‘En dit is zeker nog niet het einde’

0
8
Zuidhorn ondertekening muziekschool

Samenwerking muziekscholen en kunstcentra verder uitgebreid

ZUIDHORN – Acht muziekscholen en kunstcentra uit de provincie Groningen tekenden afgelopen vrijdag een samenwerkingsovereenkomst. De ondertekening vond plaats in Muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier in Zuidhorn, één van de nieuwe samenwerkingspartners. Muziekschool Grootegast en IVAK de Cultuurfabriek zijn de twee andere nieuwe samenwerkingspartners.
‘Door samen te werken wordt kennis gedeeld en worden ontwikkelingen wederzijds gestimuleerd’, vertelt Bertine Beugels, coördinator van project ‘De Toon Zetten’. ‘ Naast het werken aan doorgaande leerlijnen wordt geschikt materiaal verzamelend dat beschikbaar komt voor scholen: allemaal bedoeld om het vanzelfsprekend te maken dat muziekonderwijs structureel en in een doorgaande lijn op alle scholen voor primair onderwijs voorkomt. Basisscholen hebben te weinig tijd voor muziekonderwijs, horen we vaak. Dat is jammer, want je onthoudt kinderen op deze manier echt iets. Van muziek word je vrolijk. Je doet het samen. Het is goed voor de cognitieve ontwikkeling en sociale vaardigheden van kinderen. Basisscholen zien dat zelf ook wel in. Sterker nog: die zijn zelf ook heel enthousiast. Maar vaak laten ze het aan ons over. Dat doen we uiteraard graag, maar toch willen we in de toekomst meer dat de scholen het zelf ook weer wat op gaan pakken. Dat is namelijk goed voor de continuïteit’, weet Beugels.
In totaal werken nu dus acht partijen samen: centrum voor de Kunsten Zuid Groningen in Stadskanaal, Muziek-, Dans- en Theaterschool Veendam, het Kielzog Kunstencentrum Hoogezand, Muziekschool Oost Groningen Oldambt, Muziekschool Hunsingo Bedum en dus de nieuwe partners. ‘De Toon zetten’, presenteerde vrijdag vanwege de innige samenwerking een nieuwe folder. ‘Onderaan staan de logo’s van de deelnemende partijen. Daar zijn we allemaal heel erg trots op. Maar ik voorspel je dat we nog niet klaar zijn. Er komt meer aan. In de stad Groningen is men ook geïnteresseerd in dit project, net als in Noord Groningen. Kortom: de folder moet als het aan ons ligt snel weer aangepast worden. Ik hoop maar dat er dan ruimte genoeg is voor alle logo’s van de samenwerkende partijen.’
De acht muziekscholen en centra – met dus een prima regionale inbreng uit het Westerkwartier- ontwikkelen ondermeer een site voor het digibord waar scholen kwalitatief, hoogwaardig muziekonderwijs kunnen vinden, samengesteld en getoetst door de deskundigen van de muziekscholen. Dit schooljaar ligt de nadruk vooral op de ondersteuning van de leerkracht.
Het project ‘De Toon zetten’ in Groningen is in 2010 al gestart, met behulp van de stimuleringsregeling van het Fonds Cultuurparticipatie ‘Muziek in ieder kind’ De nieuwe regeling ‘Cultuureducatie met kwaliteit’ sluit nauw aan bij de eerdere ontwikkelingen van ‘Muziek in ieder kind’ en biedt de kans meer verdieping te geven aan de ingezette lijn.
Over hét primaire doel van de samenwerking waren alle partijen het vrijdagmorgen roerend eens: zoveel mogelijk kinderen in aanraking brengen met muziek. En als dat voortekenen niet bedriegen, dan gaat dat op deze manier zeker lukken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here