Zevenklapper Grootegast beurt Johan Wardenier op; eerste verlies Zuidhorn

0
25

Voetbaloverzicht

STREEK – De streekploegen Grootegast en FC LEO waren afgelopen weekend op schot. Grootegast deelde een heuse zevenklapper uit, terwijl de Leensters met 6-0 niet veel onder deden.  Zuidhorn verloor voor het eerst dit seizoen. Grijpskerk herstelde zich van het debacle van vorige week en pakte de volle buit. Ook Opende nam revanche voor de zure nederlaag van vorige week. Opende bleef Niekerk ruim de baas. Aduard 2000 hield Appingedam op 1-1. Voor een verslag van Kloosterburen-Warffum zie elders in deze krant.
Aduard 2000 hield Appingedam op 1-1. Aduard steeg boven zichzelf uit tegen deze topploeg en had moeten winnen. De gasten waren blij dat de rust gehaald werd met slechts een 1-0 achterstand (doelpunt Eltjo Velting). Niet attent zijn leverde de gelijkmaker op. Ook in het tweede deel waren abdijbewoners stukken beter, maar verzuimden dit uit te drukken in doelpunten. Grijpskerk zat er in tegenstelling tot vorige week ‘bovenop’ tegen SC Stadspark en won verdiend.  Met name in de tweede helft deelden de gasten de lakens uit. Maar de spitsen Ron Stoutmeijer en Teie van der Hoek konden het verschil niet uitdrukken in doelpunten. Uiteindelijk was het Teie van der Hoek, die op aangeven van Stoutmeijer de winnende maakte. De 0-2 werd om onverklaarbare wijze afgekeurd.  “Deze instelling biedt hoop voor de toekomst. Maar het wappert nog wat heen en weer”, doelt trainer Henk Buikema op de jeugdige wisselvalligheid. Zuidhorn acteerde niet best bij De Pelikanen en ging voor het eerst onderuit. Nadat de Zuidhorner keeper een strafschop stopte ging het beter met de Rozema-brigade, maar kon de kansen niet benutten. Na rust hanteerde Zuidhorn de lange bal, waardoor er niet veel kansen werden geschept. Door de eerste nederlaag duikelden de groen-witten naar plaats vier. Fc Grootegast haalde vernietigend uit tegen Berlikum. Tot groot genoegen van Johan Wardenier die door een nekoperatie zes weken uit de roulatie is. De 7-2 was opmerkelijk want Berlikum was tot zaterdag de meest scorende ploeg. De Fc kwam voor tweehonderd toeschouwers moeizaam uit de startblokken. Eenmaal wakker ging het lopen. Na een theestand van 2-0 werd het 7-2. Door de winst in het rechtstreekse topduel pakte Grootegast de tweede plaats van de Friezen af.  Komende zaterdag opnieuw een topduel, nu uit tegen Wykels Hallum. FC LEO stond stil bij het overlijden van Mart Buikema, die vorig jaar omkwam door een auto-ongeluk. De spelers wilden aandacht voor de verjaardag van Mart.  De Lauwers gaf goedkeuring aan het verzoek om het duel daarom om te draaien. In eigen huis was LEO oppermachtig. De Leensters waren scherp voor de goal, lieten mooi voetbal zien en fraaie goals. Rowan Rozema trof vier keer de roos. Marco Rietema en Stan Buikema maakten het half dozijn vol. LEO gaat als een speer. De lijstaanvoerder staat nu al vier punten los. De streekderby Niekerk-Opende werd een Peender triomf. Een mooie overwinning voor Opende na een teleurstellend optreden vorige week. “We hebben de hele week wat afgepraat. Proberen te herstellen anders rest weer de neerwaartse spiraal”,  wist Wietse van der Veen maar al te goed. In de eerste helft ontbrak de durf en lef nog. Pas  na de 0-1 vlak na rust begon Opende te voetballen en liep weg naar 0-4. Wijnand Willemsen, Rick van der Veen en twee keer Henk Veenstra waren de makers. A-junior Edwin Elzinga maakte zijn debuut voor de rood-witten. “We waren in de eerste helft beter”, deelde Sjoerd Visser de mening van zijn collega. Maar Niekerk, dat nogal met personele problemen kampte, zag een belangrijke pion, Remco Vogelzang uitvallen, die met knieletsel met een ambulance werd afgevoerd. “We zitten in de hoek waar de klappen vallen”, verzucht Sjoerd Visser. Niekerk staat op de elfde stek. OKVC trakteerde DIO Groningen in eigen huis op een nederlaag. Inzet was de aansluiting naar boven. Wim Nube toverde aanvaller Jeffrey Breemhaar uit de hoge hoed. Mede dankzij deze spits won OKVC met 0-2. Edwin Sieperda brak de ban na de pauze, waarna Breemhaar de score verdubbelde. VVSV’09 vierde de eerste seizoensoverwinning en met niet misstane cijfers 5-0, in het kelderduel van het roemruchte WVV uit Winschoten. Verderop kwam Zeester weer in de dubbele cijfers. In Stad was Potetos veel te sterk: 10-1. Eenrum verloor van Gruno. Vriend en vijand waren eensgezind in hun oordeel: “gestolen overwinning”, maar daar hadden de roodbaadjes na de 3-1 nederlaag niets aan. Na een snelle achterstand kwamen de Eenrummers via Nick Rijzinga halverwege de eerste helft op 1-1, wat ook de ruststand werd. Na de pauze voetbalde er maar één ploeg: Eenrum. Vele kansen, waaronder enkele voor open doel, werden onbenut gelaten. De drang naar voren brak de ploeg een kwartier voor tijd op, waarna het in de 95e minuut ook nog 3-1 werd, maar de druiven waren na afloop bijzonder zuur. GVB kwam niet langs FC Fochteloo. Het duel vatte vlam na de 2-1 voor GVB. Een speler van GVB werd onderuit gehaald. “Het was een doorgebroken speler. Hij kreeg geen rood. Ten onrechte mocht Fochteloo door met elf man”, vond Bart Leistra. De Grootegasters hadden uit een penalty de bevrijdende 3-1 moeten scoren, maar faalden, ook in de herkansing. Uitgerekend de trainer van Fochteloo maakte de 2-2. Zuidhorn sleept de winst uit het vuur bij Groen-Geel. Roelof Bolt en Kevin Johnson waren de makers van de 2-1. Het was alweer de derde overwinning op rij voor de zondagformatie van het Joh. Smitpark, die voorlopig de negende plaats bezet. . . 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here