Kloosterburen was ontketend, Warffum kon zelf niets meer uitrichten en nadat Frik randje zestien gehaakt werd wees scheidsrechter Stelwagen gedecideerd naar de stip. Bert Mennes liet zich gelden als penaltymaestro: 3-1. Warffum leek murw geslagen. Want Remijn leek even later zelfs op weg naar 4-1, maar de lob over de uitkomende keeper mislukte.  Terwijl de ‘Westerstorm’  ging liggen krabbelde Warffum overeind en kopte Klinkhamer de 3-2 binnen. De strijd was weer open. Met enig fortuin kreeg doelman Stok een vrije trap met een stuit recht in handen. Bij de boerenside een fraaie boogbal van Frik en een ultieme poging met een hoog been (in plaats van te koppen) van Olger Jonker, die de bal net niet kon raken. Gideon Steur kwam ook een stap te laat. Aan de andere kant dreiging van vrije trappen, maar Warffum had het kruit allang verschoten. De boerenmacht achter het doel, toch al in feesttemming, bejubelde de – gezien de eerste helft- niet meer verwachte zege. Verdediger Kevin Kat vond het verloop niet geheel onlogisch. “Vorige week kwamen we ook eerst achter en wonnen nipt”.  En toen zonder ‘Boerentribune’  achter zich.
Kloosterburen-Warffum 3-2 (0-1); Scoreverloop: 35. Robbert Bos 0-1, 55. Marcel Remijn 1-1, 65. Remijn 2-1, 70. Bert Mennes (pen.) 3-1, 75. Klinkhamer 3-2; Arbiter: Stelwagen (Drachten); Gele kaart: Kevin Kat (Kloosterburen), Gert-Jan Dijkhuizen (Warffum); Toeschouwers: 250
Opstelling Kloosterburen: Lex Stok, Joachim Steur, Kevin Kat, Bert Mennes, Jos Streefkerk, Olger Jonker, Arjan van der Laan, Sebastiaan Frik, Gideon Steur, Jasper Wiersum (Jarne Wieringa), Marcel Remijn
Ster van het veld: Marcel Remijn (Kloosterburen). Is niet de meest trefzekere spits van Kloosterburen, maar de enige boerenzoon van het elftal wist zondag twee keer te scoren, waaronder de overtuigend ingeschoten 2-1.
Opvallend: De aangekondigde presentatie van de hoofdsponsor ‘Kloosterboeren- agrariërs uit de regio’ maakte veel indruk. Met een ludieke opkomst der spelers, die vanachter de aardappelkisten (!) werden toegejuicht. Dat de Kloosterboeren zich nu pas presenteerden heeft te maken met het werk. “Nu kunnen de boeren het wel wachten”, wees Bennie Huizenga die optrad als gastheer. “Dit wordt breed gedragen. Naast de unieke constructie van vijftig boeren die zich verenigd hebben zullen ook toeleveringsbedrijven aansluiten”, weet Huizenga, die zelf in de aardappelsector werkt, zeker. Het idee van Kloosterboeren is ontstaan tijdens het carnaval en afkomstig van de sponsorcommissie ‘Stoet op de plaank’. Terwijl voorzitter Ron Bolt wat onwennig heen en weer loopt en er nog een presentatie van de spelers volgt, vermaken de boeren zich eerst in de kantine. “Boeren komen eens in een ander daglicht te staan. Anders is het altijd de strontkar die ze over zich heen krijgen. Het is een sociaal gebeuren. De financiële steun waarborgt de toekomst van de club. Maar deze unieke constructie is ook een voorbeeld voor andere clubs”, zegt Eise Halsema, een van de Kloosterboeren, die daarna aanschuift op de speciale VIP-tribune, bevolkt door de ‘agrariërs van de regio’. Wellicht een idee om ook de clubnaam te veranderen in Kloosterboeren.  

kloosterburen voetbal warfum 2

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here