Zwemcentrum Zuidhorn zet weerstand om in positieve start

0
14

“Positieve reacties zijn voor mij de beloning”

ZUIDHORN – Het had nogal wat voeten in de aarde: de bouw en opening van het Zwemcentrum Zuidhorn. Wie nu een jaar later binnenloopt in het gebouw voelt niks meer van de spanning die er destijds hing, maar kan zich letterlijk en figuurlijk onderdompelen in een warm bad. Na een turbulent jaar kan eigenaar Iman Chamanmah tevreden zijn. Het blijven onderscheiden en gaan voor een geheel eigen concept zijn de basis voor een succesvolle start.
Raadsvragen, protest, klaagzang en zorgen; vorig jaar was het afbreken van het oude zwembad in Zuidhorn en de bouw van het Zwemcentrum Zuidhorn een item wat geregeld in het nieuws kwam. Niet altijd positief, want iedere verandering gaat toch vaak gepaard met weerstand. “Om heel eerlijk te zijn, heb ik sinds het Zwemcentrum geopend is, nooit meer iets gemerkt van weerstand bij mensen”, vindt Chamanmah. “Het scheelt misschien ook dat ik het Zwemcentrum Zuidhorn eigenlijk heel snel na de opening heb overgenomen. Mensen kennen me wel in Zuidhorn en dat is dan toch anders.” Chamanmah is inderdaad geen onbekende. Al jaren runt hij de sportschool Fysio Fit in Noordhorn. Een instructiebad daarbij was al een wens, die door de overname van het Zwemcentrum Zuidhorn zomaar werkelijkheid werd. Hans Pantjes en Michel Vaatstra, die het bad helemaal naar hun idee hebben neergezet, zijn inmiddels van het toneel verdwenen. Chamanmah had geen moeite in hun droom te stappen. “Ik zag heel veel in het concept. Het kwam erg overeen met mijn eigen ideeën.”
Onderscheidend is het Zwemcentrum Zuidhorn vooral in het concept van zwemles voor kinderen. “We geven les in extreem kleine groepen van vier tot zes kinderen”, legt Chamanmah uit. “Hierdoor is er veel betere begeleiding voor de kinderen. Daarnaast bieden maatwerk per kind. Dat begint al met een intake die we altijd doen. Het begint altijd met een goed beeld te krijgen van hoe een kind in het water is. Ons zwembad is warm, met een temperatuur van 32 graden en we gebruiken geen chloor, maar zoutelektrolyse. Bovendien hebben wij geen wachtlijsten.” Inmiddels kan geconcludeerd worden dat het concept werkt. “We trekken kinderen uit Winsum en Grootegast, maar de laatste tijd hebben we ook ontzettend veel kinderen uit Groningen ingeschreven. Als je een concept hebt wat de mensen aanspreekt, willen ze daar best voor reizen.” Aangezien ook Fysio Fit de nodige aandacht vraagt, heeft Chamanmah versterking aangetrokken. Aron van Strien mag zich sinds kort hoofd zwemzaken noemen. Hij werkt al jaren in de zwembadbranche. “Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Ik ben ooit begonnen als vrijwilliger, het werd een zomerbaantje en nu zit ik alweer zestien jaar in deze boeiende branche”, vertelt hij met een grote lach. “De zwembadbranche is enorm verslavend en altijd weer in beweging.” Zo ook het Zwemcentrum Zuidhorn. “We willen nog veel meer inzetten op hospitality”, vertelt Chamanmah. “Ik ben deze zomer in Amerika geweest en heb daar ervaren hoe vriendelijk en klantgericht men daar is. We zijn al begonnen met het implementeren hier.” “Dat out-of-the-box denken is helemaal nieuw in de zwembadbranche”, vult Van Strien aan. “Het begint nu langzaamaan overal door te sijpelen. Wij zijn een commerciële speler op de markt die het zonder subsidie moet redden, maar het worden voor alle baden zware tijden nu de subsidiekranen dichtgaan.” Chamanmah gaat weer de nodige energie in Fysio Fit steken.
“We willen veel meer inzetten op de beleving van de klant. Eerder draaide het vooral om het resultaat, nu gaan we inzetten op plezier met activiteiten die sporters, of eigenlijk zijn het vaak de niet-sporters, écht leuk vinden. Want als je leuk vindt wat je doet, houdt je het veel makkelijker vol.” Dat betekent dat hij minder in het Zwemcentrum te vinden is; best even wennen. “Het afgelopen jaar ben ik hier bijna continu geweest. Druk? Ja, zeker. Maar ik heb zoveel positieve reacties gehad; dat is voor mij al de beloning.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here